när oddsen är mot dig

Det går nästan alltid att ta bra bilder med en enkel kamera, även under urusla förhållanden som dåligt ljus, hård vind och stora avstånd – om man har tålamod och är alert nog ”att ha zoomen i benen”. Viktigast av allt när fotoförhållandena är svåra är att hålla kameran stilla. Ofta vill man också hitta inställningar så att kameran bländar ned åtminstone ett steg. I dåligt ljus och automatläge exponerar många kameror hellre efter full öppning och kort exponeringstid än med nedbländad glugg och längre slutartid. Skärpan och skärpedjupet blir då sämre. Välj då manuellt läge och/eller skruva upp ISO-läget! De flesta smällor tål gott 400, 800 eller möjligen 1 600 ISO. Vid högre värden än så börjar dock många enkla kompakter att ”gröta till det ordentligt”. Det är viktigt att söka stöd för exponeringen – mot väggar, bord, biltak, knän eller vad som helst som står stilla och är stabilt. För fotot nedan av Wilson Lisbon i Degerhamns hamn hade jag alla odds mot mig: skymning, hård vind och ”avlångt motiv” som ger skärpedjupsproblem. Men med list och envishet blev bilden godkänd – med luft framför fartyget, inte bakom. Skärpeinställningen är förstås gjord på stäven och skärpedjupet är ok trots att skutan är 90 meter lång.

Har man ambitionen att jobba med nedbländade objektiv måste man veta var gränsen går för den egna förmågan att hålla kameran stilla vid olika brännvidder. Jag har ibland lyckats ta knivskarpa bilder på en hel sekunds exponeringstid – utan stativ men lutad mot vägg eller med armbågarna mot ett stadigt bord. Det är därför jag ogillar kameramodeller med endast display, alltså utan optisk/elektronisk sökare. En sådan kamera hålls ofta på mer eller mindre raka armar vilket ger en ofantligt mycket större/värre skakningsoskärpa än en kamera tryckt mot pannan. Med stadigare kamerahållning kan du välja längre exponeringstid och mindre bländare för bättre skärpa och skärpedjup. Rent allmänt kan sägas att nästan alla kameror och objektiv ger bäst resultat vid några stegs nedbländning.

Ibland strävar man naturligtvis efter kort skärpedjup, som exempelvis vid porträttfoto. Men se det är en annan femma! 😉

WilsonLisbonCanon Powershot SX230 inställd på 400 ISO. 1/25 sekund, bländare 5,7. Resultat är ok, speciellt om man betänker att brännvidden är ovanligt lång: motsvarande 392 millimeter på en 35-millimeterskamera. Det absolut nödvändiga stödet för kameran fick jag med armbågarna mot ett bord. Bilden är alltså tagen med kamerans längsta brännvidd. Orsaken är enkel: Mellan mig och fartyget ligger hela hamnbassängen och det finns ingen annan möjlighet att komma närmare Wilson Lisbon än att kasta sig i plurret och simma – något som jag denna kylslagna dag avstod ifrån. Om möjligt skulle jag gå så nära som möjligt med en vidvinkelinställning. En vidvinkelbild blir ofta fartigare än de ”platta, sammantryckta och livlösa” bilder som teleobjektiven ger.

Märkt ,

2 tankar om “när oddsen är mot dig

 1. Tony skriver:

  Jag funderar på hur dina fototips tas tillvara av din publik.
  Man kan väl säga att den gemensamma nämnaren i många fall är skippa autoläget på kameran och välj bländare alternativt tid beroende vilket resultat som önskas.
  För den som är oinvigde kan en liten info om förhållandet mellan tid o bländare vara OK.
  Inte för att jag vill föregå dina planer. etc. men betydelsen av att kunna ”rensa” bakgrunden med förval av bländaren är väl ngt som inte nyttjas särskilt ofta..
  Som du sa angående porträtt t.ex .
  Du har säkert något exempel som visar just detta. med jämförande bildexempel.

  Du har säkert fullt upp att göra , men jag tror att många skulle ha stort nöje/nytta av en
  ” fotovandring” med dig.

  • degerhamn skriver:

   Tack för din intressanta kommentar. Så här är det: Jag jobbar – i lugn och ro utan jäkt – på en fotobok. Den riktar sig till rena amatörer med enkla mobil- eller fickkameror och innehåller tips som jag grundar på egna erfarenheter. Det blir 20 eller 30 tips/kapitel. Boken blir alltså ingen konventionell fotobok, typ ”Foto från A till Ö”. Några av tipsen har jag ”småläckt” på Alvarsamt och ytterligare några kommer. Men inte alla. Vissa ska bara bli möjliga att ta till sig genom att köpa boken – som blir extremt billig.

   I en konventionell fotobok kan man lära om förhållandet mellan bländare och exponeringstid. Jag kommer dock inte att ta upp ämnet i min lilla bok, där vi endast jobbar praktiskt och enkelt och rakt på sak utan siffror och värden. Dessutom är det ”hart när omöjligt” att jobba med bakgrundsoskärpa på avstånd ”över nån meter” när man använder kameror med så små sensorer som sitter i telefon- och fickkameror. Skärpedjupet blir som bekant större ju mindre brännvidd smällan har. Det hindrar dock inte att jag småningom kan ta upp ämnet här på Alvarsamt – vilket jag troligen gör efter att ha läst din kommentar. 😉

   Ja, så gör jag. Det blir ett inlägg om förhållandet mellan bländare och exponeringstid – med en småbildskamera.

   /Staffan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: