Politiker om ”vision hela alungården”, I

Tillbaka till politikerutfrågningen i Södra Möckleby Folkets hus 4 juni. Den får nog klassas som ett av årets viktigaste informationsmöten för boende på södra Öland. Jag har bara skummat gammelmediernas bevakning och funnit att exempelvis Östran bara skrev 18 spaltcentimeter. I notisen får ordföranden i Sockenföreningen, Eva Hansson Törngren, stå för bedömningen av utfallet: ”Några riktigt engagerande svar gavs inte från politikerna.”. Lustigt nog bevakade Expressen(!) tillställningen – i en lite annan vinkel – genom sin bloggerska: ölandsboende Nina Lekander.

Men vad sade egentligen politikerna?! Minns du? Fick du svar på dina frågor? Förvandlades den politiska dimman till en glasklar uppfattning av de lokala möjligheterna med Vision hela Alungården? Vilket parti kommer att stödja visionen – ekonomiskt, politiskt, på stubben – eller ”nån gång i framtiden”? Och viktigast av allt: Vilket parti ska du rösta på – med ledning av de svar som gavs!?

I höst är det val. Hur ska vi kunna bilda oss glasklara uppfattningar i snuttifieringens tidevarv – om informationen endast kommer från gammelmedier, ty vi kan ju inte gå på alla möten, bevaka alla utfrågningar. I Östrans 18-centimetersreferat får vi ingen uppfattning om vad politikerna levererade. För det var väl ändå politikerna som skulle tala, svara på frågor, visionera, övertyga, vinna eller förlora röster?

Alvarsamt inför nu ett nytt slags berättarteknik som redan tidigare använts i min blogg Snurrorna: Punkt-och-pricka-referatet – alltså en exakt skildring av uttryckta åsikter. I Snurrornas fall handlade det om hur lokalpolitikerna försvarade sina ställningstaganden till bygglovet för vindkraftverken i Albrunna. Inte ett ord, inte ett kommatecken ändrades; politikernas svar återgavs hundraprocentigt autentiska.

Självklart kan inte gammelmedierna anamma denna utrymmeskrävande – och många gånger tröttande – metod. Men den är intressant i vissa frågor – för de läsare som står ut med mycket dökött, långa haranger, felsägningar, omtag. Den bjuder också läsaren/lyssnaren/tittaren på en stor fördel gentemot den konventionella journalistiken: Reportern är utvisad, hens utvalda eller ratade delar av händelseförloppet har fått rött kort. Allt är med: ord, pauser, ”tänkmummel”- något jag lärde mig mycket om under mina 15 år på Sveriges Radio. Det som inte sägs är många gånger lika viktigt som det som sägs. En paus kan säga mer än en minuts övertygande prat. De åren lärde mig också hur vansinnigt svårt det är att ”tala rent, grammatiskt korrekt och begripligt utan manus”. Detta faktum bör hållas i minnet när du läser referaten. 😉

Alvarsamt presenterar nu för första gången ett antal Punkt-och-pricka-referat – om vad politikerna egentligen sade om ”Vision hela Alungården”. Först ut är Elisabeth Cima Kvarneke, Vänsterpartiet. Moderator är Uno Magnusson.

ElisabethElisabeth Cima Kvarneke, Vänsterpartiet, ses här till höger om folkpartisten May-Britt Landin.

Uno Magnusson:

Ni har fått dom här frågorna innan så ni har kunnat sitta hemma och fundera på dom och då är första frågan: Hur ser du och ditt parti på Vision hela Alungården? Och då kan vi ju, då kan vi börja med, med Vänsterpartiet, faktiskt. Elisabeth!

Elisabeth Cima Kvarneke:
Jag tycker att det är fantastiskt med alla såna här… Eh… visionära samlingar där man försöker göra någonting åt sin situation i en glesbygd och att det är naturligtvis vår skyldighet att hjälpa till i den mån det är möjligt. Jag kan inte låta bli att tänka på när jag körde ner här så grunnade jag på hur det var när Södra Möckleby faktiskt var en riktig knutpunkt, ett… nästan som en liten småstad. Kan det ha varit på 40-, 50-talet? När det verkligen fanns… Det fanns flera bagerier och konditorier, det fanns modister och det fanns skräddare och det fanns slakteri. Okey, det kan vi naturligtvis inte hoppas på i en snar framtid, men vi måste ju ändå se möjligheten… Och just det här med skilja av… Jag tycker att det är svårt och särskilja just vision Alungården… Det det är så självklart att dom här visionära frågorna är viktiga. Och som sagt var, vi i Vänsterpartiet är beredd att stödja dom så långt det går… Kanske… Eh… Just den här beredningen som var, som inte riktigt är färdig men som är svårt att svara på just den frågan kanske, men… Ja, vi tycker att det ska finnas möjlighet att bli gammal på södra Öland, man ska våga flytta hit, det ska vara möjligt att bo på södra Öland… Man måste. Ja…

Uno Magnusson:
Menar du konkret att ni är beredda att stödja, stödja det här – ekonomiskt också?

Elisabeth Sima Kvarneke:
Eh… Alltså just själva den här…

Uno Magnusson:
… så det inte bara, så det inte bara stannar vid en vision utan att det kan bli nån form…

Elisabeth Cima Kvarneke:
Ja…

Uno Magnusson:
… vi vill att det ska bli nånting konkret.

Elisabeth Cima Kvarneke:
Vad det handlar om är… Vi har ju sett hur befolkningskurvan ser ut, å vi har pratat mycket omkring detta, å det tar ungefär tio år innan ålderskurvan är sån att vi har flest personer över 80 år just på Sydöland. Den dan har vi ett utomordentligt stort behov av ett särskilt boende på södra Öland och då har vi diskuterat i… i Vänsterpartiet att varför skulle vi inte våga satsa på ett särskilt boende, ett lika vackert, särpräglat boende med alvaret och den karga naturen som finns på samma sätt som Äppelboende finns i Färjestaden. Jag är fullständigt övertygad om att vi är många som bor på an… andra delar utav ön i dag…

Uno Magnusson:
Ja…

Elisabeth Cima Kvarneke:
… skulle gärna flytta tillbaka…

Uno Magnusson ringer i klockan, talartiden är slut.

Elisabeth Cima Kvarneke:
Och många utav dom… Okey, då var det slut för den gången.

 

Fortsättning följer med kommunalrådet Henrik Yngvesson, Moderaterna.

PS. Detta inlägg var nummer 800 i Alvarsamts historia.

Märkt

2 tankar om “Politiker om ”vision hela alungården”, I

  1. Jan Tornegård skriver:

    Jag tackar så mycket för den politiska informationen omkring de öländska frågorna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: