ett eller två klick från bättre bilder

Vi lever i en tid då mycket är gratis, åtminstone på nätet, det nät som kan liknas vid ett stort smörgåsbord med oräkneliga läckerheter. Ett exempel: Det förhärskande bildbehandlingsprogrammet PhotoShop kostar ”massor av tusenlappar”. Men på nätet finns ”ungefär likvärdiga program” att hämta gratis, exempelvis GIMP 2. Ett något enklare program, lämpligt för nybörjaren är Paint.Net, och det finns många andra.

Trots alla fina gratisprogram är många bilder på nätet under- och överexponerade, oskarpa och belastade med färgstick och brus. Såna halvmesyrer finns till och med på stora företagssidor, på mediesajter och i tidningar. Man kan undra varför.

Det mest förlåtande svaret är väl ”tidsbrist”. Vi hinner inte lära oss hantverket. Det är brådis med allt. Jobbet som jag börjar med i dag skulle helst vara klart i går. Sen mobiltelefonerna försågs med kamera tar ”alla bilder av allt och alla”, men få lär sig de fotografiska grunderna, tyvärr. I stället översvämmas marknaden av program och appar med kvickfixare som ”döljer den fotografiska inkompetensen” genom olika slags effektmanipuleringar av bilden.

Kan man inte bildbehandla, och inte heller tycker sig ha tid för att lära sig det, kan man åtminstone bjuda betraktaren på avsevärt bättre bilder genom att hämta hem ett gratisprogram och lära sig att använda ett eller två musklick. Det första för att få ”rätt exponering”. Det kommandot heter vanligtvis Auto-Levels. Har man tid med ett klick till lägger man på lite skärpa (sharpening). På fem till tio sekunder har bilden förvandlats från ”skitbild” till ”klart godkänd”, se bildexemplet nedan. Den vänstra bilden är den som kom ur kameran. Den högra är den som blivit ”två klick bättre” – på mindre än tio sekunder. Tidningspapperet har blivit vitt, det finns teckning i jorden och man ser tydligt maskarna.

2klicksresultat

 

Märkt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: