nya vinklar av sönderplåtat motiv

DagensÖlandsbild162Fyren Långe Jan tillhör Ölands mest sönderfotade motiv. Men med kite aerial photograpy kan man alltid hitta nya vinklar. I mitten av bilden ser vi Naturum Ottenby som just nu byggs om och piffas upp på alla möjliga sätt. Alvarsamt bevakar naturligtvis invigningen nån gång i maj…

udden_3Vi ser norrut från fyrplatsen. Här är Öland platt som en pannkaka och man får känslan av att en något så när hög våg skulle kunna vandra rakt över hela sydtungan. I bildmitten ligger Ottenby Fågelstation.

udden_4Sydvästra sandtungan på Öland som här har vänt upp mot norr och liknar en seriegubbe i högerprofil.

udden_2Långe Jan är lång men min ”Himmelsöga I” kan flyga mycket högre. ”Himmelsöga I” är min hemsnickrade ”gondol” som kameran hänger i. Gondolen är hyfsat stabiliserad av en konstruktion benämnd picavet.

DSCF3020Det är inte konstigt att turisterna vallfärdar till Ölands södra udde. Den är vacker. Den kryllar av fåglar och vädret är allt mellan underbart och vidrigt. Bäst är att vara här – rätt klädd – i storm och ösregn. Då känner man att man lever. Schäferiängarna uppe till vänster i bild är tillgängliga ytterligare en tid innan de stängs för att skydda fågellivet under häckningen.

Märkt ,

5 tankar om “nya vinklar av sönderplåtat motiv

 1. Sven -Erik Persson skriver:

  Mycket vackra bilder väcker nästan hemlängtan.

 2. Torbjörn Hartman skriver:

  De här enormt fina bilderna över södra udden är en Lisa för själen och att långsamt kunna ta till sig dem och njuta stillhetens lov, nu efter den senaste urladdningen från Alvarsamts indiske lokalkorre Sune Flisa. Förstår om han kommer att reagera på denna lite diminutiva titel,men vi tror att han har en lädernäsa av asbest så han klarar sig nog.
  Det är ju en mycket ordrik skribent och som verkligen inte drar sig för att klämma ur sig allehanda superlativer och invektiv allt efter känsla och förnuft.
  Det är egentligen väldigt lite vi vet om hans bakgrund.
  En del tyder på att han är infödd i republiken Mosebacke Monarki, den med dansbandet ni vet, av två välbeställda föräldrar, verksamma inom den monarkiska administrationen. Varför skulle han annars reagera så starkt på några futtiga trafikskyltar på södra Öland?
  Vidare tror vi att han säkert tvingades in på en KTH-utbildning och där blev verksam i Blandaren, den med såsen, ni vet.
  Om han också utbildat sig till journalist så måste han ju ha gjort sin praktik på GV, den med småstadsironin, ni vet.
  Det är inte heller otänkbart att han gjort vissa jobb ihop med Falstaff Fakir, han med sitt Alfabet, ni vet, men troligtvis är SF för ung, än så länge.

  Vi samlar krafter, gör vår morgongymnastik som en sann Uggla och förbereder oss för nästa kanonad från Indien.

  Hälsa till Allan von Kompost. Vi tror att vi har träffats vid den stora höstmanövern med Kronobergs Regemente i mitten av sjuttiotalet uppe på det Småländska Höglandet.Om det är samme Allan så hette han Karlsson i efternamn då men han skall visst ha bytt namn efter denna militära storövning.

  Nu skall vi ha en trevlig helg och njuta av de sista råa och nariga vindarna över slätten och slita tungt på det som återstår av de en gång så tjocka dunjackorna.

  Mellan varven översköljs vi av vidunderligt vackra bilder från luften över vår kargt vackra Ö.
  ” Kyrkan vill ha fler…”
  Hilsen/

  • degerhamn skriver:

   Bäste Torbjörn.

   Dina lovord värmer en för tillfället till marken slagen redaktion. Inga löner kan betalas ut denna månad, ity Sune Flisa skinnat oss på gränsen till ohemula slantar för Indienskopet. Men allt är tvåeggat. Vi får ingen februarilön men besöksfrekvensen på Alvarsamt fördubblades och nya läsare från Asien och USA gjorde uppiggande entré på banan. Att sen en och annan maktfullkomlig professionell lokalgycklare gick i taket och några prenumeranter tog sin Mats ur skolan får vi leva med. Sanningen kräver alltid sina tribut.

   Tyvärr känner vi inte Sune Flisa så väl att vi kan konfirmera eller dementera dina tankar om hans bakgrund och utbildning. Vad vi säkert vet är att Sune vann Nordiska Mästerskapen i bowling 1956 i Juppestad, Norge. Vi vet också att han är utbildad florist, att han som ung var en skicklig vapengravör och gick fordonsmekaniska linjen i Kalmar för att året därpå öppna Sunes Bil AB i Mönsterås, där han sålde Ferrarimodellerna U-98 och Speedlight Silver M. När bolaget gick i konkurs startade han dansbandet ”The underdogs” där han lade grunden till sin – långt senare – internationella karriär som strupsångare. Enligt avlägsna släktingar har han också undervisat i kremlologi vid Linneuniversitetet, deltagit i dykningarna vid regalskeppen Vasa och Kronan och tilldelats flera stipendier av Kungliga vitterhetsakademien, främst för insatser inom svensk, dansk och polsk kulturminnesvård.

   Andra rykten, svårare att tro, är att han sjungit med Maria Callas i Otello på La Scala i Milano under 1970-talet och skjutit tre björnar med ett och samma skott i Funäsdalen 1999. Det påstås också att han var major Ugglas manager, långt innan den titeln ens var uppfunnen. ”- Det var jag som lärde Uggla att slå upp fönstret mot omvärlden för att andas in den välgörande internationella luften och göra på stället böj till den underbara marschen ”De smattrande trumpeterna”, skriver Sune i ett mejl.

   Men åt det förgångna är inget att göra. I dag är Sune Flisa vår utrikesskorre i Indien. En fantastisk karriär pekar fortfarande uppåt och många är de medier som vill knyta honom till sig. Men hittills har gagen från Alvarsamt räckt till för att behålla honom. Men osvuret är bäst; Sune är ombytlig till sin läggning och karaktär.

   Läsarna bör dock veta att Sune innerst inne är en vänlig och positiv människa, som gärna hjälper gamla damer över gatan eller skänker en slant till behövande. Men mot makten och de maktfullkomliga visar han ingen nåd, ingen pardon. Vid såna tillfällen kan han ibland överskrida vettiga så kallade pk-gränsvärden, alltid till kommentaren: ”Vänta bara. Det här var bara början. Snart ska det riktigt grova artilleriet dundra loss!”

   Angående vår tidigare nyhetschef Allan von Kompost kan i dagsläget bara sägas att han sedan en tid jobbar i vårt arkiv. Han fick silkessnöret på grund av ”mot ägarintressen uppvisad likgiltighet och råhet”. På grund av pågående konflikt mellan arbetsgivaren och facket måste vi låta locket ligga på ytterligare en tid.

   Med denna en aning defensiva attityd vill vi alla önska dig ett prima veckoslut till idel ädel plusgrader.

   /redaktionen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: