det var en gång…

De finns över hela landet, de övergivna, förfallna och till och med bortglömda idrotts- och festplatserna, ofta byggda och underhållna av entusiaster. Men det kom nya tider. Folkhemmet förändrades, människor fick det bättre, kraven stegrades. Nu går man hellre på ombonat gym eller på konsert i Globen.

Litorinavallen_01Litorinavallen på väg ned mot Haga park söder om Färjestaden. Den stilrena entrén vävs långsamt in i tidens snårskog.

Litorinavallen_02Vid denna enkla disk har säkert tusentals ”slang med bröd” serverats med ketchup och senap från Slotts.

Litorinavallen_03Det börjar skymma. När bytte någon senast en svettig fotbollströja i dessa kåkar?

Litorinavallen_04Hur mycket ström man än krämar på i denna högtalare förblir den sannolikt tyst.

Litorinavallen_05En bild tagen genom fönstret. Hur länge har den stående frysen stått med dörren öppen. Och ska den nånsin stängas igen?

Litorinavallen_06Grinden är stängd. Och så kommer den förmodligen att förbli länge än…

Märkt

6 tankar om “det var en gång…

 1. jernis skriver:

  Fantastiskt bilddokument över en svunnen tid! Åkte som grabb med ”gubbarna” södra Öland kring för att heja på Hulterstad AIK, men kan inte minnas att jag någonsin varit på Litorina-vallen. Fantasifullt namn och definitivt mer anrikt än Malmös Baltiska hallen. Skylten med sitt typsnitt andas kanske 30-40-tal, medan det övriga tycks betydligt nyare.

  • degerhamn skriver:

   Lustigt att du nämner just typsnittet på entrén. Det är så läckert. Och hur man bemödade sig med den rundade formen på skylt och ”valv”! Man riktigt känner vilka förhoppningar man hade på anläggningen…

   • Marcus skriver:

    Fantastiskt! jag hade faktiskt en fotoutställning i somras om just övergivna idrottsplatsen hemma i Skaraborg ”Någon gick på lunch och kom aldrig tillbaka”. Platser med en spännande och intressant historia!

    • degerhamn skriver:

     Vilken bra titel! Och visst är ämnet spännande, lagom mystiskt, fantasisporrande.
     Kan jag se några av dina bilder på nätet nånstans?

     God Jul på dig!

 2. Marcus skriver:

  Ja det verkligen platser som andas historia och mystik. Och frågan vad är vackert? vad är fult? Ja faktiskt, googla på ”sju idrottsplatser i trädgården” så kommer det upp en artikel i Mariestadstidningen! En annan mysig förfallen idrottsplats på Öland är ju Byxelkroks IP.
  LIkaledes till dig!

  • degerhamn skriver:

   Nu har jag läst artikeln. Härlig idé som nu fått även mig att börja klura på gamla idrottsplatse… 😉
   När något har passerat ”bäst-före-datum” brukar begrepp som fult och vackert ha spelat ut sin roll. Man ser något med nya, objektiva ögon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: