radiostyrda kamerariggen klar för flygning

Efter en del smärre trimningsarbeten är den nya radiostyrda kamerariggen klar för uppstigning under kiten. En mottagare tar emot signalerna från pilotens sändare på upp till en kilometers avstånd och pytsar ut orderna till två servon som reglerar kamerans horisontella och vertikala position. Fyra batterier står för kraften och jag räknar med att kunna ta minst 1 500 foton per flygning i alla vinklar mellan ”nästan rakt fram” och ”precis lodrätt ned mot backen”. Antalet foton är främst avhängigt kamerabatteriets kondition. ”Nyladdat och kroppsvarmt” är idealet. Vid ”vanlig fotografering” orkar kameran bara ta runt en tredjedel så många bilder. Anledningen är troligen att den då måste fokusera inför varje exponering. Vid flygning är avståndet manuellt inställt på omega.

Så snart solen brassar på ordentligt och något så när lugna vårvindar sveper in över Öland stiger hela härligheten till väders. Vår lista över från-luften-motiv att beta av börjar bli lång. Ett av önskemotiven är en sekvens bilder av dykningarna vid regalskeppet Kronan i sommar. Den som lever får se…

nyriggen_1Riggen när radiostyrningen är avslagen. Kameran kan placeras på många olika ställen på bottensektionen, och riggens ”släde” under picaveten med sina block är skjutbar utmed de två glidskenorna. Det är alltså enkelt att få kameran att hänga rakt.

nyriggen_2Mottagare och sändare är påslagna. Kameran går upp i nästan ”rakt-fram-position”, ett användbart läge vid speciellt låga flygningar. Som pilot kan man koncentrera sig på själva flygningen; man behöver inte använda sändaren annat än vid positionsändringar av kameran. Sändaren med fyra kanaler ser du till höger i bild.

nyriggen_4Kameran tiltad rakt ned mot backen – ett användbart läge för översiktsbilder av åkrar, skogar, egendomar, tomter, hamnar och publika evenemang.

Märkt ,

2 tankar om “radiostyrda kamerariggen klar för flygning

 1. Anonym skriver:

  Gammal och dum som jag är begriper jag framför allt att detta är en ”leksak” för människor med gott förstånd. Då jag är övertygad att Du är en sådan gratulerar jag Dig till den nya tekniken och är förväntansfull inför framtiden. Lycka till !!! M V H J S

  • degerhamn skriver:

   Gammal och dum är du absolut inte. En sån människa är inte förväntansfull inför framtiden! 😉

   Den här tekniken är däremot gammal. Här ser du foto taget från en drake redan 1906. Motivet är jordbävningen i San Francisco. Och radiostyrningens barndom upplevde jag själv under 1950-talets slut. Det ”relativt nya” är väl att kombinera kite/drake med en radiostyrd kamerarigg.

   Med den kombinationen hoppas vi kunna ge dig framtida aha-upplevelser. /Staffanhälsningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: