Dagsedel

SKYLT

Blott Sverige svenska krusbär har, skrev Carl Jonas Love Almqvist 1838 i Om svenska rim. Visst lever vi i ett paradis av ordning och reda, löning på fredag. Vi bör vara lika, söka konsensus, dra åt samma håll, tänka lika, tycka lika, inte brusa upp, inte ge röst åt avvikande mening, vara besinnade, duktiga, nyktra, fina, väluppfostrade, demokratiska. Hela Sverige ska vara som en enda stor söndagsskola med solsken i blick.

Men… De få människorna i glesbygd måste få berätta att de finns, att de har nåt att erbjuda, kanske till och med att sälja. De gör därför skyltar. Små skyltar, stora skyltar, roliga skyltar, tokiga skyltar, färgglada skyltar – skyltar som säger något om ”honung”, ”plädar”, ”väderkvarnar”, ”svenska krusbär”. Dessa människor är kriminella. Dessa människor ska bekämpas. Generalerna sitter på Trafikverket. Under sig har man kommandogruppen PEAB. Häromveckan slog man till i Södra Möckleby och gjorde rent hus. Små och stora skyltar togs i beslag, liksom gatupratare och andra illegala vapen, numera förvarade på säkert sätt i Färjestaden. Ordning och reda, löning på fredag.

Alvarsamts solskensreporter kontaktade Trafikverket. Jan-Olof Berg, projektledare i Kalmar, även ansvarig för skyltdisciplinen på Öland:

– Det var ingen razzia vi gjorde i Södra Möckleby. Dom här skyltarna utgör ett ständigt arbete för oss – ett arbete som tar för mycket tid. Dom här skyltarna ska inte finnas. Skyltar ska vara riktiga, formellt korrekta. Dom ska ha rätta mått, rätt stil. Man ska inte behöva bromsa in för att kunna läsa en skylt. Synskadade ska inte behöva snubbla på dom. Det ska vara lika för alla. Alla ska behandlas lika. Därför måste man ansöka hos oss om rätten till skylt. Då blir det rätt. Med rätt placering.

Blott Sverige svenska krusbär har. Ordning och reda, löning på fredag. Alla lika. Då blir det rätt. Men hur kul är det i Sverige i dag. På en skala, typ?

Märkt ,

5 tankar om “Dagsedel

 1. Anonym skriver:

  Varför bara synskadade? Hörselskadade, halta, smålänningar och norrmän?

 2. Roger Pettersson skriver:

  Hej Alvarsamt!
  Tack för ditt” huvudet på spiken” inlägg. Det var det bästa jag läst på länge o jag instämmer helt o hållet.
  Har själv råkat ut för exakt samma grej med mitt Galleri på norra Öland.
  Som sagt, hur kul är Sverige med dessa paragrafryttare.
  //roger

  • degerhamn skriver:

   Tack för din positiva kommentar. För länge sen var vi getbönder uppe i Jämtland. Myndigheterna slog till mot våra skyltar nere vid en allmän väg. ”Tag bort!”. Vi gjorde då ännu större skyltar – som märkligt nog fick sitta uppe i åtta år. Civil olydnad är ibland den förtrycktes enda vapen. /Staffan

 3. Anonym skriver:

  Oj, känns som du drar detta lite väl långt, en skylt är ingen fara om man bara gör rätt för sig. Vad förlorar man genom att ta sig tiden att ringa in till de ansvariga över vägen och fråga om man får sätta upp sin skylt, och ge ett rimligt argument för att den bör finnas uppe, de ansvariga är människor precis som alla, svårare än så är det inte. Men man ska inte heller störa allmänheten, eller utgöra någon trafikfara.

 4. […] även mina tidigare segerrika anfall mot ämnets komplexa vansinne: Dagsedel Ingångsvärden-utgångsvärden Krigsförklaring The Oland […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: