glöm mitten

Det finns inga fastställda regler för någon konstnärlig verksamhet. Man målar, skriver och sjunger som man vill. Men det kan vara klokt att lyssna och titta på hur andra gör, för hur det än är finns osynliga ”lagar” som ofta ger bättre resultat – hur udda och fritänkande man än är. Exempelvis blir en text lättare att läsa om den inte är nedlusad med stav- och meningsbyggnadsfel. Och en målning blir tydligare – liksom fotot – om man kan de grundläggande begreppen om tyngd, rörelse, perspektiv.

Man fotograferar alltså som man vill. Här ska jag bara snudda vid hur jag tänker innan jag exponerar. Mina närmast heliga grundbultar är dessa:

 • gå nära motivet. Bilden blir ofta ”sannare” med vidvinkel på nära håll än med tele på större avstånd
 • arbeta med vertikala rörelser, linjer, krafter
 • lägg aldrig huvudmotivet i bildmitten, lägg aldrig ”något” i bildens mitt, vare sig horisontellt eller vertikalt
 • lägg luft åt det håll en person tittar, eller ett föremål rör sig

Några exempel:

fel_1Den här bilden är stendöd på grund av att luften ligger på fel sida om fartyget – akterut. Luften menar jag ska ligga framför, alltså åt det håll fartyget rör sig. Horisonten är lagd i bildens mitt, vilket ger ett statiskt intryck. Även fartyget ligger nära den horisontella mitten. Slutligen är cementfartyget Västanvik fotograferat i ren ”profil”, vilket ger ett platt och händelselöst intryck.

rätt_01Om jag jobbar om bilden efter det jag skriver ovan blir resultatet detta. Både horisont och fartyg ligger tydligt under den horisontella mitten. Fartyget rör sig åt vänster, och åt vänster har jag därför lagt mera luft än bakom aktern. Med dessa små förändringar blir det onekligen bättre skjuts på skutan. Men fotot är trots det ”platt” på grund av att det är taget i ren profil. Låt oss vrida en aning på kuttingen…

rätt_2Nu blev bilden livligare! Fartyget går ut ur bilden, mot horisonten. Mycket luft framför stäven och ingenting fångar betraktarens öga i bildens mitt. Ögat följer i stället två rörelser…

rätt_2_pilarBåde fartyget och de två bojarna bildar en vertikal rörelse bort genom bilden – mot vänster. Bilden spetsas dessutom med ytterligare en rörelse rakt mot kameran – vågorna!

Stensjö_40Samma tankar har styrt denna bild. Ingenting i mitten! Trädet står tydligt till vänster om mitten, stugan ligger tydligt över mitten. Gränsen mellan den klippta gräsmattan och den högre vegetationen ligger tydligt till vänster om mitten och leder dessutom ögat in mot stugan.

enMittenIngenting av intresse i mitten av bilden! Bäcken ligger långt till vänster om centrum och leder in ögat i bilden. De röda husen ligger mycket högt i bild eftersom himlen i motivet är ointressant grå medan ängen är saftig och färgstark. Endast det skymda huset längst bort i bild ligger i den vertikala mitten. Alla andra hus står antingen till vänster eller höger om denna.

diagonalen2Den vertikala rörelsen – från hörnet nedan till vänster till hörnet uppe till höger – är kraftfull. Dessutom ligger merparten av grusvägen och gärdesgårdarna ovan den horisontella mitten.

Det var några av mina många fototips som småningom kommer ut i bokform. Slutligen: Man kan naturligtvis bryta mot alla mer eller mindre vedertagna regler och göra tvärt om – eller precis som man vill. 😉

Taggad

8 tankar om “glöm mitten

 1. Tony skriver:

  Du har en stor uppgift framför dig med dina fototips.

  Som jag ser det har ”svensken” allmänhet slutat ta bilder efter Tri-x har försvunnit
  Undrar hur många som kör analogt idag?
  .
  Numera är det oftast ett knäppande med telefonen för minnets skull och utan en tanke på komposition, exponering, skärpa etc. Bara det får plats på skärmen.
  Det är lite som på instamaticens tid.

  Jag tror som du att en riktig sökare gör att man ser bilden på ett annat sätt och det i sin tur ger bättre bilder med eller utan photoshop.
  Tyvärr försvinner många bilder fortfarande pga havererade lagringsmedia men det hör väl till dagens flöde av info. Ut med det gamla och in med det nya. Antingen man vill eller ej.

  Lycka till med fotoboken!
  Kommer den också i digital form?
  Blir det med öländska motiv kan den nog finna sin publik

  • degerhamn skriver:

   Tack för dina intressanta synpunkter – som jag i stort delar. Det som förvånar mig är att många – till och med stora etablerade bolag – ibland håller till godo med rena ”skitbilder”. Fotomarknaden har sen länge förlorat sig i ointressanta tekniska försäljningsargument, exempelvis ”pixelracet” och halv- och hellögner om vad en viss kamera klarar av. ”Det är bara att knäppa”, är en vanlig slogan som är att likna vid nonsens/rålögn. Jag säger som jag brukar: Sätt en enkel kamera i händerna på en skicklig fotograf och hen kommer hem med pangbilder! Sätt en Hasselbladare i näven på en amatör utan några som helst fotografiska idéer och resultatet blir ”något man helst vill glömma”. 😉

   Den digitala lagringen är ett kapitel för sig. Där gäller det att hänga med – om man vill ha kvar sina bilder för framtiden.

   Boken, ja… Har ännu inte bestämt om det blir papper eller digitalt. Eller båda delarna. Den som lever får se…

   • Tony skriver:

    Det är väl så det är .
    I stort sett det enda som hänt är väl att filmremsan blivit ersatt .Bilden skall fotfarande passera en glasbit och ngn tänka tanken.

 2. Kristina, Nedra Segerstad skriver:

  Tycker din bok ska bli i papper, också. Så bra present till mig och andra som trots allt är fotointresserade. Och jag som brukar lägga motiv i ”mitten”. Kul att lära nytt.

 3. Tony skriver:

  För den fotointresserade kan jag tipsa om moderskeppet.se som har tips o dylikt
  om bildbehandling. Mycket är gratis på sidan men ger också kurser ihop med högskolan här i Jönköping.

  Men det som är kärnan i fotografin ligger väl i det förberedande inför ÖGONBLICKET när bilden tas, Komponera bilden m.m. Att vara beredd när det inträffar. Hur var det nu det var?
  Leica 35mm, 3 meter,bländare 8 så blev det oftast inte oskärpa i alla fall.

  • degerhamn skriver:

   Det stora med fotografin är naturligtvis ”jakten på bilden”. Det tekniska är ganska ointressant. Men för att fånga bilden måste man kunna sin kamera – och framför allt känna till dess begränsningar. I dag måste man också kunna bildbehandla på dator, en process som är extremt mytomhuldad och av fotobranschen förklarad ”svår”. Men det räcker med att lära sig fyra fem åtgärder i ett gratisprogram som en intresserad kan lära sig på en halvtimme. Man bör också kunna lite om perspektiv. Och lite bildlära. Och veta nåt om gyllene snittet. Och ”spola mitten”! 😉

   Leicas mätsökarkamera, för det är väl den du har i tankarna, är nog den bästa kamera som någonsin gjorts för reportage och snabba ryck.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: