inga gråa stenar, del I

strandenPå lite avstånd är alla stenar mer eller mindre gråa. Men böjer man sig och tittar närmare öppnar sig en spännande värld som är allt annat än grå.

strandstenar_09För hur många miljoner år sedan bildades denna ”telefonlurlika” sten? Och var? Kanske på andra sidan jordklotet.

strandstenar_01Denna sammansatta jättebumling måste ha bildats under högt tryck. Tror jag som inte kan ett smack om geologi. Lägg märke till den nästan rakbladsskarpa gränslinjen mellan två slags stentyper – eller är det samma sten i olika färger? I så fall varför?

strandstenar_02Denna gråblåa flisa är slät som en babykind. Några slags ”ränder” är kanske de synliga effekterna av inlandsisens tryck. Eller ska vi säga inlandsisarnas tryck, för de har sannolikt varit många genom årmiljarderna.

strandstenar_03Den här rödaktiga flisan ser ut att ha träffats av hagelskott.

strandstenar_04Det blågråa bandet delar den enorma rödaktiga stenen. Hur gick det till? Här skulle vi ha den underhållande Ölandsgeologen Jan Mikaelsson till hjälp. Men man får inte allt här i världen. Eller är det han som är här? 😉

strandstenar_05Ett vackert ”sigill” i en mindre sten.

strandstenar_06Visst ser ”ristningarna” i denna dramatiska flisa ut som meddelande från en annan värld!

strandstenar_07Allt i universum slipas, tuggas, bryts ned, förvandlas för att slutligen förintas. Så även denna nästan kvadratiska sten med märkliga ”inskriptioner”.

strandstenar_08Ju mer vi backar från stenarna, desto gråare blir de. Nedtill är alla gråa… Vad lära av detta? Kanske att ständigt försöka se med nya ögon? Fortsättning följer…

stranden

Märkt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: