blåsig drakfest

drakar_13

 

– Det blåser för mycket i dag, men det ska nog gå bra ändå.
Det sa ”Drakjohan” från Gotland på vindpinat Ölandsbesök för att hjälpa till under nationaldagens drakfest vid Bårby borg. Han är ensam i världen om att bygga drakar av fågelfjädrar och har tävlat med sina flygfän i stora delar av världen – bland annat i Kina. Segrarna har blivit många.

Lars Apelmo var värd och vindmästare. Han var klädd i vit kavaj och svart stormhatt.
– Blåser hatten av blåser vi av drakfesten, sa Lars och såg så där lagom allvarlig ut.

– Vår ambition är att vi småningom ska kunna skapa en vindfestival som blir känd över hela världen. Vi är en ideell förening som vill utveckla verksamheten till bland annat vindskulptur. Dagens övning ser vi som en första medlemsrekrytering. Vi siktar på att bli några hundra småningom…

 drakar_11Långt före invigningen var himlen över Bårby borg dekorerad med drakar i många slags utföranden. Här ser vi en av ”Drakjohans” skapelser i sex delar.

drakar_04Entusiaster i alla åldrar strömmade till. Somliga hade mat med sig, andra kaffe. En och annan – kanske med sikte på seger – hade till och med ”Pommacchampis” i lunchkorgen. 

drakar_03Strax innanför den enkla entrén var det många som ville bli medlemmar i den snabbt växande föreningen.

drakar_01Annika och Lars Lund från Vickleby hade hela buntar av drakar med sig. Lars har tidigare drivit en drakbutik i Göteborg och riggade sannolikt festens största modell.

drakar_02”Drakjohan” från Gotland, med rötter i Afrika, provflyger en drake med originell stjärt. – Det är en missuppfattning att det ska blåsa hårt för att flyga drake. Moderna modeller flyger ofta bäst i svag vind.

drakar_05Här lyfter vinden jättedraken som Annika och Lars Lund rattade. Hade det blåst ännu hårdare hade kanske Lars följt med till väders. Tyvärr gick ett stag av redan vid den inledande provflygningen.

drakar_06Vindmästare Lars Apelmo i stormhatt invigningstalar. Han anknöt bland annat till Ölands ”blåsiga historia”. Stormhatten var originell. När Lars lyfte på den spelades musik från dess inre.

drakar_07Invigningen är fullbordad. Megafonen har tystnat. Nu tar musiken över på vevgrammofonen från farfars dagar.

drakar_08Vindmästare Apelmo fick många gånger rycka in för att hjälpa till att lösa olika aerodynamiska problemställningar.

drakar_20Drakfestens yngsta aktiva deltagare var sannolikt Sanna, 5 år. Hon skötte sin getingkroppsinspirerade drake med professionellt lugn.

drakar_09Sanna, 5. Linan till draken har hon runt handleden. Sannas drake flög mycket stabilt. Vem som är med som Sannas coach förtäljer icke historien.

drakar_10Vid entrén kunde man köpa det mesta som har med drakflygning att göra. I hatt med färgband ser vi ”Drakjohan” på väg ut mot flygfältet med ytterligare en drakmodell.

drakar_12Drakar kan se ut nästan hur som helst. Somliga är fågellika, andra kan se ut som ”luftburna skämt”.

drakar_14En drakfest med självaktning måste naturligtvis kunna erbjuda nödhjälp av en drakdoktor. Denne fick nog mycket att göra, eftersom den spådda vindhastigheten 4-5 meter per sekund blev nästan den dubbla i byarna.

drakar_15Annika och Lars Lund i aktion. Deras stora drake var nog festens största, Alvarsamt uppskattar ytan till mellan fem och sex kvadratmeter. Att hålla en sådan i hård vind kräver sin man – eller kvinna.

drakar_16Under invigningstalet smattrade denna drakflagga hårt och effektfullt i den sydliga vinden.

drakar_17– Stoppa fingret i mun och håll upp det i luften och känn vinden! uppmanade vindvärden Lars Apelmo.

drakar_18Och alla lydde – utan protester. Det gick ett sus av vindmagi över fältet vid Bårby borg.

drakar_19Drakar som ”ritar” på himlen.

LarsLars Lund reparerar sin jättedrake. Även superstarka kolfiberstag kan gå av. Silvertejp och buntband kan temporärt fixa de flesta skador.

01_drakdans_1Att vinden kan dansa över nejderna vet vi alla. Vi avrundar drakfesten med några bilder på vindmästare Lars Apelmos ”vinddans” när han försöker hjälpa en tävlande i nöd…

01_drakdans_2– Jag tar den!

01_drakdans_3– Jäklar. Den smet!

01_drakdans_4– Nu var då fan om jag inte ska kunna…

01_drakdans_5– Attans, den smet igen!

 

Märkt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: