fredag 16:00

18 mars inleddes rivningen av verken.

vindkraftflyttning_5Packat och klart för avfärd mot Polen.

vindkraftflyttning_2Skickliga förare backade ut på den smala och gropiga piren för att hämta torn, naceller och vingar.

vindkraftflyttning_4Detta är sannolikt det sista vi ser av vindkraftverken i Degerhamns hamn…

skuggornaInte ens skuggorna från torn och vingar och fotograf blir kvar…


 

3 tankar om “fredag 16:00

 1. Jeanette Sköld skriver:

  Ja där svischade dom iväg. Bay, bay.

 2. Torbjörn Hartman skriver:

  Dessa tre gamla vindkraftverk har alltid funnits ute på piren så länge som vi har varit sommarölänningar, dvs i ett dussintal år. Nu när de är borta finns ingen direkt saknad eller nakenhet, utan hamnpiren har antagit ett utseende och intryck såsom en hamnpir skall ha. Nu finns det stora möjligheter till finfina utflykter till hamnens yttersta pir, utan rädslor för fallande vindkraftsvingar. Vid varje hamn man besöker finns det, tycker jag, ett behov av att ge sig ut på den mest avlägsna pirarmen, kanske bara för att ha varit där. Vet inte riktigt varför.
  I detta läge som nu är i Degerhamns hamn finns det stora möjligheter att anlägga en riktigt bra möjlighet till att underlätta havsbad. Man kan, någonstans längs denna långa pir, gjuta in ett slags fundament till promenader och i detta ansluta badbryggor och/eller badtrappstegar ned i vattnet. Allt för att slippa balansera på rullande undervattensstenar. Det finns ett gott exempel på detta längs den södra hamnpiren i Färjestaden. Här finns en fantastisk tillgänglighet i denna helgjutna betongpromenad. Precis så borde vår kommun i samarbete med vårt lokala Cementa få till det i Degerhamn. Ställplatserna för husbilar i hamnområdet har ju blivit en stor tillgång och med flera badlängtande cyklister längs cykelvägen kommer det att finnas ett badbehov. Besöksnäringen är inte att förakta även på den södra delen av Öland. Under sommarhalvåret är goda badmöjligheter alltid en tillgång för alla.
  -Man ångrar aldrig ett bad!

  Väldigt roligt att, i realtid, kunna ha följt nedmonteringen av vindkraftverken. Det är helt ljuvligt att på ca trettio mils avstånd ändå vara på plats. Tack för hela denna bildsvit.
  Hilsen/

  • degerhamn skriver:

   Att följa förlopp är alltid intressant, särskilt när de går åt rätt håll.
   Givetvis ska man längst ut på varje pir, liksom högst upp på vartenda berg och längst ned i varenda djupvattengrav. Sån är människan. Kan vi ta oss till Mars gör vi det.
   Dina badidéer är intressanta. Bad är bristvara här. Sen jag flyttade hit har jag förundrats över ”det turistiska (över)modet att påstå att södra Öland har fina badmöjligheter”. Det tycker inte jag. Jag tycker inte heller att cykellederna i söder hittills har imponerat. Men apropå inledande ord om att följa förlopp: Nu går utvecklingen åt rätt håll! Men allt beror naturligtvis vad man jämför med. En ö som har kommit långt med både bad och cykelleder är Lidingö – en mil ö med 13 mil cykelleder!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: