Ölands svunna Amazonas

Den är så fin. Den är så rak. Den är så bred. Den blir så härlig – för dem som aldrig tidigare varit där. Jag talar om cykelleden mellan Södra bruket och Albrunna. För så är det, Sydölands mest mystiska och egenartade skogsremsa utmed Kalmarsund finns inte längre. Det verkar som om man gått in för att ta bort lövträden, de som närapå skapade nattljus mitt på dagen. Kvar finns mest tall. Mystiken är död. Förr var området ett litet Amazonas. Nu är det bara ”typiskt svenskt tillrättalagt”. Förr tog vi dit gäster och alla gapade över det de fick se. Det känns rätt meningslöst nu. Var finns förståelsen för det unika? Inser inte ansvariga att den lilla säregna landremsa som södra Öland är måste behandlas med varsamhet och eftertanke? Svaret är nej.

cykelleden_02Vi lämnar Södra bruket och cyklar söderut. Ännu så länge ser allt bra ut.

cykelleden_04Här är första bäcken. Här började tidigare ”Amazonas”. Sommartid blev här lövträdens kronor så täta att det kändes som att cykla in i en kolkällare. Här var så mörkt att nästan ingenting kunde växa på marken. En bit längre fram fanns exotiska stammar med enorma rötter. Och det var mörkt, fascinerande mörkt.

albrunnaskog_01Här vandrade vi mot söder…

albrunnaskog_02Här gick backen upp mot Södra bruket. Det ser ljust ut på fotot men det krävdes minst 800 ISO,  full glugg och stadiga händer för att fånga det unika. Detta var en gång ”södra Ölands Amazonas”.

cykelleden_06Rakt. Prydligt. Trist. Men visst, årstiden är glåmig i sig och här kommer att se helt annorlunda ut i sommar. 

cykelleden_07Bäcken vid Alvkälla ser ut som ett industriutsläpp. Här gick tidigare en liten enkel träspång.

cykelleden_08Bäcken mot havet.

cykelleden_09Bäcken österut, upp mot Albrunna.

cykelleden_11Lövträd. Ned med dem!

cykelleden_14Här har stora ytor rensats från den tidigare så spännande vegetationen. Parkeringsplatser? Till för några veckor sedan låg här också en fin blåsippslokal

cykelleden_16Vi närmar oss stranden nedanför Albrunna. Även här är alla buskage borttagna och en vändplan är gjord runt ett ensamt stackars träd.

cykelleden_20Sträckan upp till Albrunna. Den blir säkert fin när den får växa ikapp. Här fanns tidigare ingenting att kapa och skövla.

cykelleden_24Vi tittar norrut mot Södra bruket. Tja, vad säger man? En bit trevlig cykelled – lik många andra. Jag kan bara hoppas att min kritik slår helt fel. Och jag vet att det är svårt att äta kakan och ha den kvar.

 

Märkt ,

10 tankar om “Ölands svunna Amazonas

 1. Marita Halvardsson skriver:

  Visst är det bra med en cykelväg….men varför all denna skövling? Det som var en sådan ljuvlig vandringsstig

  • degerhamn skriver:

   En sån här cykelväg kan dras nästan var som helst på ön utan att orsaka skada. Men just här mellan Södra bruket och Albrunna ligger ett smalt, unikt skogsparti med en atmosfär som inte ens går att hitta i Albrunna lund eller Ottenby. Innan man ger sig på ett sånt område borde man tänka till på alla plan för att minimera skadorna, kanske till och med skrota idén om den ine håller måttet. Det finns alltid alternativ och cykelleden Fyr till fyr går långa sträckor på – för cyklister livsfarliga – väg 136. En kilometer mer eller mindre av runt 130 spelar mikroskopisk roll. De små ”skogar” som finns på södra Öland är antagligen extemt värdefulla för djur- och fågelliv – och mot erosionen. Men på många ställen ser man ”motorsågsligan” dra fram. Ser den ett lövträd ska det ned! Globalt inser man trädens stora betydelse men på Öland, som antagligen är landets trädfattigaste landskap, kapar man vilt. Snart får vi skapa en öländsk variant av VI-skogen om vi inte ska blåsa ut i havet. 😉

 2. Lars Henell skriver:

  Fastän jag verkligen försöker anstränga mig med att hela tiden enbart se det positiva med cykelleden, kan jag här inte annat göra än att hålla med. Trädmagin som fanns här på framförallt två ställen längs leden är borta (i alla fall under vår livstid). Ofta tror jag det beror på ren okunskap och därav okänslighet vid röjningsarbetets utförande.Detta hör man förekommer rätt ofta i samband med linjeröjning, där man ibland kan gå ganska brutalt fram mot prydnadsbuskar och fruktträd i trädgårdarna, helt obehövligt dessutom, därför att det finns inte en chans för grenverket att nå upp till kraftledningen. Spinner på ditt VI-skogen och vi får väl starta upp ett lokalt projekt där nere, Staffan, något i stil med ”Återskapa Ölands Amazonas- ett arboretum för europeiska lövträdslag” och casha in några EU-miljoner så det blir lite ordentlig storlek och fart på träden vi planterar. Tallarna man sparat runt omkring lär nu också falla lite oftare efter markarbetena, då dom har ett väldigt grunt rotsystem som lätt blir stört vid den här typen av arbeten.

  • degerhamn skriver:

   Tyvärr har du helt rätt! Och jag är mycket orolig för att även jag ska få det. Vi ser resultatet redan i sommar, och jag befarar att det blir så här: När man tar bort lövträdens stora kronor släpper man in ljuset, det som här inte har nått dessa marker på många decennier. De få växter – och för all del även djur – som levt där kommer att bli utkonkurrerade. Detta gäller den mest magiska sträckan, den mellan norra änden och Alvkälla. Mystiken där får vi framdeles uppleva på foton – och i minnet. Som inbiten cyklist hade jag gärna bytt bort denna lilla ledsnutt mot att få behålla skogen. Och jag tror att alla som nån gång flanerat i den under vår-sommar-höst kommer att känna detsamma. Din idé om ett lokalt projekt för att återskapa Ölands Amazonas tilltalar mig. Låt oss casha in den första miljonen redan efter jul. En dags planering och sen sätter vi igång! Nu ska här levereras! som Sune Flisa brukar säga. Och om bara 100 år återinviger vi skogen. Då blir det fest i dagarna tre. Den ser vi fram mot… 😉

 3. Ann-Cathrine Nilsson skriver:

  Har gått där idag för att kolla efter stormen. Det ser förfärligt ut. Och inte på grund av Egon. Sorgligt att se. Snart faller en hel del träd till som nu lutar betänkligt nu. Denna skövling hade jag gärna varit utan. Vad blir nästa sträcka? En bred grusväg genom Albrunna lund? Skulle inte förvåna mig. Vad tänker folk på??

  • degerhamn skriver:

   Ja, visst är det för jäkligt. Och det som skrämmer mig är att många som jag vet är motståndare till skövlingen inte säger pip. De finner sig ”i en förlamande tystnad”… Tack för ditt bidrag! Staffanhälsningar

 4. Ann-Cathrine Nilsson skriver:

  Se min mans inlägg. http://jecsdigitala.blogspot.se/

 5. […] del av cykelleden Fyr till fyr som norrifrån leder in mot det ”Ölands Amazonas” – som inte längre finns – har nu försetts med ett räcke, modell ”minst […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: