i smällkalla vintern

Dubbdäcken sprittlar mot asfalten. I bakluckan skramlar då och då en snöskyffel i aluminium till mot Toyotans kalla plåt. Isskrapa i handskfacket. Bogserlina. Varningstriangel. En dörrmatta att lägga under slirande däck. Vi är beväpnade till tänderna. Det är december. Det är vinter och snart är det jul och vi får kanske ytterligare en snöskrapa i klapp…

smällkallt_2Från ”Brännvinsstigen” väster om 136:an. Ett praktfullt vintermotiv med åkerfält och Resmo kyrka.

smällkallt_1I fjärran en kvarn i den isande decembervinden.

smällkallt_5Nånstans mellan Nedra och Övra Väderstad ser vi ut över det ännu isfria Kalmarsund. Vinden är svag och termometern visar 10,4 grader Celcius. Plus. Bjällerklang, bjällerklang… Snart kommer tomten på sin släde över sundet…

smällkallt_4I Paris sluter man sannolikt snart avtal om att det inte är så farligt med uppvärmningen av Tellus. Vi kör på med kolet några decennier till!

smällkallt_3Här satt vi nyss och funderade på ett dopp i sundet. Men vi hade glömt baddräkterna så det blir kanske i morgon i stället…

Märkt , , ,

27 tankar om “i smällkalla vintern

 1. Anonym skriver:

  Gamle man !! Vad f-n skulle Du med baddräkten till??? Gammal viking som Du tycks vara – plums i bara !!! Hälsningar från en fegis !!

  • degerhamn skriver:

   Jag skäms. Bara därför åkte jag tillbaka och plumsade i – helnäck. Satan så varmt och skönt i vattnet…

   • Tony skriver:

    Dina bilder genererade många kommentarer i miljöfrågor m.m Kollade nu in bilderna I stället och det var varmt när jag badade där sist också om det nu är Västerstad jag ser.
    Kunde nästan varit tagit från Smedbygatan. Kanske det är Väderstad ändå.

    • degerhamn skriver:

     Ja, det blir nytt rekord. Hittills 23 men jag ska svara på flera. Har nu skrotat firman, sålt bilen och avsagt mig alla kommunala, politiska, kyrkliga, mediala och världsliga uppdrag för att på heltid få ägna mig åt kommentarsvar. Livet är som en kastvind på Öland. Det far än hit, än dit och vi står där med gapande munnar och säger att vi förstår och kan allt… 😉

     De ”gula” bilderna är tagna nånstans runt Västerstad. Minns ej exakt var. Kom farande med bilen, såg ”solexplosionen”, tvärnitade och slet upp min gamla fickkamera från Hedenhösepoken och lät den spotta nåt tjog bilder… De flesta gick till P-Pelle men några blev bra. Den här bilden säger kanske mer om var vi är?

   • Tony skriver:

    Kristallklart sa Bill. Blev desorienterad av bildtexten bara. Vänligaste… T

 2. jernis skriver:

  Lugn och fin nu Staffan. Vi kan tryggt lita på att våra fantastiskt duktiga ingenjörer råder bot på moder Jords eventuella smärre klimateriebesvär. På 70-talet förbrukade en snökanon 7 kilowattimmar per kubikmeter producerad snö, i dag endast en kilowattimme! Bara en sån sak.

  • degerhamn skriver:

   Tänkte inte på dom… Snökanonerna… Ska göra det framöver. Vilka grejor! Bara en i dag mot sju för längesen! Då så. Saken är biff; jorden är räddad!

 3. Ninni skriver:

  Brännvinsstigen, vad har du fått det namnet ifrån?

 4. Lars Henell skriver:

  Läste du inte debattartikeln i Barren förra veckan under rubriken ”Koldioxid, vän eller fiende” http://www.barometern.se/debatt/koldioxid-van-eller-fiende/ ? Där spekulerar tvenne herrar professor emeritus och en klimatforskare, att det bästa för mänskligheten är ”upp med kolet och skyffla in det i ugnarna bara”, klimathotet är överdrivet. Å andra sidan fick igår luftföroreningarna i Peking röd flagg (högsta någonsin) och Pekingborna varnades för att gå ut. ”Tänkte inte på det…” som uppfinnaren från Sumpan dristade i humorprogrammet Lorry över bieffekterna. Det mest fascinerande i vår samtid är ändå den fortfarande mänskliga förmågan att i grupp sitta och gadda ihop sig om någon föreställning, för att när gruppen växt sig tillräckligt stark vill hävda detta är en sanning som innefattar hela mänsklighetens väl och ve. Är det inte vad Muhammed eller Jesus har sagt, Sjöstedts eller Åkessons gäng tycker, är det nationalstaten kontra den humanitära stormaktens giltighet och är det inte kolet som är husguden är det grön planekonomi, osv. ”Never underestimate the power of stupid people in large groups” sagt en gång av komikern George Carlin. Jag vill därmed inte slippa undan med att jag själv, vid sidan av perennerna, inte odlar en världsbild, men jag är medveten om att den högst troligen är felaktig och vill utgå från det. I detta vill jag å det bestämdaste hävda att jag för en gångs skull har rätt! Nej, nu fram med kolskyffeln igen så det blir lite extra fart i växthuset…

  • degerhamn skriver:

   Äntligen lite fart på tänkandet och tyckandet! Jag säger så här: Det finns fyra människor som vet allt i hela världen: Sune Flisa, Jan Guillou, Hans Rosling och G W Persson. Den sistnämnde håller till och med ångan uppe i en hel tidning genom att veta bäst om allt från juridik till allmänna spörsmål om ditten och datten. Sen har vi ett ”större mellanskikt”, omfattande runt 7-8 miljarder människor. Dessa vet inte allt, men får då och då tycka till i medierna genom så kallade enkäter. Frågorna är utformade av experter. Exempel: Gillar du semlor? Finns gud? Ska vi gå med i Nato? Har ni ledlampor eller stearinljus i granen? Det finns också nåt som kallas ”fria val”. I sådana får man lägga sin så kallade röst på av partier framvaskade praktexemplar. För att klassas som praktexemplar måste man ha uppfattningar om allt huggna i sten. Ingenting får kunna rubba dessa – eftersom livet i dessa partiers och praktexemplars ögon alltid är konstant och konsekvent, se respektive partiprogram. Sen har vi en större grupp människor som går samman för att de tror samma ”om uppkomsten av hela klabbet”, vad som än händer, i årtusende efter årtusende. De anser sig många gånger ha – om möjligt! – ännu mera rätt än GW P, H R, J G och S F!

   Till skillnad från partier, kyrkor, tidningar, fackföreningar och andra intresseföreningar – där alla åsikter ”lagomtestas i hopp om att kunna pimpas för att uppnå konsensusnivå” – strävar Alvarsamt åt det fria ordets eviga välgång på fria lyckliga vingar genom livets alla överraskande vindkast. Frågor som Kol eller inte kol? Ledlampor eller levande ljus i granen? ska här kunna fritt besvaras av falskspelande professorer, sportiga lönnmördare, bakfulla scouter, självbelåtna civilekonomer, illasinnade balettflickor och mätta djupdykare. Dock väger väl som alltid Sune Flisas ord en aning tyngre än övrigas åsikter?

   /Redaktionen (viss del av den. Andra tycker helt annorlunda. De får sparken under eftermiddagen)

   • Olle Björngreen skriver:

    Bra! men 9-10 miljarder. Där slant fingret 😉 Gillar din goa humor och bakom skämt, ligger alltid allvar.

    • degerhamn skriver:

     Ja, jäklar. Jag slant. Erkänner och skäms. Kollade och fick detta besked: 16:15 i dag var vi 7 386 353 261 själar på klotet. En minut senare var vi ytterligare 157. Nu 16:20 är vi nog ytterligare ett ”Södra Möckleby”. 😉

   • Lars Henell skriver:

    Jag tackar innerligt för Alvarsamt som fristad åt oss ödmjuka fritänkare. Vad gjorde jag utan terapin på Alvarsamts kommentarsfält när andan faller på. På Facebook orkar människor bara läsa två rader och reagerar bara om åsikten/inlägget går i svart eller rosa och saknar ofta helt humor. Behöver jag djupare vägledning finns också Sune till hands som en av de fyra vise männen i vår tid. Jag skojade dock till det lite när jag insinuerade om att växthuset värmdes upp av kolkraft. Det är nog det miljövänligaste kallväxthuset på dessa breddgrader med 0 kw förbrukning under 15 års tid och bär samma UV-beständiga originalplast sen begynnelsen. Däremot funderar jag på att bygga ett mindre kärnkraftverk i källaren någon gång…?

    • degerhamn skriver:

     För att få ännu bättre skjuts på kommentarintensiteten vill jag erbjuda dig mina tjänster för byggandet av kärnkraftverket i din källare. Det kan väl inte vara så svårt att klyva lite, van vedhuggare från Norrlands inland som man är? Att du skojade på Alvarsamt är förlåtet. Alla kan inte alltid göra helt rätt och Alvarsamt är som alla vet en seriös blogg för de största tänkarna vi har – med ödmjuke Sune i topp, förstås.

     Det gläder redaktionens alla 276 hårt jobbande journalister och fotografer att du finner fristaden tilltalande. Men så är också vår devis av det altruistiska snittet: ”Må alla få säga sin mening – så länge den överensstämmer med vår”.

     Facebook vet jag knappt vad det är. Det sista jag skulle gå med i är ett kommunistiskt eller fascistiskt parti. Det näst sista är Facebook. Gränssnittet är så förödande fult att en gammal estet genast vill vomera. Idén med att – som vissa gör – stänga ute icke-facebook-medlemmar talar sitt tydliga språk: Man vill icke ha läsare! Gå nån annanstans, Putte!

     Apropå dagens mediala grottekvarn… Morötter är ju ibland livsfarliga. Veckan senare är de bra för hela kroppen. Du ser som en uggla! Somliga dar är det farligt att ta siesta. En vecka senare är det nyttigt och hjälper mot krupp och öronsus. Häromdagen såg jag en ny variant: ”Fis på i hemmet! Byxgas botar sjukdomar, även cancer!”

     Hör av dig om kärnkraftverket. Ingenting är omöjligt – som alla små- och stortokar inom exempelvis glesbygds- och marknadsutveckling alltid säger med en mun – utan att en enda käft protesterar. Smaka på den: Ingenting är omöjligt!

 5. Olle Björngreen skriver:

  Lars har flera poäng, i det han skriver. Rätt skoj. De forskare som just nu är på väg till forskning omkring uppvärmningen, sitter fast i isen… Det har inte skett någon uppvärmning på flera år, snarare tvärtom, enligt flera forskare. Nu går även en del ut med, att en kommande mindre istid, är på väg. Klimatkonferensen i Paris, har annat på sin agenda. Tror mer på, att skrämma folk och få igenom genmanipulerat, styrd produktion av storföretag och begränsa för vissa länder och göra folket beroende på olika sätt. Skönt att slippa snö och allt som hör därtill. Möjligen att det är ljusare i naturen, men det finns lampor 😉

  • degerhamn skriver:

   Läget är maxparadoxalt. Påståenden som ”nu brinner vi upp” varvas med profetior som ”nu fryser vi ihjäl”. De gör ont i hjärnans logiska epicentrum. Utan någon som helst hänvisning till din roliga kommentar vill jag framhålla att jag själv har noll kunskap i ämnet för att ta ställning till orsak och verkan. Men vi kan nog utgå från att ämnet är extremt tacksamt för ”tyckanden och ställningstaganden utan kunskap”, eftersom det är ”gränslöst stort och komplext”. Sådana ”gränslösa frågor” brukar lämna fältet öppet för konspiratoriska excesser. Själv passar jag och slår upp min folkskolas geografiläsebok, sidan 57: ”Så värmer oss det svarta guldet”… 😉

 6. Tony skriver:

  Det spelar ingen roll vad vi tycker i dessa frågor. det som betyder ngt är vad vi gör eller inte.
  Hypoteser o antaganden utan facit. Vi ser nog inte vår påverkan globalt under vår egen livstid. Men den påverkan som gjorts sedan industrialiseringens början kan nog inte negligeras. 100+ år! Utveckling till vilket pris? Skövling,öknar breder ut sig,vatten förorenas.etc. Det blir djävligt svårt att vrida tillbaka klockan. Visst får kineserna köra bil varannan dag pga smog. Där borta, men det finns nog i bakhuvudet att vi sitter på samma tåg.Såg på golftävling från Dubai Inga problem att bygga golfbana i ökensanden men vad finns 30m utanför banan? Klimatpåverkan eller ej. Men vem äger problemet? / Tony

  • degerhamn skriver:

   Befarar att du har ”ganska rätt”. Och din mening ”hypoteser och antaganden utan facit” känns skrämmande ”trolig”.

  • Olle Björngreen skriver:

   Du har rätt! vi är så små och allt handlar om pengar och konsumtion. Läste, att ett vulkanutbrott, motsvarar 100 år ”nedskräpning” av luften, kontra mänskligheten. Värre är nog den överkonsumtion som ”drabbat” jorden och den aluminisering, som sker i luften. Alzheimerspatienter, har förhöjda värden av, just det, aluminium. Gjorde nyligen en turné ‘på 41 demensboenden, i Kristianstad. Där byggs ett nytt boende, för ”brukare”, under 40 år . Alzheimers dag, firas en gång om året, men många glömmer den 😉

   • Tony skriver:

    Vi har ju andra ”viktiga” dagar att hålla reda på. Kanelbullens t.ex.
    Aluminium ja. Glöm inte att lossa på vekeshållaren i värmeljusen innan ni sorterar dem till metallåtervinning.Kanske dags att slänga alla alukastruller om det inte redan är för sent ?

 7. jernis skriver:

  ”… innan tuppen har galt två gånger …” Oavsett vilken ståndpunkt man väljer att inta om det mesta här i världen går det oftast att finna stöd hos några forskare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: