fyrarna byter plats

_MG_4638Flera olika yrkesgrupper och forskare invaderade under påskhelgen fyren Långe Jan inför den kommande flyttningen till norra Öland. Man gjorde mängder av olika mätningar och utförde vissa stabiliseringsinsatser. Fyrområdet var avstängt under hela påskhelgen men Alvarsamt kunde från sandreveln norr om fyren ändå fotografera den arbetande personalen uppe i fyrtornet.

Fyren Långe Jan ska byta plats med fyren Långe Erik, enligt ett så kallat samrådsbeslut mellan Mörbylånga och Borgholm kommuner, godkänt av Sjöfartsverket och EU:s maritima enhet inom sfären navigation och sjöfartssäkerhet.

– Orsaken är de sättningar i grunden som olyckligtvis inträffat under ombyggnaden av Naturum Ottenby, berättar stadsingenjör Sven Dregert för Alvarsamt. Sättningarna skedde redan i mitten av februari och risken är stor att Långe Jan med tiden rasar, eftersom fyrens lutning successivt ökar. Men genom att byta plats på fyrarna skulle problemen vara lösta. Långe Erik är lägre och – framför allt väger han mindre och har mindre vindfång. Dessutom skulle berggrunden där Långe Erik står i dag passa Långe Jan väl. Den är stabilare än här i söder, säger Sven Dregert.

Men nån omedelbar risk med att vistas i området är det ännu inte. Under påskhelgen var personal från Sjöfartsverket, Naturvårdsverket, Lantmäteriet, Sjöfartshögskolan vid Linnéuniverstitetet, Göteborgs Universitet, Länsstyrelsen samt representanter för två bygg- och ett transportbolag på plats i toppen av Långe Jan för att mäta bland annat lutningsökningen men också beräkna totalvikt och nödvändig lastkapacitet på den specialbil som ska utföra den 15 mil långa transporten.

– Vi arbetar enligt den beprövade metoden TDDPU (take down, drive, put upp) som framgångsrikt använts vid flera fyrflyttningar i Louisiana efter de stora översvämningarna orsakade av tornadon Katrina 2005, berättar Bengt-Olof Pliberg, professor i rörelsefysik vid Göteborgs Universitet.

Professor Bengt-Olof Pliberg tror inte att transporterna av fyrarna ska vålla allmänheten några större problem. – Fyrarna körs på av Trafikverket godkända ekipage för de allra största vindkraftverken, och hittills har vi bara hittat en enda passage där vägen måste stängas av, men bara för en halvtimme. Sträckan som stängs är korsningen Köpingevägen-Pensionatsvägen öster om Borgholm. Vi återkommer om exakt tid.

Nedmonteringen av fyrarna inleds måndagen 11 april och om allt går enligt schemat har fyrarna bytt plats måndagen 25 april då det blir fest vid båda fyrplatserna. Vid Långe Erik i Ottenby talar landshövdingen klockan 11:00. Klockan 15:30  håller han ett nytt tal vid Långe Jan vid Stora grundet i norr. Ölandskända sångduon Kärlekens trubadurer uppträder och viss fri förtäring utlovas av lokala representanter och aktörer, som uppmanar till att ta med egen stol, eftersom man väntar mellan 2 000 och 3 000 besökare vid varje fyrplats.

Märkt , , , ,

10 tankar om “fyrarna byter plats

 1. Anonym skriver:

  smile

 2. jernis skriver:

  Ett alternativ som enligt en centralt placerad källa också övervägdes men som bedömdes som alltför kostsamt trots ett förväntat massivt stöd från EU:s strukturfonder var att lyfta fyrarna med kranbåtar och vrida Öland 180 grader.

  • degerhamn skriver:

   Jo, det var ett alternativ – som Alvarsamt givetvis tagit del av. Idén slopades dock då det visade sig att landshövdingen efter ö-vridningen skulle få solen i ögonen i sitt arbetsrum. Det var synd, ity denna metod – enligt våra källor – skulle bli 135 miljoner kronor billigare och inte dyrare än den som nu aktiveras.

  • lollo skriver:

   Då skulle bron gå till Lettland.

   • jernis skriver:

    … och Alvarsamts centralredaktion till allmän förfäran hamna i Norra Möckleby.

    • degerhamn skriver:

     Om så skulle bli fallet lades Alvarsamt genast ned – världens enda feministiska kulturpublikation med allas bästa för ögonen, alltså de på södra Öland.

 3. Anonym skriver:

  Najs traj Sune 😉

 4. Claes skriver:

  Hej, som vanligt när myndigheter är inblandade blir det alltid för dyrt och spektakulärt. Om man har ekonomin för ögonen skulle ett byte med Segerstads fyr, vacker, närmare, litet lägre och i bästa fyrmästarskick varit det naturliga alternativet, för en bråkdel av kostnaden. Även turistnäringen i Segerstad kunde dra nya av projektet.

  Jag ställer mina förhoppningar till Sune F, som givetvis är detta ärende ajour borta i Indien och direkt via den Keraliska pressen drar igång en adekvat folkstorm till stöd för redan hårt skattebelastade svenskar.

  Vad gäller lyfta och vrida tror jag det blir dyrare om man tar med kostnaden för utbogsering av Öland för att kunna vrita utan att fastland eller Gotland skadas i samband med processen.

  Slutligen ett stort tack till Alvarsamt som alltid är på alerten och uppmärksammar alla olika myndighetspåbud som drabbar alla, men Ölänningar i synnerhet.

  Kämpa på vi är så tacksamma!

  Claes i Nedra Segerstad

  • degerhamn skriver:

   Tack för din positiva kommentar. Angående fyr-rockaden lär Sune Flisa ha blivit topp tunnor rasande. Han tycker att din idé med Segerstads fyr visserligen är bättre än den kommunala men han ifrågasätter om Christian C i Segerstads fyr ”så där i en hast vill byta både tomt och utsikt”. Men större saker än fyrflyttningarna är på g. I ett brev till sin syster Ulrika skriver Sune Flisa att han har planer på att lifta hem till Öland från Shimla i Indien. ”Någon jävla ordning ska det vara i ett landsting”, skriver han och syftar på alla icke-svar han fått om sommarstängningen av Mörbylånga vårdcentral. Sune är – vad redaktionen kan utläsa ur brevet – beredd att genom ett komplicerat flerfrontskrig skapa ordning och reda i det – som han beskriver som – ”sydöländska kaoset”. Redaktionen jobbar på en snar telefonintervju med honom… /vårhälsningar Allan von Kompost, nyhetschef

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: