arma almar

Almsjukan skrämmer alltmer. Den härjar inte bara på Öland, vilket är en klen tröst. Under sommarens bilande såg vi dess gråvita utbredning även i Skåne, Blekinge och Småland. I Västerstads almlund börjar det se ut som om kriget dragit fram. Vilken futuristisk mardröm att se hela denna drygt hundra år gamla skog stendöd. Alvarsamt var där för drygt tre år sen och så gott vi minns såg vi då inga ”skeletträd”. Almsjukan utvecklas skrämmande snabbt.

Det intressanta är vad kommunen och länsstyrelsen vet – och eventuellt gör eller planerar att göra mot pestens utbredning. Det finns nämligen olika bekämpningsstrategier i landet och utrikes, vilket detta dokument från 1997 berättar om. En udda fråga är hur almsjukans utbredning och effekter påverkar begreppet världsarvet?

almdöd (1)Gråvita och stendöda stammar i Västerstads almlund. Här ser det ut som om de döda träden bara står i lundens ytterområden. Dessvärre har vi sett på flygfotografier, som vi snart visar, att smittan slår även mot enstaka träd långt inne i lundar, exempelvis i Albrunna lund.

almdöd (2)Under hösten planerar Alvarsamt flygfotograferingar över många skogar och lundar på södra Öland. Några av bilderna kommer att visas här på bloggen, men lejonparten av dem på min specialblogg för flygfoton, 100meterupp.

 

Taggad ,

4 tankar om “arma almar

 1. Ingalill Moren Hybbinette skriver:

  Hej! Vi är lika skrämda, och planerar för ett möte kring detta med olika kunniga, blir förstås på nyåret! Ingalill I Smed by

  • degerhamn skriver:

   Det mötet blir ett bra förstasteg. Utan att kunna nåt i frågan har jag på känn ”att något bör göras” – åtminstone på informationsplanet. Märkligt att medierna är så tysta. Men ”natur och framtid” är kanske inte tillräckligt intressanta ämnen. 😉

 2. Torbjörn Hartman skriver:

  Inte bara i Västerstads almlundar förfäras man av den exploderande almdöden. Dessa almsplintborrar verkar ha tagit över även hela Södra Möckleby. Kyrkvägen kring kyrkan, Södra Möcklebyvägen i centrum bla kring biblioteket, Strömvägen vid Strömelns gård i del av allén från väster,nästan hela Pilekulla och nu så även det befarade värsta; allén mot Albrunna. Vad man troligen kan göra är att ta ned träden så fort man ser tendensen, men det kostar naturligtvis. Bespruta alla almar i bygden kan kanske vara en metod men den känns absolut inte naturvänlig.
  Eller så accepterar man detta faktum och planterar snabbt andra trädsorter som är säkra, men ändå tilltalande på många sätt. I allén mot Albrunna görs detta kontinuerligt redan,i takt med döda almar, så det kanske ändå är det som blir det slutgiltiga.
  Fruktansvärt trist och vemodigt är det under alla omständigheter.
  Som du säger är det förvånansvärt tyst från kunniga och beslutsfattare. det är ju trots allt inget nytt fenomen, men är väldigt akut i dag; Oktober 2015.
  Hilsen/

  • degerhamn skriver:

   Ja, det läskigaste är nog tystnaden kring utvecklingen. Vad gör politiker, kommuner, länsstyrelse, naturvårdare? Och varför reagerar inte medierna? Vi har bara bott här i fyra år men ser trots det att almsjukan ”exploderar”. Se även inlägget Varningssignal. Än värre är att almsjukan kanske även kan slå mot andra trädslag. Häromveckan hade visserligen Östran en artikel om två träd man var tvungen att ta ned i Stadsparken, Kalmar – i och för sig sorgligt. Men nu handlar det kanske om hela skogsområden, hela landskap. Den som sett foton från det av kalk- och alunproduktion ”uppeldade” Öland för hundratalet år sen förstår hur ett trädlöst Öland skulle te sig i dag. Visst kan man luta sig tillbaka och säga att naturen ska ha sin gång. Men eftersom människan aldrig tidigare har gjort det är det nog ett dåligt förslag. /Staffan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: