sol över Ottenby

Så visade hon sig äntligen, solen! Världen blev större, horisonten så mycket vidare. I går sprintade vi upp i fågeltornet vid Södra lundsjön för att djupandas och suga in så mycket ljus som möjligt genom ögon som en längre tid betraktat världen genom gråfilter. Här uppe, tio meter över marken, kändes tillvaron voluminös, ja nästan oändlig. Enligt meteorologerna är det i dag 41 dagar kvar till vinter. Men våren är här redan 4 mars. Mitt förslag är att vi denna gång hoppar över vintern.

Ottenbysol_1Åt söder badar strandängarna i ett nästan rembrandtskt ljus. Betet för kreaturen och hjortarna är fortfarande hyggligt. Det är svårt att tänka sig att bilen snart måste ha vinterdäck, och att tomten kommer med sin fåniga fråga om ”snälla barn” inom en knapp månad.

Ottenbysol_2Det drar ihop sig till solnedgång. Släpskuggorna blir längre, ljuset varmare. Schäferiängarna duschas i röda toner medan havet är opåverkat ”kallblått”. Som alla ser uppe till vänster stävar Vikingland söderut en dryg mil ut i Östersjön. Hon är på väg från Hangö i Finland till Rostock i Tyskland. Farten är goda 18,4 knop och kursen 238 grader. Hur jag kan veta det? Det vet väl varenda människa?! Om man mot förmodan är så väck att man inte vet är denna sajt en pärla med koll på 555 000 fartyg.

Märkt , ,

4 tankar om “sol över Ottenby

 1. Anonym skriver:

  Otroligt vackert och vilken bra information om fartygen. /Birger

  • degerhamn skriver:

   Ja, den där fartygssidan är verkligen fantasieggande. Finns också motsvarande för flyg. På båda kan man exempelvis hålla koll på ryssarna – om de inte har stängt av sina transpondrar. 😉

 2. Torbjörn Hartman skriver:

  Tack än en gång, och säkert många gånger framöver, för dessa fantastiska bilder över vår närmiljö på södra delen av ön. Ljuset är ju väl beskrivet i många andra sammanhang och nämnes, tillsammans med Österle(de)n och Provence, som något väldigt speciellt, vilket det är. Det som också är unikt är den etthundraåttiogradiga kupolen som himlavalvet ger ute på Alvaret. Det finns inte ens i det platta Skåne.
  Idag har vi en fin sol med blå himmel i Skåne, och magnoliaknopparna är redan anlagda och väntar på att få brista. En bra början på våren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: