I röret…

Alvarsamt hade tänkt göra ett långt poddradioinslag från litteraturfestivalen Dikt & Lögn i Södra Möckleby i går. Men ljudupptagningsmaskineriet var tydligen på dåligt humör, ity alla de intervjuade författarna låter som ”frigolitbitar gnuggade över en glasskiva med onykter men speltokig tolvtonsorkester i bakgrunden”. Fel och misstag kan man köpa, men det blir svårare då man inte kan hitta felet – trots nästan en hel dags felsökning på nätet, i litteratur, i manualer. Det blir alltså ingen poddradio. Det blir ett konventionellt inlägg med vissa pratminus ur intervjuerna. Man tager alltså vad man haver, som Cajsa Warg inte sade.

NinaSödergrenNina Söderberg, snart 90, berättar bland annat om hur man håller sig lycklig och frisk till minst 100, trots cancer och litterär lättja.

När vi vidgat den litterära horisonten ska vi även vidga den geografiska genom att låta Alvarsamt kuta uppför de femtionittiotreochenhalv stegen till torntoppen i Smedby kyrka. Vi spejar åt alla väderstreck och konstaterar – sensationellt! – att jorden är rund och Öland är platt. När vi ändå är där kliver vi ned igen och kikar in i kyrkorummet och får höra om prästen som blev skulden till att hela kyrkan rasade… Det hände på 1100-talet och förhör och utredningar har ännu inte kommit till slutsats och dom. Men hemlig lokal undersökningsledare säger till Alvarsamt att: – Vi ser ljuset i tunneln.

I toppen av kyrktornet kunde en lokalhistoriaintresserad smedbybo inte låta bli att med nästan orörliga läppar och bortvänd blick, viskande informera Alvarsamt om den hittills hemlighållna sanningen om ”sänkta kyrkklockor i lokalt dyhål”. – Man sänkte dom där för att inte dansken skulle ta dom. Det hände under Kalmarkriget, viskade smedbybon och tillade knappt hörbart: – Snart ska vi bärga dom så inte ett ord till en levande käft!

Självklart bryter Alvarsamt givet tystnadslöfte. Hur skulle det annars gå med ”sanningen”. Sant är att Alvarsamt vänder åter till Smedby under hösten. Där händer mycket, man har en levande hemsida och evenemangen kan göra en trött bara av att läsa dem listade. Måhända är kyrkklockorna då bärgade. Den som lever får se…

Det blev ingen poddradio från Dikt & Lögn men det blir det från nästa sockenboksmöte, då lokalhistoriaintresserade efter sommaruppehållet åter kastar sig in i skapandet av boken med stort B. Eller som gruppen ödmjukt brukar säga med en mun: – Den blir litteratur, den! Den självsäkra tonen brukar dämpas en aning av frågan när kommer den ut? I ett hemligt mejl ser Alvarsamt att man beräknar utgivningen till nån gång mellan midsommar 2016 och jul 2032. Den som lever får se…

Vi ska också lyssna till ”det talande trädet” och speja ut över hög och låg och hav och land – från andra kyrktorn.

Så är det. Man tager vad man haver, som Cajsa Warg inte sa.

 

Märkt ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: