Eketorps borg, I

Att kiteflyga över Eketorps borg var inte lätt. Vindarna studsar i murarna, snurrar runt inne på borggården och gör kiten instabil på höjder under 20-30 meter. Men med list och envishet kan man komma långt. Detta är det första av tre inlägg om borgen från luften. Inläggen betonar mer bild än historia. Om borgens 1 700 år långa förflutna finns att läsa på annat håll, exempelvis här och här och här. Lista över svenska fornborgar hittar du här.

Nu lyfter vi!

Eketorp_blogg_1_01Att flyga lågt in mot den fem meter höga muren från nordväst är en utmaning. Kiten kan stiga eller sjunka mer än tio meter på en sekund. Men hittills går det bra…

Eketorp_blogg_1_02Vi stiger lite till för att ha säkerhetsmarginal precis över ringmuren. Nu öppnar sig borggården för våra ögon… De uppstickande blocken på muren kallas tinnar.

Eketorp_blogg_1_03Som jag skrev i texten till första bilden… Kiten och kameran kan sjunka, nästan falla, oerhört snabbt. Vi passerar muren med bara en meter till godo. Det var alltså nära ögat.

Eketorp_blogg_1_04Nu får vi ett hum om de geometriska formerna. Lägg märke till ”tårtbitarnas” fina passform, bredare utåt muren och smalare inåt gården. Vi anar också den norra porten, men för att se den bättre flyger vi en aning längre in över borggården…

Eketorp_blogg_1_05Här ser vi den norra porten till vänster i bild. Den är mycket enklare än den södra, som är ombyggd och helt ny. Den invigdes sommaren 2015. Södra porthuset väger runt 65 ton och enligt mina – mycket amatörmässiga – beräkningar bör hela muren väga mellan 10 000 och 20 000 ton. Den som vill räkna själv kan ha dessa mått i åtanke: Diameter 110 meter. Muren är 5 meter hög och 6 meter bred. Specifika vikten för Ölandssten har jag höftat till med 2. I portöppningen syns muren ”i genomskärning”.  Vi ser att den är mycket bredare nedtill än upptill. Vore den lika tjock överallt får jag totalvikten till 20 000 ton. Men den bör nog nästan halveras. Det ska i sammanhanget tilläggas att jag ständigt hade BC eller C i matematik.

Eketorp_blogg_1_06Vi stiger en aning och flyger långsamt in över gården. I centrum av gårdscirkeln framträder de sju ”husen”. Från luften störs den historiska upplevelsen av de moderna ljusintagen mellan husen. Dessa syns dock knappast från marken.

Eketorp_blogg_1_07Vi stiger ytterligare och ser den stora öppningen i muren som leder ögat vidare ut mot havet i öster, dit är drygt 1,5 kilometer. Om ”hålet” i muren är riven mur eller aldrig byggd mur vet inte jag. Vet du får du gärna berätta i kommentar.

Eketorp_blogg_1_08Norra porten till vänster. I den stora ”muröppningen” ser vi också ett runt istäckt vattenhål. Det är troligen inte en brunn; en sån ligger nämligen inne på gården. Kanske användes vattenhålet av borginvånarnas boskap.

Eketorp_blogg_1_09Om vi smyger utmed muren, här från väster, ser vi hur fint allt är byggt. Sten på sten och alltid med passform. Till och med taken på tinnarna är perfekt rektangulära.

Eketorp_blogg_1_10Här kan vi följa muren bort till den södra porten som är ett helt hus, 11,5 meter långt och 3 meter brett. Det är byggt av 40 ton Ölandssten och till bruket gick det åt 7 ton kalk och 15 ton sand. 

Vill du se hur borgen ser ut under sommaren? Klicka här.
Alvarsamt besökte Eketorps borg redan 2012. Det inlägget läser du här.
Ytterligare inflygningar över Eketorps borg publiceras vartefter… Så häng på!

Märkt ,

2 tankar om “Eketorps borg, I

  1. Ingalill Moren Hybbinette skriver:

    Härliga bilder hälsar Ingalill i Smedby, just nu på ayurvedisk behandling i Kerala i södra Indien, härligt!

    Skickat från min iPhone

    • degerhamn skriver:

      Tackar. Ser att du har runt 30 grader, alltså 40 varmare än här. Ser du Sune Flisa så hälsa. Men risken är liten, han bor i norra Indien. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: