Skarpa bilder med fickkamera

NorViking

Fickkameran/pocketkameran/kompaktkameran har sina begränsningar. Men med kunskap om just dessa är den ett lyft för fotografin, för vem orkar släpa med sig en stor och tung systemkamera dagarna i ända? Fickkameran är nu nere i runt 150 gram och storlek som ett kreditkort.

Trots kvalitetsförbättringarna det senaste decenniet tycker många – undertecknad inkluderad – att bilderna ofta inte blir tillräckligt bra. I nio av tio fall beror kvalitetsbristen på fotografen. Ett steg tillbaka i utvecklingen – menar jag – blev kameror med endast displaysökare. Runt om i världen ser vi i dag fotografer som håller i kameran med raka, utsträckta armar mot motivet. Endast en stelopererad bronsstaty kan räkna med skarpa bilder i en sån position. Zooma in maximalt så ser du hur motivet ”gungar som ett fartyg i storm” i sökaren. Displaysökarkameran kräver nästan alltid att fotografen har lärt sig ”att på alla tänkbara sätt ta stöd”. Bäst är naturligtvis stativ. Ett enkelt sådant, eller kunskap om hur man med kroppen åstadkommer maximalt stöd, är ofta skillnaden mellan proffsets glasklara bild och amatörens oskarpa. Som fotograf kommer man aldrig undan livets realiteter. En sådan är att vi alla är mer eller mindre darrhänta. När vi håller en kamera med raka armar skakar vi mycket. En kamera med optisk sökare trycker vi lätt mot pannan och får på så sätt mycket bättre stabilitet.

Den ännu icke övertygade av mitt påstående kan titta i en vanlig kikare. Den är väldigt svår att hålla stilla hur hårt du än trycker den mot dig. Tänk dig då att du håller den med raka, utsträckta armar. Katastrof!

De flesta fågelskådare använder stativ. Men man ser få vardagsfotografer som bemödar sig med de allra enklaste ”stabilitetsknep” – hur lång brännvidd och exponeringstid de än använder. Och så blir det som det blir…

Ovanstående bild av fartyget Nor Viking i Degerhamns hamn är tagen med en mycket enkel fickkamera – med endast displaysökare – zoomad till längsta brännvidd. Jag har valt manuell inställning, bästa bländare (8) och en tillräckligt kort exponeringstid, 1/320 sekund. Eftersom jag stödjer armbågarna mot ett bastant bord blir skärpan tillräckligt bra. Fotot är inte på något sätt märkvärdigt, men jag gillar det hoptryckta perspektivet och kontrasterna mellan ”det kalla, blå stålet i fartyget och hamnen” och ”den ringa men dock varma växtligheten i det svaga solljuset från havet”.

Tack vare min skakningshämmande position blev bilden skarp, vilket givetvis alla bilder ska bli – om man inte av någon anledning vill ha oskärpa. Hade jag tagit bilden med kameran på raka armar hade den legat i papperskorgen nu.

2 tankar om “Skarpa bilder med fickkamera

 1. tony skriver:

  Varför inte ta till det enkla snöret mellan kameran o fot som kan fungera som ”stöd”.
  D.v.s ett snöre runt kameran så långt att man kan stå på den andra änden med foten, (vad annars) . ”Stödet” består i att spänna snöret uppåt som då stabiliserar kameran.
  Kan med fördel viras ihop , läggas i fickan o återanvändas.
  Om det finns en stativgänga kan man naturligtvis fästa den där.
  En ögla att stoppa foten i ger dig rätt ögonhöjd

  Det känns dock rätt att följa din blogg’
  Jag har tillbringat ett antal somrar i Öl Smedby och du
  återskapar känslan av det öländska landskapet och dess vardag.

  Hälsningar tony

  • degerhamn skriver:

   Visst är snörmetoden bra. Tack för den, Tony. Det enkla är oftast det geniala. Själv har jag under åren utvecklat en hel radda stabiliseringsmetoder, bland annat en för att ta publikbilder från första raden. Man ställer in skärpan manuellt, aktiverar självutlösaren, lägger kameran uppochned på huvudskulten och siktar bakåt så gott det går. Ger många förvånade och roade ansiktsuttryck. Andra metoder är att kunna luta kroppen mot i stort sett allt, vågrätt, lodrätt, i 45 graders vinkel. Hålla andan under en lång exponering hjälper också. När man tränat upp sig kan man ta skarpa bilder på runt 1/10 till 1/1 sekund. Alla metoder är tillåtna – utom de tråkiga. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: