öland torkar ut…

Grundvattnet sjunker i stora delar av landet. Orsakerna är nederbördsbrist, befolkningsförflyttningar, miljöförändringar. Experter säger att vi behöver mycket regn under tidig vår. Senare tas mesta vattnet upp av växterna. Dessutom avdunstar stora mängder vatten när temperaturen stiger. Torkan är då här för att stanna.

Vattenbristen är störst i expansiva områden och i sydöstra landet – Öland, Gotland och Blekinge. Många spår att framtida klimatförändringar ger längre torrperioder och kraftigare nederbörd – som snabbare än tidigare spolas ut i havet på grund av bland annat jordbrukets utdikningar.

Enligt Vetenskapsradion är redan hälften av vårt grundvatten konstgjort. Denna hälft består av uppumpat sjövatten som filtreras genom naturliga jordlager. I mina öron låter läget oroande och Alvarsamt planerar därför – i mån av tid och redaktionella krafter – att följa hur vattennivåerna varierar i våra bäckar och små stillastående vatten. Kollarna blir inte alls vetenskapligt gjorda men resultatet kan kanske på sikt ge en liten vink om ”lägets eventuella allvar”.

Nedan ser vi Storbrobäcken i Skärlöv 15 mars. Flödet är hyfsat men inte kraftigt. Vad jag kan se borde  fiskar ännu så länge kunna gå upp i ån för att leka. Men vid utebliven vårnederbörd är nog risken stor för att ån tvärdör. I det här inlägget kan du se bäcken under olika årstider.

Alvarsamts sagolika erbjudande om billig georadarskanning till landshövdingen har märkligt nog ännu inte besvarats. Men redaktionen tar det hittills visade ointresset med ro. När de öppna kranarna i länsresidenset inte ens levererar vådis till en kvällsgrogg sen gode Stefan exporterat det i rör till Öland kommer intresset med automatik att stiga – liksom priserna i Alvarsamts fabulösa anbud.

Storbrobäcken-mot-havetStorbrobäcken, Skärlöv. Fotot taget från gamla bron 15 mars.

Märkt

2 tankar om “öland torkar ut…

 1. Torbjörn Hartman skriver:

  Det är, som vanligt ,mycket angelägna omständigheter som vi kan läsa om här på bloggen Alvarsamt. Det är fantastiskt att vi kan få ta del av denna blogg som innehåller allt viktigt som sker på södra Öland.
  Följa utvecklingen av vattentillgången, verka för VC, vara kulturhistorisk för bygden och spänna ögonen i de folkvalda.
  Vi njuter så av samtliga bilder, uppe eller nere,och av alla egenförbättrande fototips.
  Förtjusningen med att arbeta med en blogg, som tidigare har nämnts, är ju bla att ha kontakt med läsekretsen. Den finns där/här hela tiden även om den emellanåt är enkelriktad. Detta skall hela redaktionen veta. Vi gillar!
  Vi hoppas att allt detta arbete med påtryckningar uppåt och medvetandegöranden, av bla vattentillgångarna och almsjukan, skall medföra någon form av resultat som förbättrar förutsättningar för liv och leverne på södra Öland.
  Nu är fiberoptiken på gång!
  Nu är våren på gång!
  Hilsen/

  • degerhamn skriver:

   Tack och tack för denna översvallande recension. Jo, redaktionen försöker att åtminstone då och då föra flerfrontskrig, trots vissa risker. Men det är farligt att leva och det är farligt att föra krig. Övriga risker minimeras dock nu när förkylningar och flunsor börjar släppa greppet och redaktionsmedlemmarna börjar få röda rosor på kinderna – och arbetslust i blick. Och en sak har vi alla lärt av Sune Flisa: Endast kampen ljuva segrar skördar! 😉

   Du har rätt i att mycket är på gång. Och viktigast av allt ”pågångigt” är våren. Var hälsad!

   /Staffanhälsningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: