kylan fortsätter

JulikylaJulikylan breder ut sig utmed Albrunna strand.

Östra Småland konstaterar även i dag att den öländska sommarkylan är besvärande: Regn och kyla ett problem för färjorna.
Man undrar om de stackars flytetygen får otillräcklig isbrytarassistans. I brödtexten framgår dock att det varken är regnet eller kylan som har orsakat passagerartappet. Det är vindarna!

Nu klockan 11 har vi svinkallt även i Södra Möckleby. Under molnig himmel visar kvicksilvret endast + 24 grader – i råskugga. Klockan 12:15 har kylan avtagit en aning: + 26. Inom en timme ska vi ner till Albrunna och se om kylan slår sina isiga klor även i den köldhålan. Rykten berättar om permafrost…

Märkt

2 tankar om “kylan fortsätter

 1. Lars Henell skriver:

  Brrrr…instämmer helt i din köldbeskrivning och förväntar mig snart att temperaturen åter skall stiga över +30, så att man får kränga av sig långkalsingarna en andra gång. Mest har det ju denna sommar varit runt +20 dagtid och då är det definitivt fiberkallingar på som gäller. Förr sa man ju att det varit en bra sommar om det varit två värmeböljor (dvs synonymt med två högtryck och det andra är vi ju nu inne på). Läste senast på morgonen i blaskan att SMHI mätt upp helt normal temperatur i juli på Öland, om än lite blåsigare än normalt men istället hälften så mycket regn mot vad det skall komma i juli (vilket är runt 90 mm) vilket gynnat utomhusvistelse i högre grad. Helt normala avvikelser med andra ord. Vad man upplever som varmt eller kallt är väl egentligen subjektivt, men ibland undrar man om det inte lite uppstått en kollektiv semesterfirandets arketyp i folks medvetanden om en väderleksmässig utopi om 40 dagar konstant högtryck som det normala? Är det våra semesterresor till Thailand och Medelhavet som gjort att vår termostat skruvats om och har helt andra förväntningar numera på ”svensk sommar”? Ibland hör man folk klaga på den dåliga sommaren redan i slutet av maj, numera…När jag var i Las Palmas i januari var det väl 18-19 grader i luften, alltså ”svensk skitsommar” och inte hörde man några nordbor då klaga på kylan, men då var det nollgradigt och snöblandat regn att jämföra med på hemmaplan…Allt detta stärker min hypotes att vi nordbor har fått fel på termostaten och blivit överhettade!

  • degerhamn skriver:

   Mycket intressant tes: Att vi på grund av utlandsresor/jämförelser har fått fel på termostaten och blivit överhettade. Just detta år har vi träffat fler än vanligt som varit nära att frysa ihjäl mitt i sommaren. Flera har frågat hur vi kan cykla i shorts, då en annan längtat efter helnäckshojning och en trekulorsglas nedsköljd men en 75:a iskallt mineralvatten. Den massmediala väderleksterrorn har dessutom ökat. Förr hände det att jag i svaga ögonblick litade på tidningar. Aldrig nu. Hur många rubbar har denna sommar blivit rena ljuget? Svar: Många. SMHI och kvällsdrakarna har målat upp undergångsstämningar i rad. Det skulle – exempelvis – komma en månads regn på en dag. Man varnade för ditten och man varnade för datten; livet hängde på en skör tråd. Så kom det några droppar. Och så sken solen igen, till förtret för bland andra evenemangsarrangörer på norra Öland som för säkerhets skull lär ha tagit sin Mats ur skolan innan vi likt löss skulle ha spolas ut i havet…

   Tillbaka till den förlamande kylan… Allt beror som alltid på vad man jämför med. Det ÄR onekligen kallt på Öland om man exempelvis jämför med arbetstemperaturen i en masugn. Jamt och standut, som man säger i Jämtland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: