botaniska vildar

Här och var på södra Öland ser man förvildade blommor där man minst anar dem – mest påskliljor och tulpaner. De får ofta föra en hård kamp mot snabbväxande gräs som snart döljer dem helt. Varifrån dessa botaniska överraskningar härstammar förmäler inte historien.

Tillägg: Den sista meningen i inlägget ovan är numera felaktig. Läs kommentarerna så framgår bakgrund och orsak.

IMG_0068

IMG_0069

Märkt

4 tankar om “botaniska vildar

 1. Torbjörn Hartman skriver:

  Två verkligt finstämda bilder som ger en förnimbar känsla av en annalkande sommar. Det är så att man gärna vill ta sig dit, till bilderna på plats. Är de några av dina hemliga smultronställen eller kan vi få en liten hint om var de är? Nedåt Albrunna vid kusten kanske? Havet i en del av bakgrunden triggar suget till ett gott bad.
  Ja, nu är det bara en tidsfråga innan vi får oss till del de tre härliga sommarmånaderna med fantastiskt ljus och långa varma utesittarkvällar. Hoppas vi?!
  Hilsen/

  • degerhamn skriver:

   Du har bra ögon. Bilderna är tagna strax norr om Albrunna strand, borta vid dammen – ungefär. Eftersom våren har varit rätt kylslagen och blåsig tror jag på en praktfull sommar. Den som lever får se…

 2. Lars Henell skriver:

  När jag går förbi högarna nere vid Albrunna-dammarna vår och sommar, får jag alltid en förnimmelse av min skolgång i Alunskolan under tidigt 1970-tal(vilket kan tyckas vara en mycket långsökt koppling). Jordhögarna där nere dumpades nämligen runt millennieskiftet i samband med en ombyggnad av skolan och kommer alltså därifrån. Första året var det bara öppen jord på högarna. Andra året blev det en helt magnifik vallmoblomning och hela kullen lyste röd. Tredje och fjärde året började det komma upp lite andra skojiga saker ur botanisk synvinkel. Tulpaner visade sig, likaså cotoneasterbuskar och vresrosor. Dom djävulskt taggiga cotoneasterhäckarna minns jag vi genade igenom på skolgården för att verka lite kaxiga. Vresrosorna gav fantastiskt fina runda nypon vilka vi plockade och tanterna i skolbespisningen gjorde utsökt nyponsoppa på, vilket jag på den tiden tyvärr inte hade vett att uppskatta. Nyponen gav också ifrån sig en enorm frökapsel som visade sig vara ett perfekt klipulver vi grabbar gärna stoppade innanför tröjorna på tjejerna, vilket var värt en utskällning av lärarinnan. Tulpanerna, cotoneasterbuskarna och vresrosorna finns alltså inte kvar längre på skolgården i Alunskolan. Dom växer nu istället nere på strandhögarna i Albrunna…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: