för att förstå

_ _ _ effekterna av almsjukans härjningar visar jag en av Sveriges vackraste alléer, den strax norr om Albrunna.

Kan du tänka bort den?

Albrunnaallen_blogg

Märkt

4 tankar om “för att förstå

 1. storstadsnatur skriver:

  När almsjukan nådde mina trakter i Stockholm så sökte jag efter motmedel på nätet och hittade då något i Kanada och Frankrike, men förmodligen anses det vara kostsamt eftersom man aldrig hör om att det används. Jag har glömt namnen på produkterna. Vad jag märker i min miljö dock är att det i början ansågs så viktigt att kapa och forsla bort träden att det skedde vid minsta sjukdomstecken. Nu får en del träd dock stå kvar. Kanske hoppas man på tillfrisknande eller så menar man nu att smittorisken inte är så stor som man trodde i början. Jag gissar bara. Vet inte.

  • degerhamn skriver:

   Det medel du hittat på nätet är nog det jag läste om och som kostade 5 000 per träd. Om det var hundraprocentigt skulle det nog ofta vara en god investering, men jag läste mellan raderna att så inte är fallet. Återstår kapning och nyplantering. På Gotland kapar man mot 5 000 träd och många fler ska ned. Man kapar för 36 miljoner från EU. De råd jag sett – och som verkar vetenskapligt underbyggda – är att kapa, mala till flis, omedelbart elda upp i värmeverk – och plantera nytt med andra trädslag. Sågar och andra verktyg som används måste tvättas i rödsprit och helst också flammas med gasollåga eller dylikt. Svampen är högsmittande och att tro att vissa träd ska friskna till är nog bara naivt önsketänkande. Jag ska framgent visa foton på helt friska och vackra träd från 2011 som i dag är stendöda. Men ofta går processen ännu snabbare. Jag har läst om bestånd som dukat under på bara några månader.

 2. Jeanette Sköld skriver:

  Jag har alltid älskat o åka igenom där, på sommaren när solen flödar genom alla löv.
  På vintern har jag sett detta framför mig till nästa sommar. I år var det inte lika
  roligt och bättre blir det väl inte.

  • degerhamn skriver:

   Flera träd i rad är döda. Och här får nog smittan lätt, eftersom den förökar sig från rotsystem till rotsystem. Och här står träden tätt. Det är nog bara att inse faktum och ta fram sågarna. ;(

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: