vackra dödsmaskiner

kanonKan dödande vapen vara vackra? Ja, kanske som objekt, som hantverk, som gjutningar. Dessa kanoner står vid sidan av fyren Långe Jan. De pekar mot söder. Jag tror att de är tillverkade i början av 1700-talet.

kanonmynningNog vågar man påstå att metallens patina är vacker. Men vet man att det ur detta dödsbringande hål har kommit kulor, spik, järnklumpar, kedjor och annat skrot som slitit sönder människor och fått fartyg att gå till botten blir helhetsintrycket kanske ett annat. När jag ser en vacker gammal kanon undrar jag spontant ”hur många har den dödat”?

Märkt , ,

5 tankar om “vackra dödsmaskiner

 1. Torbjörn Hartman skriver:

  Oberoende av innehållet in en bild så kan ju bilden vara vacker eller inte. Allt enligt betraktaren. Att konsekvensen av en bilds innehålls hanterande är en annan sak. En bild, oberoende av innehåll, sett till linjer, ytor, färger, ljus och riktningar upplevs av oss som subjektivt och där, som tidigare nämnts, har ju betraktaren tolkningsföreträde. De här gamla kanonerna ger vid tanden hos mig inte en direkt oro av våld och lemlästning, därför att de är gamla och inte används längre som det var tänkt. De är museala och kan mycket väl uppfattas som vackra i sina linjer och sitt formspråk.
  Åter igen: – En bild kan vara tilltalande i sig.

  På tal om bilder: Under denna hittills lilla del av året 2016 har vi fått oss tilldelat en fullkomlig explosion av härliga bilder på denna blogg. För alla oss, ute i provinserna, är det en enorm tillgång att kunna få till del alla dessa utsikter och insikter kring södra Öland. Vi njuter fullständigt av inspirationen, omväxlingen och inte minst av kvaliteten i Alvarsamts fotografier. Tack för detta!
  Det är med stor förvåning att inte Ölandsbladet har hört av sig och tagit in mer i sitt blad, men det är ju klart att då skulle det uppstå en konkurrens som Knugens lakejer inte skulle tåla. En övervikt från södra ön skulle ju inte passera…

  Det var tusan så berest en av redaktionens medarbetare är. Ena året har han gått i ide ute på alvaret för att sedan övervintra i norra Indien. Kan det bero på de vidlyftiga arvoden från bloggen som kan medföra det, eller har han bara blivit dissident på gamla dar?

  Visst är våren på gång och då inte bara i Degerhamns hamn.Hos oss är det tydligt nu när all snö är borta. I alla fall tillfälligt och under de närmsta tio dygnen. Allt enligt SMHI.
  Det börjar poppa upp några små gröna stickor i rabatterna och den stora magnolian i vårt närområde har visat tendenser på att ljusna i de avlånga knopparna. Det gör nog för ont så de tvekar nog ännu en tid, men gött är det.
  Sydprovinsens hälsningar/

  • degerhamn skriver:

   Just det, du slår huvudet på spiken. Det är bilden som kan vara vacker eller inte. Man behöver inte ens blanda in föremålet, motivet eller dess eventuellt blodiga historia. För att hårdra vår tes: Även en bild av en giljotin kan vara vacker – som bild skild från alla känslomässiga kopplingar till föremålets användning.

   Hittar inga bra tackord för ditt störtregn av superlativer om senare tids blogginnehåll. Själv känner jag mig ”lite sen i starten” men full av energi och lust inför kommande dagar. Vi går mot rätt tid och lämnar snart vinterns glåmiga dysterljus bakom oss. Och visst är det vår, eller åtminstone nästan. Plusgrader dygnet om och snudd på tvåsiffrigt på fastlandet i dag. Det lovar gott.

   Om den mediala bevakningen av södra ön finns mycket att säga. För att formulera sig kortkort är den minimal. Men det tar vi en annan gång. Vi är avlyssnade här. 😉

   Jo, du har rätt i att våra medarbetare är beresta. Här sitter vi inte och skådar navel och blir introverta. Här reser vi över världen för att hämta speed och motståndskraft. Vår satsning på Sune Flisa som korre i Indien kommer på många sätt att löna sig framgent, även om hans honorarkrav är ”på gränsen till horribla”. Men så länge kosingen flödar in från ”oberoende fritänkande bidragsgivare världen över” kör vi så länge bensinen räcker. Sune levererar, vare sig han ligger döende på klostersjukhus i Nepal eller spatserar fritt i Dehli, Djakarta eller Degerhamn – alltid som road åskådare av mänsklighetens krumbukter och mysterier. Inom kort berättar han om vad indiska tidningar skriver om stryparmaffians hastighetssänkningar på södra ön. Ett gott råd är att sätta sig innan man börjar läsa… /Staffanhälsningar

 2. Olle Björngreen skriver:

  Visst kan vapen vara vackra, och i detta fallet, de två kanonerna. Det är inte vapnet i sig, som dödar. Förstår din spontana tanke, om hur många den har dödat. Behöver inte vara ett vapen, för tanken ska komma fram.

 3. Anonym skriver:

  Tack för ” kanonkorten ” från s:a Udden ! Hur många gånger har man inte själv blivit avfotograferad sittande på en sån där tingest och hur många gånger har man inte själv lyft upp sina ” förhoppningsfulla ”. Som sagt Ett Hjärtligt TACK !!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: