okänd ruin

ruin_1Den här bilden är tagen från Cementas vindkraftverk. Kompaktkamera och en brännvidd motsvarande nästan 400 millimeter i småbildsformat. Ruinen ligger runt 650 meter söder om Cementasnurran.

Vi trodde vi sett det mesta runt Södra bruket. Men icke. Vi blev varse ”den gamla nykomlingen” från Cementas vindsnurra nere vid hamninloppet i Degerhamn. En dryg halvkilometer söderut reser sig de murade väggarna likt en kyrka. Vi skyndade dit. Det blev bråttom för solen ville nanna. Vi hann fram precis till läggdags. Solen gick i moln men när den var halvvägs under horisonten blev det molnfritt nån minut och hela trakten sveptes in i blodrött kvällsljus. Vi vet inte vad vi såg. Är det ett gammalt sjömärke? En jättebåk? En ruin av minifyr? På norra sidan står en järnställning. Annars är ruinen tom. Vet du något om byggnaden? Kommentera gärna – eller mejla!

ruin_2Västsidan ut mot Kalmarsund är störst. 

ruin_3Från söder. Inget som helst innehåll berättar om ruinens tidigare funktion eller historia. Solen är i moln men om en minut vräker den ut dagens sista jätteförpackning Falu rödfärg

ruin_4Från norr ut mot Kalmarsund. På väggen ser vi ”ett slags maskineri”. Men vad har det använts till?

S_bruket_ruin_22Järnskrot som en gång i tiden hade en funktion. Hissade man upp nåt i ställningarna? Eller? Du som vet får gärna berätta.

Märkt

9 tankar om “okänd ruin

 1. jernis skriver:

  Intressant, och knepigt. Nåt med fiske? Nja, spår efter pir/landningsplats verkar inte finnas. Fyr? Nja, den borde väl ha placerats strax ovanför branten för att synas bättre. Försvarsanläggning? Förmodligen, mot illasinnade smålänningar och blekingar.

  • degerhamn skriver:

   Försvarsanläggning tvivlar jag på. En mauserkula går rakt igenom. Fiske? Njae… Grunt och ologiskt läge med stor höjd bakom. Tänk vidare! 😉

 2. birhag skriver:

  Det är ett försvarsvärn sedan 2 världskriget sedermera använt som skjutbana. Järnskrotet är före detta hissar till måltavlor som man sköt prick på. Bättre kommentarer kommer från en som lekte där som barn under 50-talet.

  • degerhamn skriver:

   Tack Birger. Mystiken är löst, frågetecknen har blivit utropstecken. Kanske något för sockenboken? WW1 och WW2 måste naturligtvis få ta plats. /Staffan

 3. ronny jonsson skriver:

  Detta är som birhag skriver och som jag minns ett skyttevärn från 2:a världskriget, som användes av hemvärnet även efter kriget som skjutbana. Vi barn, födda i Degerhamn och uppväxta på Bruket lekte ofta här. Då var hissarna OK och inget järnskrot som det tyvärr har blivit med tiden. Där fanns en skyddad nedsänkning ”dike” för den som markerade tavelträffarna.Hela anläggningen var betydligt större och massivare men som synes raserat och är i dag bara skugga av var den en gång var.

  • degerhamn skriver:

   Tack för ditt utförliga svar, Ronny. Nu klarnar det. En större och massivare anläggning känns relevant som skyttevärn, medan dagens tunna väggar knappast skulle motstå ett ”kraftigt ärtrörsanfall”. Intressant är den mycket stora väggen ut mot Kalmarsund. Den har knappast mått för att undgå upptäckt utifrån havet. En fråga: Hissarna för måltavlor är vända mot norr och inte ut mot vattnet… Sköt man på dem nerifrån Cementa ungefär, alltså från land och inte från sjön?

   Längre in i skogen bakom ”ruinen” finns rester även av andra värn. Kanske något för Länsstyrelsen/Försvarsmakten att uppmärksamma och informera om i dag 70 år efter krigsslutet?

 4. ronny jonsson skriver:

  Hej Degerhamn.
  Skyttarna låg i strandens riktning norr om ”ruinen”.
  Den yttre väggen var formodligen till för att hålla den stora massan av bränd skiffer på plats.
  Den massan finns inte mycket kvar av i dag. Den fångade naturligtvis skyttarnas kulor. Å andra sidan är inte stranden mellan hamnen och södra bruket sig lik sedan jag var barn. Den gick nog 5m längre ut i badvattnet.
  PS. Om det finns mer intressen för Bruket och ”ruinen” kanske jag och ett antal av mej kända från den tiden hjälpa till.
  Jag måste tacka dig för ”alvarsamt” som jag följer och upplever min barndoms platser på nytt.

  • degerhamn skriver:

   Roligt att du hänger med Alvarsamt. Nu förstår jag mer om ”ruinens” historia. Din fråga kan jag besvara på direkten: Ja, tack. Intresse finns för mer kunskap om Södra bruket och dess omgivningar. Kanske kan vi ses några stycken i sommar och ”tuffa runt lite” och även göra poddradio av inlägget? Jag ser din e-postadress och hör av mig senare. Min är: alvarsamt@yahoo.se /Staffanhälsningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: