efter stormen egon

Efter_stormen_8

Ännu i förmiddags blåste det storm nere på södra Ölands västkust. Att förflytta sig till fots i storm är inte lätt; man föses hit och dit som av en osynlig hand och kan tas för en raglande fyllerist. Och fastän plusgrader är bara händer genomfrusna på bara en minut. Egon hade knäckt flera stora träd i Ventlinge, något i Ås och några i Albrunna.

Jag passade på att hårdtesta min nya kompaktkamera Fuji X30, trots att jag ännu inte hunnit lära mig alla knappar och reglage och hade en och annan parameter lite felinställd. Men jag är ändå nöjd. Smällan går som tåget och mest imponerar sökaren med sin flyttbara mätrektangel, den snabba skärpeinställningen och flerbildstagningen. Kameran smattrar bilder likt en k-pist. Alla bilder i inlägget är tagna i .JPG-läge. Snart ska jag även testa .RAW-formatet.

Stormar är spännande och intressanta. Men nu räcker det kanske på ett tag…

ostsidanStormvindarna var övervägande västliga men på Ottenby uddes ostsida blåste det märkligt nog från söder och så hårt att vatten slets loss från vågtopparna och fördes långa vägar i luften. Bilden är en aning överskärpt, men så är det med kameror: Att lära känna en kamera är som att lära känna en människa. Man hittar plus och man hittar minus…

Efter_stormen_6Söder om hamnen i Grönhögen. Måsarna imponerar, trots storm flyger de hur lätt och elegant som helst.

Efter_stormen_7Vågor slår in mot norra pirarmen i Grönhögen.

Efter_stormen_9Södra pirarmen i Grönhögen. Här hade jag nog inte kunnat stå bara tio timmar tidigare – då stormen spetsades med orkanbyar.

 

Taggad ,

4 tankar om “efter stormen egon

 1. Jan Sellman skriver:

  Tack för bilder och Dina kommentarer!!

 2. Torbjörn Hartman skriver:

  Helt fantastiskt med all denna dramatik i bilderna som storm och hav ger. Det måste vara starkt att uppleva stormen så på plats och samtidigt få till alla dessa magnifika bilder. Ett typiskt adrenalinpåslag, kanske?
  Man kan tänka sig att en hel del träd längs kusten som fallit, om det varit orkan i byarna. Vindbyarna, alltså! Kanske inte av ondo om de medför ett större siktdjup och mer ljusinsläpp på dessa ställen.Om man nu gillar ljuset,dvs.
  Tack för stormbilderna från vindarnas ö!
  Hilsen!

  • degerhamn skriver:

   Jo, man får en adrenalinkick av en riktig storm. Man närmar ju sig gränsen då man kan blåsa bort – på riktigt. Tror knappast man står pall för orkanvindar. Ska testa nästa gång Kajsa är arg på öde plats utan omgivande träd. 😉
   /Staffan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: