kapa – men kapa rätt!

vita_korDet blev ett par hundra bilder innan jag blev nöjd med en enda – denna. Här har jag fått kreaturen att stå diagonalt över bilden, dessutom i olika höjdnivåer, vilket skapar djup.  

Att fotografera grupper av människor eller djur är ofta svårare än man tror. Några av besvärligheterna är ”blundande Erik” och ”gäspande Monica”, alltså personer som gör något som inte blir bra på fotot. För att bemästra detta specifika problem kör jag efter regeln ”minst så många exponeringar som antalet människor – multiplicerat med två.” Ska jag fotografera en grupp om 20 personer tar jag i snabb följd 40 bilder. Bara en av dessa blir nämligen bäst. I bästa fall blir den också bra.

En svårighet med grupper av djur är att de inte gör som jag säger. Kor till exempel… De struntar i allt och kan stå och tjurblänga bort från kameran i flera minuter. Lösningen heter tålamod, ett zoomobjektiv och snabba fötter för diskreta men hastiga positionsförändringar. Ofta är det hart när omöjligt att inte få med nån mindre del av ett djur ute i bildkanten. Bäst är att ”kapa stort”, som på bilden ovan. Där har jag kapat kon till höger på mitten. Den kapningen köper det mänskliga ögat. Hade jag i stället kapat så bara mulen kom med på bilden skulle betraktaren genast undra över den ovidkommande detaljen.

Samma gäller vi fotografering av människor i grupp. Skär inte bort deras fötter. Såna bilder ger – av fysikaliska skäl – ett instabilt intryck. Kapa folk strax ovanför knäna – eller i brösthöjd! Dessa snitt ger harmoniska bilder med gränser som ögat finner naturliga.

Det är ett blodigt jobb att vara fotograf. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: