att angöra Degerhamn

Under eftermiddan fick vi skåda en skickligt genomförd fartygsmanöver utanför Degerhamn. Fartyget Envik gick inte som vanligt rakt in i den smala leden, utan vände i stället upp mot vinden, minskade motorvarvet och dejsade med vinden ned mot Degerhamn och in genom den lilla öppningen mellan pirarna för att slutligen lägga till vid bryggan hos Cementa. Det låter kanske inte så märkvärdigt, men alla som backat en båt med inombordsmotor vet hur svårt det är. Och M/S Envik är inte vilken liten jolle som helst. Hon har en dödvikt på nästan 4 000 ton.

tilläggning_2BEnvik tuffar på som hon brukar in mot hamnen i Degerhamn…

tilläggning_3Men här börjar M/S Envik tappa fart…

tilläggning_5… och mycket långsamt går hon upp mot vindögat, ligger i stort sett stilla för att senare långsamt börja dejsa ned mot Degerhamn.

tilläggning_6Här har Envik drivit ungefär en sjömil – baklänges! Det börjar bli för mörkt för att fotografera. En halvtimme senare såg vi Envik vid kaj utanför Cementa. En tjusig manöver av en skicklig besättning! Men varför man gjorde den vet jag inte. Vet du?

PS. Att angöra en brygga hette en populär film av Hasse och Tage på 1960-talet. Den titeln är en språklig groda, menade en seglare som jag träffade i Grönhögens hamn sommaren 2012. Seglaren Bo lärde mig att man förtöjer vid en brygga och angör en destination. Du kan läsa hans marina språklektion här.

Märkt , ,

7 tankar om “att angöra Degerhamn

 1. Anonym skriver:

  Bra gjort, där sparade han väl in lite diesel (eller vad det heter dom har i båtarna) jag som har svårt att angöra en parkeringsplats, händer aldrig nu för tiden, går hellre lite längre.
  Hittade du inte kaptenen?

 2. Arne Lindh skriver:

  Envik gjorde likadant i september när vi var med husbil i Degerhamn. Kanske svårt att vända inne i hamnen och fartyget måste nog ligga med fören utåt för lastningens skull. Hon är ju tung när ska därifrån.

 3. Arne Lindh skriver:

  Västanvik har jag aldrig sett. Enviks kapten är nog coolare.

  • degerhamn skriver:

   Västanvik går som en jojo mellan Sverige och Degerhamn. Om vilken kapten som är coolast vågar jag inte ha nån uppfattning, men angöringen i går var onekligen spektakulär.

 4. Anonym skriver:

  Gott sjömanskap!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: