dagen efter stormen

Det blev storm. När jag tittade på väderstationen i Albrunna runt halv två i natt registrerades vindstyrkor på 26,4 meter per sekund i byarna. I dag ligger en hel del träd utmed backen, och vägar och gångar är nedlusade med grenar och annan bråte. Det är Lucia. Och Lucia kommer med ljuset – för de flesta…

havetI årtusende efter årtusende väller vågorna in mot Öland från Kalmarsund. I vattnet började en gång livet…

tallenLuciadagen blev sista dagen för den här tallen vid cykelbron norr om Södra bruket. Den hade otur; den stod oskyddad mot lovart.

treCorydorasLuciadagen blev första dagen för dessa Corydoras Schultzei . De hade tur, eftersom jag upptäckte dem av en ren slump. Massor av syskon kommer under dygnet att spränga äggskalet. Romkornen är dryga millimetern i diameter och de kläckta ynglen drygt två millimeter långa. Den här malen kommer ursprungligen från Amazonas i Sydamerika. Nu bor de i Södra Möckleby. Så kan det gå.

8 tankar om “dagen efter stormen

 1. Mats skriver:

  Årets bästa blogginlägg på Alvarsamt!

 2. Ulla Björneberg skriver:

  Du har fångat ljuset! och jag vill jämföra ditt foto med den store ljusmålaren William Turner.
  Jag både hör och förnimmer hur den gula vågen rullar över skummet och in mot land för att
  åter rulla tillbaka ut i det blå. En obeskrivligt vacker bild är det jag ser. Tack!

 3. Torbjörn Hartman skriver:

  De här småmalarna Corydoras Schultzei, vad händer med dem då de har uppnått full styrka? Kan man tänka sig att de förevisas någonstans i Södra Möckleby eller kommer de att återbördas till fadershuset i Sydamerika? Det finns ju också andra smakfulla alternativ, kanske.
  Att läsa bloggen alvarsamt…ökar alltid på ens kunskapsförråd. Dels blir vi uppdaterade i myckna händelser kring södra Öland och dels blir naturläran finjusterad. Det finns en tydlig pedagogisk ådra inom bloggen som vi uppskattar!
  Hjärtliga hälsningar…

  • degerhamn skriver:

   Först: Tack. Sedan: Ambitionen med bloggen är att den ska vara omväxlande och helst inte förutsägbar. Stommen är livet på södra Öland, fotografering, natur + lite tyckande och kommenterande om ditten och datten. När stor fara för allmänheten inträder kallar vi in vår ledarskribent Sune Flisa. Snart kommer inlägg om bloggens utveckling efter nyår. Redan nu kan sägas att fotona ska bli större och att Dagens Turist återuppstår under sommarmånaderna. Jag klurar också på ”ett slags språklåda”, eftersom både språkets utveckling och förfall alltid har intresserat mig. Hur många universitetsstuderande, journalister och lärare kan exempelvis dativ och skillnaden mellan var och vart i dag? Även modeuttryck intresserar mig. Just nu kan man krokna av ingångsvärden och det som alla hårt ansatta politiker svarar med: Jag känner mej trygg i min roll som… Ämnet är som gjort för att ”röra om i grytan” och Sune Flisa är välkommen även till denna högkulturella sfär… 😉

   Ja, ungefär så skissar jag bloggens utveckling under 2015…

  • degerhamn skriver:

   Corydoras Schultzei säljs när de kommit in i puberteten. Som matfiskar är de inte mycket att hänga i gran med maxlängd 6,5 centimeter. Men det är klart… Hundra stycken räcker kanske till ett mindre mellanmål? 😉

 4. Torbjörn Hartman skriver:

  Tack för din presentation av nästa års inriktning av bloggen alvarsamt…Det kommer att bli mycket trevligt att ta del av den över tid och rum. Att så här på ca 300 kilometers avstånd få del av just livet på södra Öland är en stor tillgång för oss. Detta gillar vi.
  Hilsen fra os halvdansker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: