soffa för marknadsföring av södra öland

I Ottenby, vid silversmeden Karlheinz Sauers smedja, står en soffa modell större, gjord av smeden Jens Erlandsson från Borgholm. Den rymmer hela släkten och är – vad jag förstår – både smidd och bultad. Möbeln/skulpturen är gjord i järn och trä och inbjuder till lättjefull vila till vindarnas sus…

EnBlåsigDag__27Det sägs att det har gått åt 36 meter plattjärn till skapelsen.

EnBlåsigDag__34Att vila skönt på ett armstöd… Är soffan stor, eller min fru liten?

EnBlåsigDag__24En kraftfull möbel som – i mina ögon – skulle göra sig ännu bättre vid en havsstrand, ungefär som turistmagneten och skulpturen Mennesket ved havet utanför Esbjerg, se bilden nedan. När vi var där i somras var den stora parkeringsplatsen vid sidan av skulpturen knökfull – inte en bil till fick plats. Mitt förslag är att_ _ _

Mennesket_ _ _ kommunen köper in soffan – om den är till salu – och placerar den på en enkel sockel allra längst ned på revet vid Ölands sydspets med utsikt över det eviga havet. Soffan skulle snart bli ett turistiskt dragplåster, ett självklart besöksmål för selfie-freakar, naturmänniskor, barnfamiljer och fågelskådare.

vågorI soffan skulle man sitta som en prins/prinsessa och fascineras av vågornas eviga rullande, fåglar, sälar och kanske en och annan vilsekommen rysk ubåt.

Märkt , , ,

15 tankar om “soffa för marknadsföring av södra öland

 1. Ingalill Moren Hybbinette skriver:

  Bra idé! Ingalill

 2. Solweig Bejerstrand skriver:

  Denna soffan är fantastisk. Vore verkligen något för udden

 3. Torbjörn Hartman skriver:

  Detta är ju genialt!
  Ett riktigt landmärke, både från havet och från land. Det är helt klart att denna gigantiska soffa skall stå vid -Land´s End i Ottenby och dra till sig uppmärksamhet, både turister och annat gott folk.
  Denna magnifika utomhussoffa skall ju bara flyttas ned till Ottenby och placeras på en,för alla inblandade, optimal plats.
  Skylt på soffan: – Nybultad! Sitt försiktigt i början!
  Alla soffor är till salu! Detta sade en mäklare till oss en gång, men då gällde det hus.
  Malmö har sin Torso, Sidney sin Opera, Paris sitt Torn och nu kan ( skall ) Södra Öland få sin Soffa! Om detta uppmärksammas på rätt sätt så tror jag , också, att det kommer att bli en attraktion. Om man tänker sig klimatsmarta transportsätt till Ottenby på cykel på den blivande havsnära cykelvägen så kommer det att ligga helt rätt i tiden också.
  Längs denna fantastiskt fina och havsnära cykelväg skall man naturligtvis också placera rastplatser med övernattningsmöjligheter som tex vid våra landskapsleder. Blir en fin upplevelse med dessa ingredienser.
  Detta bör läggas till Framtidsgruppens minnesanteckningar!
  Härligt! Här andas framtidstro!
  Hilsen/

  • degerhamn skriver:

   Så ska det låta, Torbjörn! Vad härligt det är med entusiaster som vill nåt, som vill förändra, som vill utveckla. Soffan kan bli nåt man snackar om på nätet – och senare ”måste se i levande livet”. Vi funkar så. Man vill se Turning Torso, man vill se operan i Sidney och man vill provsitta bautasoffan längst ned på Öland, bara tre fyra meter från strandlinjen. Den är så stor att den tydligt kommer att synas på Googles flygbildskartor.

   Upp till kamp för soffan till Ölands södra udde!

   PS. Torbjörn, din kommentar blev nummer 2 000 på Alvarsamt. 😉

   • Anonym skriver:

    Om det är samma siffror som honoraret vill jag hemskt gärna ha det direkt i handen, precis som Ulf E.

    • degerhamn skriver:

     Det var klurigt, men svaret är njet. Livets ord går inte hem på Alvarsamt. 😉

    • Torbjörn Hartman skriver:

     Ovanstående kommentar kom till från en maskin som jag inte riktigt är förtrogen med, därav ”Anonym”. Måste bli bättre på alla nya maskiner.
     Förstod att det blir Njet och inte Da.
     Dasvedanja!
     Hilsen/

    • degerhamn skriver:

     Jag förstår. Anonyma kommentarer är rätt trista, anonyma insändare ännu värre. Varför är folk så rädda för att säga vad de tycker? Dasvedanja identifierar Google som slovenska men ger ingen översättning. Logik är svårt. 😉

 4. Torbjörn Hartman skriver:

  PS: – Även om man inte kan sitta som en prins i soffan går det kanske lika bra som en Republikan? DS

 5. Torbjörn Hartman skriver:

  Min hemmatillverkade variant/försök till fonetisk svenska av det ryska ordet för adjö blev nog lite för summariskt. Bättre : Da svidanija.
  Hilsen/

 6. […] För på dagen tre år sedan togs denna bild av den enorma soffan på tomten till dåvarande silversmedjan vid Kungsgården i Ottenby. Kulturorganet föreslog att soffan skulle placeras allra längs ned på Ölands södra udde, en idé som stöddes av några av bloggens läsare. Men så blev det inte; vi bor i en kommun med en helt visionslös politisk ledning. Soffan stod kvar nåt år men plötsligt var den borta. Man kan undra vart den tog vägen. Och varför bra idéer så sällan blir till verklighet… […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: