att gunga in skärpan

gungskärpaKnäskydd på. Ned på alla fyra. Och så gunga in skärpan utan att vrida på fokuseringsringen.

När du kryper där på alla fyra och ska plåta den där sällsynta skalbaggen eller rara blomman gäller det att hitta skärpan – på rätt detalj. Skärpedjupet är minimalt så det gäller att välja vilka delar som ska vara skarpa och vilka som kanske passar i oskärpa. På djur försöker jag oftast lägga skärpan på ögonen. På växter gör sig skärpan ofta bäst på pistillerna eller märket.

Ju närmare motivet du kommer, desto mindre blir skärpedjupet. Det blir också mindre ju större sensor din kamera har. Skärpedjupet blir alltså mindre med en fullformatskamera än med en kompakt- eller mobilkamera. Jag använder ofta bländare 11 eller mindre. Jag kopplar ur den automatiska skärpeinställningen och fokuserar inte med ringen. Det är mycket enklare att ”gunga in skärpan” än att vrida fokuseringsringen på gluggen. Stå på alla fyra och gunga långsamt fram och tillbaka tills du hittar det exakta stället för skärpan. Du ska gunga i ultrarapid och i mycket små rörelser, ofta rör det sig om mindre än en centimeter framåt eller bakåt. Och plötsligt ligger skärpan precis där den ska. Klick!

bländare_22För att visa hur noga det är att lägga skärpan rätt visar jag här två bilder av en bit tumstock. En fullformatskamera med normalobjektiv + två mellanringar om totalt 37 millimeter tar denna bild på full glugg, alltså bländare 1,8. Skärpan är lagd vid 1-centimetersmarkeringen och som du ser är den bara nån millimeter lång bakåt och inte ens en millimeter framåt.

_MG_2927Här använder jag bländare 22 och skärpedjupet blir ett helt annat, cirka 7-8 millimeter bakåt. Det är till och med skärpa några millimeter framför fokuspunkten. Regeln är: Skärpedjupet är alltid längre bakom fokuspunkten än framför den.

Märkt ,

4 tankar om “att gunga in skärpan

 1. Tony skriver:

  Blir förvånad om det inte tas en massa macrobilder efter denna lektion. Till och med Jag fattar nu. Man kan också se på bilderna hur liten bländare tar bakgrunden med i spelet.
  Kanske inte det första man tänker på vid macrofotografering./Tony

  • degerhamn skriver:

   ”Till och med jag fattar nu”, skriver du. Du är rolig, Tony. 😉
   Du har nog fattat detta för länge sen. Men kul ändå att du kommenterar…
   ”Lektion” låter lite pretentiöst. Jag kallar det tips. Alla kan lära lite grand av alla. Inte ens mästarna kan allt. Det är min erfarenhet.
   /soliga!

   • Tony skriver:

    Pretentiöst vet jag inte men jag tror dina ”lektioner” kan uppfattas o uppskattas av intresserade o nyfikna på fotograferingens stig. Jag uppskattar din verbala förmåga att beskriva det teoretiska enkelt för den som vill veta grunderna. Och sedan utföra det praktiskt med bilderna på din tumstock i minnet. Att jag själv kanske har praktiserat det tidigare är av underordnad betydelse. /tony

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: