Motljus

Kväll. Solen går ned över hamnen i Degerhamn. Det är en utmaning att följa en så banal företeelse med en enkel fickkamera. Manuell inställning är ett måste, liksom järnkoll på utbrända partier i högdagerområdena. Sådana går inte att helt undvika så länge solskivan finns med på bilden. En del av charmen med den här typen av fotografering är att du aldrig vet hur reflexerna i linssystemet kommer att formera sig i den färdiga bilden. Överraska dig!

solnedgång_1Trots skymning och lågt ISO-tal, 100, blir exponeringsvärdena 1/160 sekund och bländare 6,3. Motljus är spännande. Jag vet fotografer som aldrig tar annat än motljusbilder.

solnedgång_2Högdagerpartierna på båtens rufftak är extremt överexponerade. Det går inte att undvika. Min kamera lagrar bara bilderna i jpg-format. Med ett alternativt raw-format skulle möjligheterna att påverka högdagerpartierna bli betydligt större. Men är de utfrätta partierna så här små gör de ingen större skada på bildens uttryck.

solnedgång_3Här låter jag solkatten i husbilens sida leva ut som den är. Sannolikt är den tusen gånger ljusstarkare än bildens mörkare partier. 

solnedgång_4Solen är nu helt gömd bakom husbilen i mitten och inte en enda millimeter av bilden blir därför överexponerad. Här gäller det å andra sidan att inte låta husbilarna bli renodlade silhuetter. Eller så får de bli det. Valet är alltid fotografens.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: