kampen mot den dödsbringande alrunan

Den kan döda sin husbonde. Den kan skrika. Den kan göra livet surt för många, alrunan. Växten ansågs viktig vid förtrollningar och den som försökte dra alrunan ur jorden skulle ögonblickligen falla död ned. Lösningen var att binda ett rep i växten och i svansen på en svart hund. Hunden drog – och dog. Det gick alltså åt en hund för varje planta. Det förekom också att man spände en oxe för repet i stället för en hund. Även oxarna dog på fläcken.

Alvarsamt bestämde sig för – efter ett rekordlångt redaktionssammanträde där risker vägdes mot läsarintressen – att kontrollera sanningshalten i sägnerna. Lars Henell anmälde sig som frivillig till det dödliga experimentet. Anna-Britt Lagerström likaså. Båda var väl insatta i de eventuella följderna, fördubblade sina livförsäkringar och kom till dragkampen i god form, nystretchade och relativt lugna. En stor planta alruna snarades med ett rep hållande för två ton, dragarna stötte klackarna i jorden och den livsavgörande envigen inleddes…

Slå på högtalarna och hör Lars Henell, vd vid Albrunna Perenner, berätta mer om denna dödens växt för Alvarsamts utsände – och det spännande och livsfarliga uppdragningsförsöket. Klicka här.

alruna_1Den respektingivande alrunan på Lars Henells mark. Detta exemplar har en pålrot på nästan en meter så det krävs enorma krafter för att dra den ur jorden.

alruna_2Det starkaste repet i hela Albrunna väljs ut. Riskerar man sitt liv vill man komma så väl förberedd som möjligt. Vi ser Lars Henell och Anna-Britt Lagerström inför kampen.

alruna_3Trots tappra försök, mängder av svordomar och blödande skavsår i händerna satt alrunan som fastspikad i backen. Den skrek inte ens och står än i dag kvar på samma plats. Och tack vare den misslyckade rotuppdragningen lever fortfarande både Lars Henell och Anna-Britt Lagerström.

Märkt , , , , , ,

4 tankar om “kampen mot den dödsbringande alrunan

 1. storstadsnatur skriver:

  Heja. Alrunan! 🙂

 2. Lars Henell skriver:

  Även ett misslyckat experiment är ett lyckat experiment skulle man här kunna säga. Jag tänker vidare på den norska fysiker som i norsk television vill bevisa fysikens lagar med stolleexperiment . Bland annat har han via en riggad anordning ha låtit skjuta mot sig själv i vatten där kulan droppat av bara någon meter framför på grund av motståndet som uppstår i vattnet. Vidare kastat sig ut från ett 14 meter högt torn med ett rep fäst runt sin kropp med enbart en motvikt på några kilo, men som effektivt bromsade någon meter innan han nådde mark. https://www.youtube.com/watch?v=5ZnKIPfIhAQ . Jag kan därför nu avslöja att jag hade full kontroll över situationen redan från första början. Alrunan som var inköpt och planterad 1995 växer enligt egen beräkning 4 cm om året med pålroten. Det blir 2016 att roten nu nått en längd, när experimentet utfördes, på snart 84 cm. Under 80 cm är pålroten allt för svag att hålla emot och går av. Allt går alltså att enkelt bevisa med fysikens lagar och därmed kunde det värsta skriket på södra Öland sedan Linné fick en sten på foten i Alungruvan 1741, undvikas.

  • degerhamn skriver:

   Först nu kan det berättas: Ni dragkampare utkämpade en nära-döden-fajt. Men ni skrek och gormade och hörde noll, medan jag som stod nära alunroten uppfattade ljuden av ett accellererande grymtande och morrande. Hade ni orkat med ett ryck till hade roten gått till väders, skriken och vrålen hade gjort Albrunna fönsterglaslöst och ni vid repet skulle begravas kommande lördag. Men lyckligtvis är allt som förr. Albrunna Perenner lever vidare, alrunan prunkar där den stått stolt i ryggen sen 1995 – aningen vissen i blasten med ryggskott men vid liv. Och Linnés smärtfulla skrik från 1741 leder fortfarande den svenska Decibelligan Division IV, Öland Södra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: