vatten från alvar till kust – del II

För inte så länge sen rann dricksvattnet i öppna diken på södra Öland.

– Trots det var kvaliteten prima, säger pensionerade sjömannen Sylve Persson, vår stigfinnare i dag med uppdraget att visa hela vattenförsörjningsleden från väg 136 till slutstationen vid Södra bruket.

– Förr ringlade sej mängder av bäckar från alvaret ner mot kusten. Man gjorde passager för dom under vägarna. Det porlade friskt på massor av ställen, berättar Sylve. När sen jordbruken skulle rationaliseras stängde man loppen, la igen dikena och tog bort rören och stenkistorna under vägarna. Det vatten som i dag förs med bäckarna ut mot havet smakar därför inte lika gott. Det har gått genom jordbruksmark. Och den är behandlad och besprutad på olika sätt.

På den tiden då Södra bruket hade 350 invånare och det gamla alunbruket producerade för fullt krävdes naturligtvis mycket vatten. Människorna behövde dricks- och tvättvatten och bruket slukade stora mängder vatten till sina hundratalet lutkar. Därför byggdes två vattensystem. Ett för människorna, ett för bruket. Bruket tog sitt vatten ur den så kallade dammen, varifrån det pumpades upp av den väderkvarn som står kvar än i dag. De boende i Södra bruket fick sitt vatten ur det långa, slingrande dike vi ska följa i dag.

vattenkanalen_01Sylve Persson visar var bäcken tidigare rann från alvaret nere vid väg 136. I dag syns ingenting av bäckens forna existens. Vi är vid den stängda infarten till Cementas väg mellan stenbrott och fabrik.

vattenkanalen_02Här utanför Degerhamns gård gick gamla landsvägen. Den nya, väg 136, går diagonalt in i bilden. Till vänster men utanför bild låg tidigare skolan.

vattenkanalen_03Sylve visar tre av de stenfundament på vilka bron över bäcken var byggd. I dag finns inte bron och inte heller någon genomrinning under vägen.

vattenkanalen_05Ett stenfundament till den tidigare bron. Den perfekta murningen håller än i dag.

vattenkanalen_04Här ser vi diket från den gamla landsvägen ned mot Södra bruket. Här är det fortfarande ganska djupt och brett. – Det var full rulle på vattnet här, minns Sylve.

vattenkanalen_08Långa sträckor har diket fallit samman, och på sina ställen är det till och med svårt att se. Men stigfinnare Sylve minns varenda meter.

vattenkanalen_09En grund urgröpning, mer lik en mörk stig, är allt som långa sträckor återstår av det tidigare djupa diket.

vattenkanalen_06– Här under huset låg tidigare alunbrukets damm, berättar Sylve Persson. Den stora väderkvarnen på andra sidan vägen pumpade därifrån vattnet ner till alla lutkar. Dammen under byggnaden är i dag igenfylld.

Kvarnen_Södra-bruket_063Väderkvarnen, ”pumpmotorn” i vattensystemet till alunbruket. Den står bara ett tiotal meter från vattendiket till Södra bruket. Foto från 10 maj 2015.

Del I kan du läsa här.
fortsättning följer…
Märkt , , , , ,

8 tankar om “vatten från alvar till kust – del II

 1. Yngve Johansson skriver:

  Jag läser med stor behållning om livet på södra Öland i nutid och forntid. Det är typiskt att en ickeölänning bidrar med så mycket om Öland. Det skulle aldrig en infödd ölänning göra. Flera av inslagen sätter verkligen fingret på den svåra situation som idag råder på den södra delen, total avfolkning och brist av intresse för den här delen av kommunen från de styrande i Färjestaden.

  En bra grej för att börja göra något för gamla Ottenby kommun är att Staffan Lagerström blir Årets Ölänning i år.

  /Yngve Johansson

  Gräsgård

  • degerhamn skriver:

   Tack för fina ord. Jag jobbar vidare med framför allt ett ord i minnet: berättarglädje.

   Rent allmänt håller jag med i din kritik. Jag vet inte hur många möten jag har varit på där man gjort långa listor om alla möjligheter som finns att utveckla här nere. Men sen blir det inte mera. Det känns ofta som om nån annan ska slutföra jobbet.

   Inom ”makten” finns också en likgiltighet som ibland gränsar till nonchalans. Jag hoppas kunna ta fram några talande exempel inom kort.

   /Staffanhälsningar

 2. Anonym skriver:

  Min käre svåger Sven-Erik Tornegård var under lång tid intresserad avvattenförsörjningenpå S: a Öland .Det var försörjningen på Sydöstra Öland som framför allt intresserade honom. Han vallade in vattenbäckarna från och med ”Torngårdsvägen” och ner mot sydost för att bevara det vatten som annars sköljde ut i Östersjön. Han fick lida en hel del för sitt tilltag -framför allt från ”förståsigpåarna” inne på Länsstyrelsen. Han hade dock – klurig som han var – med cement daterat ”brottet” tio år före verkställigheten varför det så småningom efter myckna skriverier preskriberades.Delar av denna invallning finns ännu kvar dock i något förfallet skick.Sven-Erik var på så sätt flera år före sin tid med planer om Sydölands vattenförsörjning.Med hälsningar J-O S.

 3. Gudrun Ryberg skriver:

  Som nyinflyttad västkustbo (öbo) läser jag med stor glädje din blogg och får lite ”kött på benen” om denna min nya ö. Tackar!

 4. […] Så fick man vatten från alvaret till Södra bruket, del II […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: