Mot Penåsa ödeby

Penåsa ödeby är minst sagt öde. Det ska genast sägas att den knappast syns. Men den är ändå värd ett besök. Historien om den är lika mager som marken omkring den.

Man når den lättast genom att fara ut på alvaret bakom Alvargården i Kastlösa. Vägen går på den tidigare järnvägsbanken mellan Kastlösa och Skärlöv, en sträcka jag cyklade våren 2012. Du läser om den här. Är du intresserad av järnvägens historia på Öland finns flera länkar i slutet av detta inlägg om Torngårds station. Den första kilometern, tidigare ”tvättbrädan”, är nu asfalterad och slät som en barnstjärt. Vid vägbom får man parkera bilen och börja vandra. Uppskattningsvis tar promenaden till Penåsa ödeby bara nån halvtimme.

MotPenåsaÖdeby_1Cykel- och vandringsvägen Kastlösa-Skärlöv är rak som en linjal. Vegetationen är ovanligt tät.

MotPenåsaÖdeby_2Leden till Penåsa ödeby är bra utstakad. Det var bara vid vägs ände som vi fick irra omkring några minuter för att finna ”byn”…

MotPenåsaÖdeby_6Längs promenaden går en bäck, ett mystiskt mörkt vattendike. På enstaka partier släpper vegetationen igenom solen ned till vattenytan. Vattnet är humusfärgat, brunt.

MotPenåsaÖdeby_3Utan blixt är bäckens svarta yta svårfotograferad. Man fipplar inte länge med kameran här inne i den öländska djungeln. Svärmar av blodtörstiga mygg attackerar direkt. 

MotPenåsaÖdeby_4Bäcken utanför skogen är bättre belyst, och växtligheten är därför en annan.

MotPenåsaÖdeby_5Bäckvattnet är trolskt, färgskiftande, stillastående. Sannolikt var bäcken en av förutsättningarna för jordbrukare att slå sig ned i Penåsa. Vi är nu strax framme i ödebyn. Vi vandrar in i den i ett kommande inlägg…

4 tankar om “Mot Penåsa ödeby

  1. Anonym skriver:

    Som så många gånger förr.Du är fantastisk på att väcka intresset för många udda objekt på denna fantastiska ö.Ett djupt känt TACK!!!

  2. Kristina, Nedra Segerstad skriver:

    Tack för tipset. Vi tog en promenad dit och det var verkligen värt ett besök!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: