farhågor besannas

I flera inlägg har jag varit kritisk till skogsskövlingen för cykelleden mellan Södra bruket och Albrunna. Nu verkar mina och andras farhågor besannas. Den utglesade skogen pallar inte längre för vindarnas tryck och i senaste stormen föll ett 20-tal träd, mest tall. Därmed får vindarna ännu större verkan på de allt färre stackare som står kvar. Så funkar naturen: Det ena ger det andra, eller som man ”ramsade” som barn: _ _ _ och katten på råttan och råttan på repet och repet på slaktarn och slaktarn på oxen och oxen på vattnet och vattnet på elden och elden på riset och riset på pojken och…

Se här hur det en gång såg ut.

Amazonasskador_07Här i norra delen av det svunna Amazonas är förödelsen värst. Vi tittar norrut och inne i skogen till höger ligger runt 15 rotvältor. Området härifrån och 200 meter söderut var tidigare södra Ölands märkligaste naturområde. Ottenby och Albrunna lund blir vid en jämförelse bara bleka surrogat.

Amazonasskador_03Ett av maskiner bearbetat område blir denna talls öde.

Amazonasskador_02Den onödiga trädkapningen på båda sidor om cykelleden ger vindarna större kraft och tallarnas grunda rotsystem orkar inte hålla emot.

Amazonasskador_01Välta vid välta i skogen öster om leden.

Kickan_aktivisten (1)Litet rotsystem, tung stam och mänsklig klåfingrighet är ingen bra kombination. ”Ölands Amazonas” är raderat och därmed är södra Ölands mest exotiska stycke natur något man bara kan läsa om i böckerna – och se på Alvarsamt.

Amazonasskador_10Rotvältor in spe kommer att bli en allt vanligare syn i området…

Amazonasskador_09Som av ett osynligt yxhugg är denna tall förpassad till de sälla jaktmarkerna.

Amazonasskador_08Fotot behöver ingen text. Jag kan i stället berätta att samtliga bilder i detta inlägg är tagna med min fickkamera FujiX30, 400 ISO och i JPG-format. I detta format får man vara försiktig med ytterligare skärpning, eftersom risken för överskärpning är stor. Filmsimuleringsläget är Velvia/VIVID.

Kickan_aktivisten (3)Precis här började Ölands Amazonas för att fortsätta några hundra meter söderut – ”en magisk enklav” som en gång fanns…

Märkt ,

12 tankar om “farhågor besannas

 1. Kristina, Nedra Segerstad skriver:

  Vad synd!! Kan man inte stämma någon? Och kräva att de återplanterar träd? Även om det inte blir så vackert som tidigare. Hur kan någon få vara så idiotiskt dum?

  • degerhamn skriver:

   Ett sånt här område går nog – tyvärr – inte att återskapa. Det handlar om naturens egen kraft att skapa miljöer utifrån speciella förutsättningar. Exempelvis var himlen gömd bakom lövverk de första hundra meterna från norrsidan. Det var så mörkt nere på marknivån att man fick använda blixt om man skulle fotografera – även en strålande klar högsommardag. Hur återskapa denna ”natt klockan tolv på dagen”? Att stämma någon går säkert bra. Men vem vill offra flera år för att stånga sin panna blodig mot penningsnålande myndigheter som skulle spela helt oförstående och gadda ihop sig likt bålgetingar? 😉

 2. Ann-Cathrine Nilsson skriver:

  Ja visst är det förfärligt sorgligt! Bergstigen har förlorat sin vackraste del!

 3. Anonym skriver:

  Vi hade hoppats att cykelvägen skulle gå genom kohagen där det fanns antydan till väg då hade träden närmast stranden stått mot storm. Blåsippor hade fått vara orörda, men det var inte kommunal mark. Folk som aldrig sett den unika miljö som var, kommer aldrig förstå, bara cykla autostradan o tycka om att den går nära havet. Har lust att sätta upp en tavla med bilder från en svunnen tid.

  • degerhamn skriver:

   Ja, på andra sidan muren gick en gammal väg – sen lång tid tillbaka har jag hört. Den lilla tarmen kunde man kanske ha köpt in och lagt cykelleden på. Som bete var väl värdet ”runt noll”. Bilder från en svunnen tid är en bra idé. Mycket bra!

 4. Bernt Persson, Lund skriver:

  Född och uppvuxen på Södra Bruket på 50-talet var denna plats otroligt intressant för oss barn, mystisk men samtidigt spännande ur ett barns ögon. Sedan några år tillbaka tillbringar vi en vecka på sommaren i Degerhamn, då går eller cyklar vi här och badar vid badplatsen. Hit har vi tagit goda vänner som aldrig varit på Öland för att visa denna unika plats, nu är det tyvärr slut på det enligt vad jag kan se av bilderna. I ambitionen att anlägga en för Öland fantastisk cykelled som vi alla vill ha, ”glömde” någon uppenbarligen att ta hänsyn till andra värden. Otroligt trist och meningslöst!

 5. Torbjörn Hartman skriver:

  Det ser väldigt skövlat ut på Dina bilder från Amazonas och det är förfärligt synd att inte den miljökänslan har funnits hos maskinfolket. Det är ett rimligt kompensatoriskt krav att det skall planteras nytt i den mängd som har förverkats. Det hjälper inte oss idag eller i morgon men om vi förflyttar oss mot nästkommande generationer, så…
  Kanske att hembygdsföreningarna i Degerhamn-Södra Möckleby-Albrunna kan trycka på med den förmåga de har att organisera.

  • degerhamn skriver:

   Vore jag 20 år yngre skulle jag bli riktigt förbannad. Men i dag har jag inte tid för utbrott; nu får det räcka med att berätta om fallet. Det jag tycker är märkligast i hela historien är att inga miljövårdande myndigheter/privatpersoner tycks ha varit inbegripna i planerna. Har de trots allt varit det har de tydligen blundat och tänkt på nåt annat. 😉 Teknokrater och ekonomer vinner ”alltid” över humanister.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: