snön lurar fotografen

Det går inte att påstå att Öland är vackert vitt i julesnö. Men ett tunt lager pudersnö ligger här och var på vägar och ytor där kylan har fått fäste. Men snart börjar det snöa på riktigt och då gäller det att exponera rätt. Snön sätter nämligen myror i huvudet på den bästa exponeringsmätare och kamera. Plötsligt blir alla bilder underexponerade – för mörka. Varför?

Enkelt förklarat fungerar det så här: Mäter du ljuset där det är som mörkast i motivet blir din bild överexponerad – för ljus. Mäter du där det är som ljusast i motivet blir bilden underexponerad – för mörk.

Snön är extremt ljus och om stora delar av motivet är blixtrande snö mäter kameran så att snön blir rätt exponerad. Men ofta är det något annat i motivet som spelar huvudrollen – en människa eller ett föremål. Att snön lurar kameran beror på att dess exponeringsmätare är kalibrerad till att ställa in rätt exponeringsvärde när mätytan innehåller 18 procent svart. Det är i praktiken ”ordentligt grått”, se fotot nedan.

För att få rätt exponering av andra delar än snön i motivet kan man därför använda sig av ett så kallat gråkort. Det kan vara en pappersbit eller en större skärm där ytan är vit + 18 procent svart – det vill säga ”grå”. Om du ska ta en bild med massor av snö kan du rikta kameran mot gråkortet och mäta ljuset där. Då blir inställningarna så rätt de kan bli – om gråkortet hålls i samma ljus som huvudmotivet, förstås. För att testa kan du också mäta på snön vid sidan av gråkortet. Du får då helt andra exponeringsvärden som kommer att ge dig en underexponerad – för mörk – bild.

Svårt? Inte alls. I vardaglig fotografering är det bara att mäta ”mot en ungefär lika grå – eller ”mörk” – motivdel som gråkortet på bilden nedan. I min kommande bok med fototips ger jag förslag på hur du själv tillverkar enkla gråkort och reflexskärmar – så små att du till och med kan ha dem i fickan.

gråkortDet är så lite snö på södra Öland att min fru fick knäböja för att jag skulle få med snön – som nästan bara ligger på vägarna. Den hopfällbara skärm hon håller upp är ett gråkort – med 18 procent svart. Om du exponeringsmäter mot ”ungefär så ljusa/mörka motivdelar” får du en perfekt bild. Detta foto blev i original – helt logiskt – underexponerat, för mörkt, eftersom kameran var inställd på att mäta hela motivet. Hade jag valt centrummätning eller spotmätning och riktad centrum eller spot mot den grå skärmen hade fotot blivit perfekt exponerat. Nu fick jag justera underexponeringen i PhotoShop, vilket går bra om man fotograferar i .RAW Det är svårare i .JPG – det format som nästan alla telefonkameror och de flesta fickkameror arbetar i. Ju enklare kamera du har som spar bilder i .JPG (JPEG), desto viktigare är det att träffa rätt i exponeringen. Det ska tilläggas att gråkortsmätning kan slå fel i motljus. I tufft motljus är det alltid bäst att ta flera bilder med olika exponeringsinställningar.

Märkt

2 tankar om “snön lurar fotografen

  1. Ingegerd Björck skriver:

    Är full av beundran,först att du fick frugan på knä,inte det lättaste.
    Men mest av bilderna du presenterar här.
    Tack för att Alvarsamt håller Södra Öland Levande

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: