sommaren blir bara varmare och varmare

Så är det. Vad än Östra Småland eller SMHI säger. Sommaren blir bara hetare och hetare. Häromdan kom solligans siffror. Vill minnas att Karlskrona toppade följd av norra Öland. Men siffrorna är – enligt Sune Flisa – både korrupta och korrigerade.
– Naturligtvis skulle södra Öland vinna, säger han med eftertryck. Här nere förstår ingen hur man kan längta till Spanien eller Turkiet. Hettan finns ju här, liksom den andliga resningen.

Det må vara hur som helst med den andliga resningen men hettan är obeskrivlig. Vi har +25 klockan 17 – och alldeles vindstilla. Det gäller att överleva, att hitta en oas att söka svalka i.

vid_vattnetEn överlevare vid Albrunna strand i dag klockan 16.

Märkt , ,

8 tankar om “sommaren blir bara varmare och varmare

 1. superlille skriver:

  Vi tog oss en tripp till Färjestaden idag och där beklagade de sig över sommarens väder. Men det är klart, årets Ölandsby (!) ligger ju inte på södra delen…
  Vi här i sydost känner oss såsom vore vi utomlands, t.ex. ”Medelhavsvärme” eller ”Rysshetta” för att tala det gängse blaskespråket.

  • degerhamn skriver:

   Ja, det är ett jäkla gnällande överallt. Och ju längre norr ut du kommer, desto värre blir det. Därför umgås vi aldrig med folk norr om Mörbylånga. 😉
   Alla prognoser säger dock att hettan fortsätter, åtminstone här i söder…

 2. Lars Henell skriver:

  Ja, vädermissnöjet kan ta sig många egendomliga uttryck. Häromdagen kom det upp två lättklädda turister som vid första anblicken inte direkt såg ut att lida av värmen tills dom utbrast: ”-Det kommer lite sent…vädret.”. ”-Kommer vädret lite sent?” replikerade jag förvånad och funderade en kort stund om vädret möjligtvis missade planet i Madrid eller möjligen hoppade på fel tåg i Alvesta. ”-Ja…det kommer lite sent…vädret.” och jag förstod då att dom menade värmeböljan. ”-Ja, men bättre sent än aldrig då…” sade jag hurtigt och försökte verka positiv inför dom stackars lidande människorna. Inte ens när efterlängtade värmeböljan infinner sig är det alltså riktigt bra. Det är inte utan sympati man kände för dessa stackars människor som var lediga och nu behövde tillbringa 5 timmar nere på stranden och behöva tänka på att högtrycket egentligen borde ha infunnit sig vid något annat tidigare tillfälle. Kanske är det rent av en mänsklig rättighet, jag aldrig har förstått, att det skall vara 5 veckor konstant högtryck från midsommarhelgen och framåt? Är det SMHI i allians med Getingen och dom andra blaskorna som gör att så många numera kan diagnostiseras med ”kroniskt vädermissnöje”, åtminstone sommartid? Det behövs nog en terapimetod, praktiserad av en Sune Flisa, för att möjligen råda bot på denna svåra åkomma…

  • degerhamn skriver:

   Så sant! Så på pricken sant! Felväderpsykosen breder ut sig och hittills finns inga botemedel, tyvärr. Det verkar medialt korrekt att räkna in Öland i området Arktis och då och då kolla vädret i Kullorsuaq på västra Grönland. Är det + 4 där är sommaren kall på Öland, ja i hela Sverige. Man ringer sen Arlanda och frågar om det är många som flyger söderut. – Ja, det är det säger Arlanda och krigsrubrikerna slås upp: ”Svenskarna flyr söderut” ”Flyktingströmmen från kylan går mot Spanien” ”Hit reser regntrötta stockholmare”

   Sune Flisa har studerat felväderpsykosen under många år och till hösten kommer hans nya mästerverk inom modern väderpsykologi, ”Regn på hjärnan”, en uppföljare till hans för länge sedan slutsålda hit från 1967, ”Den mentala glaciären”, utgiven på Storms Förlag. I uppföljaren finns även några pinfärska men mycket drastiska behandlingsmetoder som jag tyvärr inte kan berätta mer om innan hans Magnum opus slagit den psykotiska världen med häpnad. Men så mycket kan sägas att det i flera av dem ingår element som ”vi ångbastar till 200 grader”, ”sång under vandring på glödande kol” och ”heta bad till uppiggande elchocker”.

   Sune är just nu inkallad till Södra Ölands Specialförband för återupplivning av kunskaper i ”psykologisk närstrid”, ”publicistisk verkanseld”, ”meljbombning med och utan dator” samt djupdykning i den av Putin skapade läran ”lögnen som sanning”. Men när denna retrospektiva pånyttfödelse av gammal skåpmat har sett dagens varma ljus och vissa fiender nedkämpats är gode Sune mycket intresserad av att också behandla patienter med helt andra metoder, mer lika konventionell psykvård inom landet, dock med inslag av woodoo, slumpgenerator, kaffesump och flytande tenn. Min tro på goda behandlingsresultat delas helt och hållet av Sune, som i ett anfall av klädsam blygsamhet i dag råkade nämna ”att jag räknar med att till hösten tilldelas åtminstone en professors titel i något av ämnena ”kognitiv ormskräckterapi”, ”differentialinställning av skevroder på tvåmotoriga attackplan” eller ”giftsvampars utveckling av flygsporer under psykologisk stress”. Personligen tror jag han tar tabbe på alla tre.

   Hettan består, sommaren är underbar och Sune kommer senare att bota alla, en efter en – till rätt saftigt timpris, förstås. Kan det bli bättre, livet? /med kärnfriska och varma hälsningar

 3. Lars Henell skriver:

  Sune levererar som alltid och den människokunskap han förmedlar är oändligt vis. En annan framgångsrik terapimetod mot felväderspsykos lär vara ”Värme och kyla så det duger-metoden”. Charterresor till Death Valley i Kalifornien borde exempelvis kunna bli populära, där man en gång uppmätte den intensivaste värmeböljan med 43 dygn i sträck med maxtemperatur över +48 grader. Lägsta uppmätta temperatur på en bebodd plats skall vara Ojmjakon i Sibirien med friska -68,0. Ett klart lockande resmål för vinterturism. Efter en sådan terapiresa lär man visst vara ganska så botad från felväderpsykos på nordiska breddgrader?

  • degerhamn skriver:

   Röksignal från Sune Flisa:
   ”Rista in ytterligare ett plustecken vid sidan av den mannens namn. Han kommer att bli en tillgång då striderna trappas upp”.

 4. jernis skriver:

  Hoppet är det sista som överger människorna, så också näckarna. I det muntert virvlande dammet spelar Storbrobäcksnäcken stoiskt vidare i väntan på den av välunderrättade fastlandsjournalister utlovade syndafloden.

  • degerhamn skriver:

   Näckarna och du, Jernis, kommer att få vänta länge. SMHI spår – efter ”Sune Flisas vidtagande av lämpliga mått och steg” – tio dagars sol och 20 till 22 grader. Men på södra Öland brukar 20 bli 22 och 22 bli 25. Så är det bara.

   Notabelt: I dag skriver inte Östra Småland om skitväder på Öland. Man har stannat kvar på fastlandet, i Oskarshamn, där man under rubriken ”Dåligt väder skrämmer inte turisterna” mal ned sommarvädret ända ned i skorna. /hilsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: