Nu gäller det att stålsätta sig, kanske ta en nervlugnande tablett – eller rent av en rejäl whisky. Pesten är här!
I tisdags gick vi ett varv runt kyrkogården i Södra Möckleby. Det räckte för att förstå: Om ett år eller två kommer byn att se helt annorlunda ut. Antingen fälls alla sjuka träd och byn får stäppkaraktär, eller så kommer träden att stå kvar döda och halvdöda, vita och grå och svarta som spretande skelett mot den blå sommarhimlen. Hur ska då turismbroschyrerna utformas i framtiden?
Det handlar alltså om almsjukan igen, eller pesten som jag kallar den. Tittar man på Gotland där almsjukan slog till först 2005 blir man mörkrädd. Nu kapar man för brinnande livet och för 35 EU-miljoner på ön för att rädda det som räddas kan.
Men Öland, då!? Varför sägs så lite om problemet här? Varför görs så lite? Här används visserligen ordet naturkatastrof – men läget blir inte bättre av ord. Vad jag förstår behövs motorsågar och nyplanteringar av andra trädslag.
Eller ska vi bara titta på och tro att det ordnar sig?
Södra gången in mot kyrkan kommer snart att vara allélös.
Kyrkvägen blir snart träalös i bildens högra sida. Vartenda träd verkar sjukt. Andra trädslag har det också svårt här och var, bland annat ask och ek.
Hej Stefan
Detta är alltför trist. Vi har en vård-Alm, på östra sidan, som vi prisar i sin skönhet, men dessa prospekt gör en verkligen allvarsam, och ledsen.
Vad finns att göra?? Något??
Kan vi spärra av östra halvan för att undvika att pesten sprider sig. Kanske Sune F, ute på Alvaret, kunde ta ett rejält ansvar för att se till alla väster-odjur/virus stannar där de är.
Claes i Nedra Segerstad
Claes. Visst är det allvarsamt. Men det finns att göra. Dock krävs nog snabba puckar. Har snackat med Sune. Han åtar sig att för hand gräva ett 50 meter brett dike tvärs över hela ön – på längden.
– Karl X Gustavs mur kommer vid jämförelse att se ut som ett skämt, berättade gode Sune nyss med röksignaler från alvaret.
Attans vad han Sune jobbar, har inte sett honom än från Smedby o österut, men är nog på väg, det är ju lite blött idag.
Skrämmande perspektiv. Men vet Du om satsningen på gotland hjälpt?? Är ju ansökt 2013?
Anledningen fokusera på detta blir skärkåre och starkare. Ingalill M-H
Har inte sett några säkra ”vetenskapliga framgångar” för just den gotländska satsningen. Men man sågar på för fullt. I våras hade man kapat och eldat upp 4 700 almar.
De 35 EU-miljonerna betalas ut under fem år – till 2018.
Längre tillbaka i tiden har man gjort vissa framsteg i Malmö och Västerås. Vad jag förstår går det att hejda sjukan, dock inte utrota den. Bäst vore nog nu att olja motorsågarna och sätta igång jobbet med en gång. Jag vill inte bo på en stäpp.