superlille vann – männen förnedrade med 15-1

Jernis satsade allt på ett kort men sprängde sig, och Roland Marklund kom 53 minuter för sent för att rädda männen från den totala katastrofen. Nu vann i stället Superlille, för vilken gång i ordningen kan inte ens SCB hålla reda på. Du kan verkligen leverera, Superlille! som Sune Flisa skulle uttrycka saken. Och du kan konsten att vänta lagom länge. Och vilket intellekt! Var har du köpt det?

Roland Marklund får hålla till godo med silvermedaljen i denna sista omgång, följd av ett annat vinnarmonster, Gerd Åstrand, som tilldelas en vackert klingande bronsmedalj att lägga till sin tidigare blytunga samling, så omfattande att den i omsmält form nog räcker till bygget av ett vackert skimrande silverguldmelerat slagskepp.

Som man smärtar det att ytterligare behöva förödmjuka det manliga släktet. – Men sanningen springer inte ens jag ifrån, som Usain Bolt brukar säga. Slutställning: 15-1.

Kvinnorna vann alltså med förkrossande, närmast omänsklig överlägsenhet. Min planerade bok ”Mannens utvecklingshistoria” läggs därför omedelbart på is, och jag kommer aldrig att erkänna att jag ens har hyst planer på en sån…

Nästa månadsskifte blir det ny tävling, men av annat snitt. Du hänger väl med!

***

Lösningen:

Vi åkte från Lerkaka mot målet Gärdslösa. Från Alvarsamts besök 2012 på Gärdslösa Prästgård, där Stagnelius växte upp kan du läsa här.

Frånbyn (Lerkaka) är X i följande uppställning:
Antalet (7) olika X (kakor) som etiketten påbjuder som minsta antal vid ett slags svensk umgängesform (kafferep), delvis synonym med avlång tingest (rep) genom klys (metallklädd öppning i fartygs bordläggning för genomgång av kätting, tross eller rep). Lägg samman svaret, (kaka) före eller efter, med de partiklar (ler) som genom diagenes bildar en bergart (skiffer) – och du vet frånbyn (Lerkaka). Från den åker du mellan 5 000 och 6 000 famnar (= en knapp mil) norrut. Då hamnar du i målbyn (Gärdslösa)!

X X, med x svärd
X sin x sida,
X ut x x,
X mot x x.
X är x häst,
X hans x,
X svaja x hatten.

Lilla Calle, med ett svärd
Vid sin vänstra sida,
Hastar ut i riddarfärd,
Att mot trollen strida.
Vit är hans häst,
Guldprydd hans väst,
Fjädrarna svaja på hatten.

Här i målbyn (Gärdslösa) föddes han som i dag har beundrarsällskap (Erik Johan Stagnelii vänner) och skola med hans namn (Stagneliusskolan) i Kalmar.

Märkt

6 tankar om “superlille vann – männen förnedrade med 15-1

 1. superlille skriver:

  Tack MEN denna gång ska en MAN äras, nämligen min. Han, dvs. Jernis, listade ut frånbyn och räknade ut avståndet. Dock gick han lite för långt och hamnade i byn norr om Gärdslösa. Så när ledtråd två kom, kunde jag googla på orden i dikten och ….
  Vi båda tycker oss ha varit i Gärdslösa förut?

  • degerhamn skriver:

   Ingen tröst hjälper, superlille. Vad du än säger är dagen svart – för oss män. Men släng trots allt iväg ett tacksamhetens köttben till Jernis. Om vi varit i Gärdslösa tidigare vet i håkken. Har vi det är det bara att gratulera tävlingsledningens oerhörda list. Glöm nu inte peruk och svarta solglasögon när du går ut på byn – om du inte vill skriva autografer tills kardan domnar. 😉

 2. jernis skriver:

  Asså du bör försiktigt antyda för Sune Flisa att han borde lämna in sin Fred Flinta-bil för kalibrering av trippmätaren: Lerkaka-Gärdslösa 4700 famnar, Lerkaka-Störlinge 5500 famnar. 😉

  • degerhamn skriver:

   Sune är faktiskt oskyldig. Ditt påpekande, med ärendebeteckning BX 4598-21C, är överlämnat till tävlingsredaktionen ledd av Jens von Kryssman. /redaktionen

 3. Gerd Åstrand skriver:

  Tack för rolig tävling, ser fram emot kommande utmaningar på Alvarsamt !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: