om kustlinjer, pistolskytte och kyrkobesök

Du minns kanske ruinen nere vid Södra bruket, den som visade sig vara ett värn från andra världskriget. Värnet var försett med hissar för måltavlor för övningsskytte på 300 meters avstånd. Man sköt från en gjuten ramp. Alvarsamt har hittat resterna av denna ramp, och presenterar en intressant iakttagelse: Kustlinjen förändras kanske mer än vi lägger märke till. I dag skulle det nämligen inte gå att skjuta från rampen mot målet, eftersom detta är gömt bakom en kulle med skog.

Rolf Hansson, tidigare Cementaanställd, berättar att det var en farlig skjutbana. Strax bakom värnet ligger Södra bruket där det vissa tider bodde fler än 300 personer, varav många barn. Och barn är nyfikna. Och rikoschetter är livsfarliga.
– Denna skjutbana skulle aldrig godkännas i dag, säger Rolf och fortsätter:
– På den här tiden fick vi tillåtelse till det mesta. Cementa ägde marken och det var bara att önska sej vad man ville. Några ville börja med pistolskytte och det gjordes en bana vid Alvkälla. Där vådasköts en kille i låret – men överlevde. Skytten gick i kyrkan tre söndagar i rad. Sen slutade han med både kyrkobesök och pistolskytte.

skjutramp_03Uppe till vänster i bild ser vi resterna av den gjutna rampen. Vid horisonten ser vi också värnet där måltavlorna satt. Men går vi upp till rampen skyms ruinen av skog.

skjutramp_04De sista resterna av skjutrampen. Tidens tand jobbar på…

skjutramp_06Del av rampen sedd från landsidan.

skjutramp_09Bilden visar vad man i dag ser om man ställer sig på rampen och tittar mot måltavlorna. Slutsats: Landskapet förändras ständigt, kanske mer än vi lägger märke till.

Märkt ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: