akvariefoto

Att fotografera fisk och växter i akvarium är svårt. Eftersom ljuset måste hjälpas upp med blixt syns minsta smutsmolekyl som en snöflinga. Repad frontruta är också ett helsike, men allra svårast är att många fiskar aldrig står stilla och därför är extremt svåra att fokusera.

Vid dagens makrofotografering gick i stort sett allt fel. Stativet gick sönder och fick snabblagas! Radioutlösarna ville bara tända ibland, blixtbatterierna tvärdog och fick bytas och kontakterna i blixtskon kinkade. Dessutom var mina Channor inte hungriga. Jag hade laddat med hackad strömming för huggparty. Men Channorna stod där bara och glodde på mig med uttryckslös blick. Nå väl, jag klämde av ett par skott och gör nytt försök inom kort.

Bilderna är tagna med två radiostyrda blixtar, lagda på täckglaset. 200 ISO, 1/100 sekund och bländare 18.

channa_1Channa obscura, Ormhuvudfisk. Denna kan bli 32 centimeter lång och anses vara en god matfisk. Den äter i det fria endast levande foder: insekter, larver och fisk. I akvarium måste man ge den lövmask och levande fisk. Med oändligt tålamod kan man få den att ta exempelvis fiskbitar. Det tog mig fyra månader att få dem att ta döda fiskar i stället för levande foderfisk. Dess inställning till fodret är stenhård: Den svälter hellre ihjäl att äta sånt som den av olika anledningar inte gillar. Och den är seg; den kan leva i många månader utan foder.

channa_3Huvudet är kanske inte gulligt, men dess konstruktion är intressant. Gapet kan öppnas så mycket att den kan ta en fisk som är nästan lika stor som den själv. Gapet öppnas blixtsnabbt och det bildas ett ”insug” som hjälper till att få in bytet i munnen. Channa obskura kommer från Kongo-Kinshasa i Afrika. I akvarium kan den bli mycket social; den kan till och med gilla att bli klappad. Honan lägger upp till 1 000 romkorn i en makalöst vacker parningsakt. De större ynglen kalasar på sina mindre syskon. Naturen är hård.

Taggad , , ,

6 thoughts on “akvariefoto

 1. Tony skriver:

  Hur stora är då dessa? Lite kräsna med maten verkar de vara. Måste döda sin egen mat för att den skall vara så färsk som möjligt.
  Men huggparty i akvariet, blir det inte lite väl livfullt då för skärpeinställningen.
  Hoppas det blev strömming över. Smörstekt med dill !! mmmm.
  För det blir nog inte Channa till lunch./ just idag soliga hälsningar / Tony

  • degerhamn skriver:

   *s*
   Nä, det blev inte Channa till lunch. Men vi får se senare i veckan…
   Den översta är bara runt 15 centimeter, den undre 20-25. Har en som ännu lite längre – och grövre.
   Skärpeinställningen vid ”huggparty” gör jag på till exempel ett blad där jag tror att en nedsinglande strömmingsbit kommer att huggas. Oftast blir det helt fel men envis vinner. Ska man makrofotografera med framgång måste man vara sjukligt envis. Lennart Nilsson satt och plåtade sina myror i sju år. /påskhälsningar

 2. Tony skriver:

  Jag tror du har Ölands framtid i din hand. Fiskodling !! God matfisk,snabbväxande.
  Kan man sedan ge ”död” föda i några generationer kanske de vänjer sig vid det.Så blir det lättare med utfodringen. Fast ni måste lösa vattenbristen först.
  För Öland i framtiden,mot nya goda mål, /tony

  • degerhamn skriver:

   Tack för idén. Jag drar igång i morgon.
   Skämt åsido, det kommer att handla en hel del om vatten och fisk och fiske här på Alvarsamt en tid. Angående vattenbristen har jag gjort det jag kan. Landshövdingen har fått den optimala lösningen. Men han svarar inte. Han sitter sannolikt fast i ”gammaltänket”. 😉
   För Öland mot NYA goda mål, gillar jag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: