världspremiär!

filmdukenVärldspremiär i Folkets hus Degerhamn. Vi ser ”John i muren” Nilsson i berättartagen. I Olle Nilssons film från 1991 intervjuas han av Christina Davoust Wennberg.

I lördags fick upp mot 30 framsynta och lyckligt lottade personer uppleva världspremiären av filmen John i muren Nilsson på Folkets hus i Degerhamn/Södra Möckleby. Filmen spelades in 1991 och har sedan dess inte setts av en enda käft – förutom av filmaren själv, Olle Nilsson i Södra Möckleby.

– Jag började filma redan med vänd 8-kameror. Sen blev det Super 8 och senare köpte jag videokameran som den här filmen är gjord med. Den spelade in på band, berättade Olle Nilsson.

Det har blivit mycket film i Olle Nilssons liv. – Jag började köra bio här i kåken redan 1974. Det var 35-millimetersfilm på den tiden. Men 1997 fick vi lägga ner, intresset hade sjunkit till noll. Men nu är vi igång igen. Vi har en filmklubb med ett 40-tal medlemmar. Vi ser halva filmen, fikar och har kul. Sen kör vi resten av rullen.

Du kan höra John i muren dra en av sina många historier i filmen. Den handlar om Karl XV och pigan och kan betraktas som en ”mild fräckis”. Slå på högtalarna och klicka här.

OlleMurenJohn i muren, en Ölandslegend. I filmen är han 93 år, bor på ålderdomshem men står i sin butik varje dag. Läs mera om honom här.

Men… Det visades inte mindre än tre filmer denna dag i Folkets hus. Den ovan nämnda av Olle Nilsson plus två rullar av Tommie Skoog, Ölandsfåk och Ölandsnatur. Filmvisningen i Folkets hus var egentligen bara ett dragplåster till dagens stora egentliga evenemang, nämligen visningen av det nya köket, som efter hundratals arbetstimmar nu är färdigt, blänkande och tindrande rent som i en annons för Tomteskur. Där finns diskmaskin modell större, köksfläkt och mikro. – Jag har officiellt lagt ner 116 arbetstimmar på köket, men i praktiken är dom ännu flera, berättade Olle Nilsson. Hans fru Ann-Christin har också hjälpt till, liksom en handfull andra personer, ingen nämnd och ingen glömd.

– Hälften av slantarna kommer från Boverket, 30 procent från kommunen och 20 från Folkets husföreningen, berättade Olle Nilsson.

Förhoppningen är nu att flera ska uppmärksamma och utnyttja de fina lokalerna i ”den utifrån sett inte helt fräscha kåken”. Man hyr ut de tre salarna till nästan skrattretande låga priser, eller vad sägs om A-salen, ”en teatersalong”, för ynka 700 kronor per dygn – inklusive det från och med nu toppmoderna köket. Förutsättningarna är onekligen goda för lyckade konferenser, bröllop och partaj – och för gamla och nya cineaster!

köketAnn-Christin och Olle Nilsson vid nya diskmaskinen. Olle har gjort rörjobb och kaklat, Ann-Christin har målat. – Men det har varit ett teamjobb, säger de med en mun.

halvbild_köket– Sen oktober har vi tillbringat vår mesta fritid här på Folkets hus, berättade Ann-Christine Nilsson, här med maken och tidigare rörmokaren Olle.

O_A_C-rummetOlle och Ann-Christine Nilsson i den minsta salen, C-salen. Den är stor nog för ett regeringssammanträde och kostar bara 450 kronor per dygn att hyra – och då ingår köket!

soffanOlle och Ann-Christine pustar ut efter världspremiären och kökvisningen. – Visst hade vi önskat oss ännu flera besökare, tyckte Olle. Men vi får vara nöjda i dessa VM-tider…

Märkt

En tanke på “världspremiär!

  1. […] hus är utvändigt inte direkt vackert. Men invändigt är det en pärla. Läs här om det tuffa jobbet med att få snits på den gamla […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: