Släppa flaskan

Nej, ”släppa flaskan” är inte ett nytt behandlingsprogram för alkoholister, utan en dansinfluerad rörelse hos drickalangarna under Ironman. Många säger att rörelseschemat har stora likheter med banderilljärens. Det gäller att först ”locka till anfall”, sen ”sätta in stöten”.

En drickalangare står med det så kallade drickat i 90 grader mot den anfallande cyklisten. Hen lockar cyklisten på engelska:

– Energy!
Eller:
– Water!

Det så kallade ”släppet” är viktigt. Misslyckas det kan både drickalangaren och cyklisten gå i backen. Nedan ser du tre proffs inom Släppa flaskan-rörelsen på Öland.

01Fullt utsträckt arm, ett stadigt ”helgrepp” om flasktoppen och en fixerad blick på densamma utgör rörelsens inledningsfas.

02Ett fulländat ”släpp”. Precis så vill lärarna inom Släppa flaskan-rörelsen att momentet med ”helgrepp” ska utföras.

03Flaskan – liksom cyklisten – är på väg bort. Det gäller nu för drickasläpparen att med handen forma en lättavläst mix av ”det gick vägen” och ”lycka till”…

04Observera hur drickasläpparen fullföljer rörelsen ända ut i cyklistens färdriktning. Ett mönstersläpp som kräver år av träning för att åstadkomma!

flask_1Denne drickasläppare använder sig av det något ovanligare ”vertikalsläppet”. Han droppar alltså flaskan rakt ned i förvissning om att cyklisten är med på noterna. 

flask_2”Vertikalsläppet” kräver ingen svepande överkroppsrörelse – i motsatts till ”helgreppet”. Fördelen är att drickasläpparen kan stå kvar med blicken riktat mot kommande cyklister och på så sätt hinna släppa ännu flera dricka per tidsenhet. Rekordet i Södra Möckleby, inofficiellt världsrekord, sägs vara 51 dricka på en minut.

flask_3Ett fullöldigt ”vertikalsläpp” innehåller även det ett avslutande avskedsmoment. Helt utsträckta fingrar rörs upp och ned för att säga ”allt gick vägen – lycka till mot målet”…

_krangreppet1Kort repetition. Lockrop: – Energy! Armen ut i 90 grader. Denne drickasläppare begagnar sig av ”krangreppet” Han använder alltså pekfinger, tumme och vikt ringfinger.

_krangreppet2Lockropet har lyckats. Stirra på flaskan. Släpp!

_krangreppet3Fullfölj rörelsen i en graciös sväng. Tänk dig in i matadorens svepning med muletan och tag emot publikens applåder.

_krangreppet4Uppdraget fullgjort. Vinka adjö. Förbered genast nästa drickasläpp genom att från vänster hand mata upp nästa dricka till högerhanden. Man kommer då blixtsnabbt ”till skott” – ungefär som med laddningsfunktionen i en pistol.

Märkt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: