Fyra små ord

informationsskylt

Att informera är svårt. Det vet vi som har varit informatörer. Hur mycket man än anstränger sig når man inte alla. Några misstolkar alltid det man tycker sig ha sagt med kristallklar skärpa och hundraprocentig logik. Att samtidigt informera om mer än en enda sak är ännu svårare.

Att slänga sopor i dag och förstå all information ger många människor huvudvärk. I Dagens Nyheter berättar folk om att de inte ens vet vart de ska gå för att återvinna. Och när vi väl hittar en sopstation – får man kalla en återvinningsstation eller återvinningscentral för det? – ska vi tyda mer eller mindre kryptiska informationsskyltar, förbud och hot.

Nyligen uppmärksammade Alvarsamt återvinningscentralen i Degerhamn. Eller kallas den nåt annat; är den verkligen en återvinningscentral? Eller är den en sopstation? Svaret är att den – enligt FTI – är en återvinningsstation, en ÅVS. Från den samlar FTI in förpackningar och tidningar. En återvinningscentral är nåt helt annat. Den är en kommunal återvinningscentral, en ÅVC, för mottagning av – enligt FTI – trädgårdsavfall, grovsopor, hushållsavfall och farligt avfall.

Men vad är då hushållsavfall? Kan du ge några exempel på det? Enligt Hämtaavfall.nu är hushållsavfall exempelvis matavfall, grovavfall, trädgårdsavfall, latrin, slam, farligt avfall med mera. Allt sådant ska till återvinningscentral och får inte kastas på återvinningsstation. Dock får matavfall kastas i ”gröna påsen” i vanliga så kallade ”soptunnor” (mitt påstående och mina ordval – de kan säkert vara felaktiga).

Men vad är då grovsopor? Är det synonymt med grovavfall? Jag får inget svar på Hämtaavfall.nu men söker vidare… På sajten Sopor.nu får jag svaret: Grovsopor är detsamma som grovavfall. Enligt Hämtaavfall.nu är grovsopor lika med avfall från hushåll som är så tungt eller skrymmande att det inte är lämpligt att samla in i säck eller kärl. Det kan vara möbler, cyklar, sängar, kastruller med mera. Sådant får alltså bara slängas på återvinningscentral – och inte på återvinningsstation.

Vi håller oss kvar i Degerhamn. Får du slänga kärl- och säckavfall där? Först måste vi reda ut vad kärl- och säckavfall är för nåt… Vet du vad det är? Enligt Hämtaavfall.nu är det lika med allt brännbart avfall som återstår efter att avfall som omfattas av producentansvar sorterats ut. Dessa avfall samlas in i säck eller kärl. Svaret blir alltså att sånt inte får kastas i Degerhamns återvinningsstation. Det måste till exempelvis den kommunala återvinningscentralen i Mörbylånga.

Hänger du med? Jag börjar själv bli en aning snurrig… Jag frågar Magnus Sandström på FTI om han tror att vanligt folk vet om att trädgårdsavfall ingår i begreppet grovavfall? Magnus är en prima informatör, han svarar blixtsnabbt på mejl och utan krumbukter: ”Det bör finnas en till skylt på området som berättar att denna plats endast är till för förpackningar.” Magnus bifogar den skylt som inte finns på återvinningsstationen i Degerhamn. Där saknas alltså information. Magnus tillägger: ”Jag tror gott om vanligt folk och tror att de kan se skillnad på en förpackning och trädgårdsavfall så som grenar med mer. Bifogar en bild på den skylten, där det står som överskrift att stationen är till för förpackningar och tidningar.”

Jag frågar Magnus Sandström om den övre skylten på återvinningsstationen i Degerhamn, den med texten Avstjälpning förbjuden. Svarandet övertas nu av Carro, också en blixtsnabb informatör: ”Vem har satt upp denna skylt?”. Jag svarar att jag inte vet och Carro skriver i nästa mejl: ”Den översta skylten är inte vår. Skulle kunna gissa på kommunen, men vet ej.”

Jag tar upp det handfasta hotet om ett års fängelse på en informationsskylt… Carro svarar: ”Gällande den undre skylten så är det en skylt vi har haft tidigare, vet dock inte om vi nyttjar denna i dag eller om det är så att vi behöver ha dessa på platser som är hårt drabbade av dumpning.”

Jag har nu förstått att man kan få ett års fängelse för dumpning i naturen – något som verkligen kan vara befogat. Men behöver man hota med det på en informatiosskylt? Är det inte tillräckligt svårt med information, särskilt då – som i fallet Degerhamn – där skyltar saknas och skyltar sätts upp av andra än FTI?

I Degerhamn saknas alltså den allra viktigaste skylten som i fyra små ord skulle förklara vad du får kasta där – och inte vad du inte får kasta där: för förpackningar och tidningar.

Vid återvinningsstationen i Degerhamn får du alltså bara kasta förpackningar och tidningar. Ingenting annat. Men den skylt som på ett enkelt sätt ska informera om detta saknas.

Slutsats: Det är svårt att informera.

tackskylt

Den saknade skylten – en i mina ögon trevligare ”dörrvakt” än den om hot med fängelse att möta vid sorteringsstation.

Märkt , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: