På Ölands södra udde sjuder fågellivet, trots vinterväder, minus 9 under morgonen. Jag är ingen fågelkännare, jag är ingen fågelfotograf. Ändå förundras jag över hur många fåglar som överlever här nere i kylan – och hur bra en enkel billig gammal fickkamera fungerar i sammanhang där specialistfotograferna ofta har utrustningar för hundratusentals kronor. Jag tog stöd mot en stätta och höll nere avtryckaren en halvminut åt två olika håll. 1/160 sekund, bländare 5,9-7,1 och 100 ISO. Bilderna behövde i stort sett ingen behandling, utom den jag ofta är noga med: en vågrät horisontlinje.
Nedan visar jag flera bilder som kanske kan intressera både fågelskådare och potentiella kameraspekulanter. De är inte märkvärdiga på något sätt, men de är helt okey. Man behöver inte alltid lägga en förmögenhet på en kamerautrustning, inte ens om man har pippi på fåglar. Den här lilla smällan går ned i en liten bröstficka – den kanske viktigaste parametern för dig som går i tankar på en ny kamera som du alltid får med sig, vart du än ska – till Ölands södra udde, till kunglig slottsmiddag, till Kina eller månen…
Gratulerar till de fina fågelbilderna
Åh, tack. 😉
Då fotobranschen är hysteriskt fokuserad på tekniska detaljer känns det bra att kunna ta hyfsade bilder med ytterst enkla kameror och tillbehör. Man kan jämföra med måleriet för att förstå hur enfaldig denna teknikcentrering är. Man hör – dess bättre – sällan nån fråga ”med vilka penslar är denna tavla målad?”. Frågan är helt enkelt inte intressant.
Helt ointressant är det kanske inte. Hur skulle Bengt Lindströms tavlor se ut om han inte bytte pensel efter varje penseldrag.Bilden som sådan är ett kapitel för sig. Själv ser jag vägen till bilden som lika intressant. Vilka förhållanden råder, låånga slutartider på udden i skarp vind t.ex. Är bilden tagen med en lådkamera från 1946 ? Inget man stoppar i fickan precis. Personligen tror jag mobiltelefonen av idag tagit över pocketkamerans roll. Det blir att man köper en systemkamera med extra allt för att ta ”riktiga” foton med. Telefonen finns ALLTID med så varför en pocketkamera också?
En kitefråga eller två? Såg bilden från Smedby där riggen riktades uppåt mot kiten.Hur mycket kan den bära på linan? kan man tänka sig bättre stabilitet om kamera/rigg blir lite tyngre/”trögare”. Är det så lätt som möjligt som gäller för lätta vindar och kanske extravikt i”kölen”när det börjar blåsa lite mer? Du har inga rörliga bilder på kite o rigg under flygning?
För övrigt är Smedby klassisk drakflygarmark för mig. Byggde min första större drake där 40 år sedan och vad jag kommer ihåg var det riktigt bra lyftkraft väl uppe.Men det är väl som med flygplan att start o landning är begränsande faktorer.
Hälsningar Tony
Om undantag: Du har naturligtvis rätt i att det ibland kan vara intressant att veta nåt om penslar och färg och annat material. Men oftast inte.
Nallekamerorna blir bättre och bättre, men de kommer inte upp i fickkamerans klass – och kommer sannolikt inte att göra det så länge telefonen ser ut som i dag, alltså en telefon med kamera. Men vänder man på kuttingen och tillverkar en kamera med telefon kan det fotografiska resultatet bli bättre – men med sämre telefonattribut. Det går sällan att kombinera två olika prylar i en så att båda blir lika bra som de var separat. Om det vore så enkelt skulle många bilar också vara lika bra båtar. Dessutom har vi även video och ljudfunktionerna att ta hänsyn till. Såg förresten en intressant fotograftyp häromdagen. Han ”klickade till med fingret” på telefonens avtryckare så hela kameran ryckte till – en fotografisk dödssynd. Tillverkarna har i alla tider jobbat med problemet skakningsoskärpa och tacken är att fotograferna klickar till på avtryckaren i stället för att ”pysa av bilden”. Denne man kan aldrig få skarpa bilder. 😉
Tilläggas kan att alla inte bär nalle på sig. Jag gör det inte och jag tror flera kommer att följa efter småningom. Att vara slav under nallens ständiga närvaro skapar ingen lycklig människa. Vi har redan fysiska besvär av nallen, ”gamnacke” och annat kul. För att inte tala om de psykiska…
Svårt att säga hur mycket en kite kan bära, eftersom man måste gå efter minivinden. Det blåser mellan minimalt och maximalt, säg mellan 5 och 10 meter per sekund. Vid fem går gränsen för att över huvud taget lyfta med kamerarigg. Vid tio börjar det ”bli kämpigt” och vid femton blir det kanske linbrott. Därför gäller så lätt som möjligt, även om lyftkraften kanske varierar mellan 0,5 och 10 kilo eller mer.
/Staffanhälsningar
Ja, jag är ju själv ingen fan av telefonkamera. Just att behöva vara uppkopplad hela tiden. Och som du säger.. det blir en kompromiss .Men en kameratelefon .. varför inte. En jämförelse mellan pocket/telefonkamera skulle vara upplysande/avslöjande. Hur skulle bilderna blivit med telefonkameran? Kanske av intresse för dina läsare.
Hälsningar T
Ja, en sån jämförelse vore intressant. Men eftersom jag inte har en telefonkamera blir ett sånt test svårt att göra. 😉
För övrigt tror jag nån tillverkare satsade på en kamera med telefon – men att marknaden inte är mogen för en sån. Ska efterforska lite vid tillfälle…
/Staffanhälsningar
Himla bra foto, längst ner, ser ut som en val blivit harpunerad, men det är ju min fantasi.
Var ute o körde idag till Degerhamn, så nu ska det vara 40 km genom hela byn inte ens
30 km vid skolan! Är Öland ett testområde för hastighetsskyltar.Suck, suck, suck.
Märkligt att du just nu tar upp detta med hastighetsbegränsningarna. Redaktionen har nämligen i dag mottagit en brevduva från Indien med en not från vår utrikeskorre Sune Flisa så svavelosande att papperet börjat glöda i kanterna. Vi avgör i ett nattligt möte om vi ska publicera det eller ej. Herr Flisa menar som tidigare att Trafikverket i symbios med Mörbylånga kommun jobbar för att ödelägga hela södra ön medelst etappvisa hastighetssänkningar av rysk annekteringsmodell, först 40 sen 30 sen 20 sen 10 sen noll. Syftet är att göra hela södra ön till en gigantisk naturpark för borgholmare, svenskar och annat löst folk. Eftersom följderna av folkets eventuella uppvaknande kan bli ett storskaligt krig är vi i redaktionen ytterst försiktiga i bedömningen av följderna av en eventuell publicering. Vi väger varje ord på vishetens och det djupa intellektets vältarerade guldvåg. /tf nyhetschef Allan von Kompost