mycket verkstad och lite snack

På Södra bruket har man tidigt tagit ställning till ”vad göra mot almsjukan”. Som Alvarsamt tidigare har berättat fällde man i oktober fem döda almar. Nu är även stubbarna röjda.

– Går allt enligt ritningarna planterar vi silveroxel i groparna redan i höst, berättar Solweig Bejerstrand, ägare till bruket. Funkar inte det får det bli till våren.

Solweig säger att hon är helt övertygad om att alla almar i den vackra allén kommer att dö. Att tro att de repar sig är bara önsketänkande.

– Vi skulle ha börjat fälla redan förra året… Men det är mycket nu och fällning och planering kostar stora slantar…

DSCF6080Av de ståtliga träden återstår nu bara gropar i backen.

DSCF6095Här slår snart en liten silveroxel rot…

5 tankar om “mycket verkstad och lite snack

 1. Ingalill Moren Hybbinette skriver:

  Så bra! Ingalill

 2. Torbjörn Hartman skriver:

  Vet inte om Du menar silveroxel eller silverpoppel. Är det poppel så kan de bli jättehöga med långa vattensökande rötter långt ned mot avloppsledningar och liknande vattendrag, Så det är inget att rekommendera nära bebyggelser. Alla former av oxelträd är mycket vanligt på Öland. Har inte sett så mycket av oxelträdsvarianter som just på Öland. Häckar, klungor och solitära träd är det massor av. Antagligen för att de är så tåliga i det öländska klimatet och den hårda vinden.
  Ett träd som gör sig fantastiskt fint som gles allè är annars lind. Ett högväxande finstämt träd och vackert till stam och blad. Om jag själv hade fått bestämma träd vid Södra Bruket hade jag valt hägg. Ett fantastiskt fint, lagom högtväxande med ljuvligt doftande och skirt vackra blommor alldeles innan syrenen slår ut på hela södra Öland och livet har återkommit på allvar.
  Hilsen/

  • degerhamn skriver:

   Först och främst ber jag om ursäkt för att jag har länkat till silverpoppel från silveroxel. Ibland är man lite trött i knoppen när man pusslar med bilder, text och länkar. Skillnaden mellan dessa två arter är stor. Solweig talade om silveroxel, som blir 6-7 meter hög. Hon läser nog din kommentar och dina förslag. Vad jag förstår är valet ännu inte hundraprocentigt avgjort. Mina trädkunskaper är dåliga, men ditt förslag om hägg attraherar. Doften skänker paradisiska hallucinationer, lyckokänslor, eufori, man kan flyga om man tar i. Ja, doftar man tillräckligt länge och mycket går man in i rena nirvanan. 😉

 3. Anonym skriver:

  Ett problem är att det finns tre olika ägare till allèn Södra bruket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: