Penåsa ödeby

Efter promenaden utmed den mystiska bäcken inne i skogen sydost om Kastlösa kommer vi ut på alvaret. Vi närmar oss Penåsa ödeby, övergiven i mitten av 1800-talet.

PenåsaÖdeby_02Bäcken från förra avsnittet går mellan första och andra stenvallen. Vattnet är lika stillastående här som inne i skogen.

PenåsaÖdeby_01Nu ska vi bara över den lilla spången som går över bäcken. Det som finns kvar av Penåsa ödeby ligger uppe på höjden i bakgrunden.

PenåsaÖdeby_03Ett hål fyllt med sten. Kanske en brunn med gott vatten en gång i tiden. Men det måtte ha varit hårdare än hårt.

PenåsaÖdeby_04Vad vi kan förstå är detta den diskreta lämningen efter en av byggnaderna i byn.

PenåsaÖdeby_08Resterna av den andra byggnaden är desto tydligare. Här kan vi fortfarande urskilja vissa byggnadsdetaljer.

PenåsaÖdeby_09Ett hörn av en grund. Om den får ligga orörd kan människor om tusen år se hur man levde på Öland under 1700- och 1800-talet.

PenåsaÖdeby_05Samma grund från ett annat håll. Man får ”bygga upp kåken igen med sin fantasi”.

PenåsaÖdeby_06Kalkstenen är användbar till mycket, till murar lika väl som till husgrunder.

PenåsaÖdeby_07Stenansamlingen i bakgrunden får nog sägas dominera framtoningen av det lilla som i dag finns kvar av Penåsa ödeby.

PenåsaÖdeby_10Här är – kanske – en kreatursgata ut mot en mager betesteg. Precis framför skogskanten i bakgrunden går cykelvägen mellan Kastlösa och Skärlöv på den tidigare banvallen för tåget samma sträckning. 

5 tankar om “Penåsa ödeby

 1. Anonym skriver:

  Hej! Vad roligt att se att fler kollar upp forna boplatser på Alvaret. Vilka skarpa bilder du får till. Jag har besökt Penåsa fd jvg-station samt Ödebyn vid två tillfällen, senaste i maj i år. Tog förstås en del bilder även jag. Inte alls i klass med de här, kanske beroende på kameran och framförallt den som höll i den. Du skriver att vägen, f.d. jvg-banken är rak. Jag vill minnas att stenmuren man passerar till/från ödebyn är än värre. Den verkar lagd med omsorg och skicklighet.

  • degerhamn skriver:

   Tack för din kommentar. Det mesta från tiden förr var nog gjort med omsorg och skicklighet. Se bara på de gamla murarna. Det tar århundraden innan de kalvar. Lägger en amatör en mur kan den rasa i morgon. 😉 Personligen tycker jag Dröstorp är intressantare ”att leva sig in i”. Där finns förvisso också bara lite stenrester, men gården är större, husen flera, omgivningen mer majestätisk. Har du inte varit där rekommenderar jag ett besök.

 2. Anonym skriver:

  Se tidigare kommentar nyligen.

  Sörmlänningen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: