sällsamma ängar

DSCF4373Vi flyger norrut hundra meter ovanför schäferiängarna på östra sidan av Ölands södra spets. Längst till höger den märkliga sandreveln, som i visst ljus lyser alldeles vit mot det knallblå havet. Mellan reveln och fastlandet ligger ”insjön” Norrvik. Vi befinner oss rakt öster om det gamla fågeltornet på mark som nu är förbjuden att beträda. Orsak: häckande fåglar.

DSCF4474I oerhört starkt motljus bleknar färgerna. Åt söder denna sista dag i mars ser solens speglingar i Norrvik ut som smält tenn. Utanför den ligger den fyra kilometer långa sandreveln och utanför den ligger Östersjön. Längst bort vid horisonten sticker fyren Långe Jan upp ur soldiset. Från bildens övre högra hörn kan du följa linan från kiten ned mot oss ”piloter” på marken.

DSCF4401Växlande molnighet är ofta ett bra flygfotoväder. När solen lyser mer på reveln än på havet blir reveln ibland lika vit som kritklipporna i Dover. Vita små skumtrådar surfar i vinden på vattenytan från höger till vänster. Vi ser också att vattendjupet i ”insjön” bara är någon halvmeter; många stenar sticker upp ovanför vattenytan.

DSCF4397Foto taget rakt ned mot backen. Vi ser havet ovan och strandängen nedan. Färger och detaljer förbryllar. Vad är exempelvis de ”gröna horisontella linjerna i bildens mitt” för något?

DSCF4357En källa bubblar upp mellan några stenar som Inlandsisen tappade för ungefär 10 000 år sedan. Flyghöjden är runt 20 meter. Längst bort vid skogskanten i mitten av bilden ser vi den stora ladan och det gamla fågeltornet (synligt bara för dig med falkblick).

DSCF4355Man kan också undra vad som åstadkommer ”det grönare bältet med gropar i” från bildens högra nedre hörn upp mot det övre vänstra?

vattenDet är sannolikt redan mycket varmare i den grunda ”insjön” än ute i öppna havet. Olika vattenväxter lyser gröna. Detta syns mycket bättre uppifrån luften än från backen.

murMan ser också andra detaljer i landskapet mycket bättre från ovan än i marknivå. Här är exempelvis resterna av en mur som går horisontellt över bilden.

landningDet börjar bli sent och vinden har ökat i styrka. Bäst att ta ned kiten med riggen och kameran innan hela klabbet sliter sig och går till sjöss. Landningen gick perfekt och några timmar senare blev denna sagolika schäferiäng ”förbjuden mark”…

Märkt , , , ,

8 tankar om “sällsamma ängar

 1. Solweig Bejerstrand skriver:

  Fantastiska bilder Hälsningar Solweig Södra Bruket

  • degerhamn skriver:

   Skönt att bilderna uppskattas. Schäferiängarna är en öländsk pärla. Södra bruket en annan. 😉 Vi gjorde förresten en underbar flygning över det häromdagen. Allt var perfekt, vindarna, ljuset, kiten stod helt stilla där uppe 150 meter över backen. Vi tog bilder åt alla håll, i alla vinklar. Hemma igen kunde konstateras att jag glömt sista knapptryckningen. Jag har inte kommit över det än. Men ny flygning är planerad… 😉

 2. Tony skriver:

  Riggen verkar fungera bra. Bilder i alla väderstreck o riktningar !! Är den svaga länken på det mänskliga planet? Glömde trycka på knappen som sagt.
  Gillade liknelsen med det smälta tennet. Har ett antal bilder som jag kan nyttja den på.
  Trodde jag hade felexponerat annars.:)

  Ser fram mot nästa flygning där.Vilket lyse gäller då etc. Hur blir färgen på vattnet ?
  Ungefär som att titta ut över Vättern . Allt från turkos till kolsvart. Kanske inte som Skagen, men stora vattenytor ger ett speciellt ljus. Sägs det.

  Groparna på bild kan de vara gjorda av mänsklig hand eller är det en tidig strandkant?
  Doliner? Man kan se lite runda formationer om man anstränger sig.Fast jag har noll koll på hur stora dessa kan vara. Kalksten är väl en grundförutsättning. Vem vet om det finns underjordiska hålrum. Fast h.ö.h talar mot det. Hälsningar Tony
  Just de.Glömde..Bra flygning !

  • degerhamn skriver:

   Du blir nog en bra ”kapare”, Tony. Du är så intresserad. Och det är skoj. Ja, det flytande tennet är inte mycket att göra åt rent fotografiskt. En kilometerlång solreflex som är 20 bländarsteg ljusare än omgivningen får helt enkelt bli som den blir. Och mig stör den inte. Går det inte att titta på nåt i verkligheten ska man kanske inte heller se den på ett ”bättre sätt” i ett foto.

   Det där med vattnets färg vid hav förbryllar kanske mest. Hur jäkla blått kan blått bli, egentligen? Från land är det svagt gråblått men så snart du stiger ändras färgen hela tiden – med avstånd och med vinkel. Och som du skriver: Det kan vara helt kolsvart. Fascinerande.

   Doliner låter troligt. Vi säger det tills – eventuellt – bättre förklaring kommer. /Staffanhälsningar

 3. Anonym skriver:

  Gratulerar till fantastiska bilder !!! J-O S.

  • degerhamn skriver:

   Tusen tack. Det går nog åt rätt håll med KAP-fotona. Viss skillnad mot för bara ett halvår sen…
   Snart ska det handla om vatten på Alvaret i stället för i havet… 😉

 4. jernis skriver:

  Saknar ord! Okej då, jävlar vad läckra fotografier! 🙂 🙂 🙂

  Tror att “det grönare bältet med gropar i” kan vara en spricka som fyllts av sand eller grus när havsnivån var högre. Liknande bunkerformationer kan ses vid många gravfält från järnåldern, t.ex. det strax norr om Hulterstad. (Förmodligen var sån mark på gamla strandvallar särskilt populär för ändamålet då den var lätt att gräva djupt i utan att ta dyrbar åkerjord i anspråk.)

  • degerhamn skriver:

   Jernis svär! Då jävlar måste man ta det på allvar. 😉

   Ditt förslag låter ju också troligt. Menar du att sanden runnit ned som i ett till hälften fyllt timglas – ungefär?

   Jag håller alla dörrar öppna för ytterligare förslag…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: