Fyr till fyr – rapport II

 

– Hur vill ni att cykelleden ska dras genom er bygd? frågade Gun Karlesand från Mörbylånga kommun när hon i går mötte ett halvdussin personer från Södra Möckleby på ett diskussionsmöte i museet i Degerhamn.

Frågan överraskade, eftersom nog ingen av oss kände till att sträckningen går att påverka så enkelt. Mest överraskad blev nog Uno Magnusson, som när han tittade på kommunens kartskiss insåg att han skulle få cyklister på den smala strandremsan mellan huset och havet.

– Det vågar jag inte åka hem och berätta för frugan! sa han varpå Bernt Petersson strödde salt i såren:

– Du ska se att leden kommer att gå rakt igenom er trädgård… Du får öppna servering där!

Och apropå servering… Gun Karlesand menade att det nu är läge för att se möjligheterna i dragningen av cykelleden Fyr till fyr. Vilka av traktens företag kan dra nytta av de många cyklister som i en framtid väntas trampa fram i pärlband utmed leden? Och vad önskar och kräver cyklisterna? Finns hotell eller andra övernattningsmöjligheter? Mataffär? Bageri? Kan någon hjälpa till med cykelreparationer och punkteringar? Och vad finns att se och uppleva och njuta av?

Det blev senare många frågor om skissen av cykelledens dragning. Men skissen var för otydlig, menade alla och Gun Karlesand utlovade en större version till nästa möte, då projektledaren Christer Petersson ska berätta mer.

Gun poängterade flera gånger att det är bättre att fokusera på hur leden bör dras, än att titta på var den går fram på kartan. En skiss är en skiss. Kom med förslag!

Några mer genomtänkta förslag kom inte i går, men de kommer säkert efter detta och kommande möte.

Alvarsamts första rapport om läget för Ölands nya cykelled Fyr till fyr publicerades för snart tio månader sedan. Den kan du läsa här.

Projektansvarige Christer Petersson bloggar om projektet på Ölandsleden fyr till fyr.

GunKarlesandGun Karlesand från Mörbylånga kommun är en flitig cyklist. – För en tid sen cyklade jag en vecka i Frankrike.

EvaTörngrenHanssonEva Törngren Hansson, ordförande i Södra Möckleby sockenförening, menade att det är svårt att synkronisera olika föreningars evenemang och möten. Och kommunen vet inte vad vi gör – och vice versa.

GruppbildBortre raden från vänster: Eva Törngren Hansson, Uno Magnusson, Bernt Petersson, Gunvor ”Gugge” Backlund: Hitre raden: Gun Karlesand, Anna-Britt Lagerström.

UnuMagnussonUno Magnusson sken som sola, trots att cykelleden kommer att smita tätt förbi hans hus vid havet. Uno menade att cykelleden inte nödvändigtvis måste gå utmed kusten. Om den gör det missar besökarna exempelvis Gettlinge gravfält, en av Ölands vackraste platser.

BerntPeterssonBernt Petersson tycks kunna varenda stig och led på södra Öland. Han rabblade namn och smeknamn som undertecknad aldrig har hört talas om.

GuggeBacklundGunvor ”Gugge” Backlund, hembygdsföreningens ordförande, är också en hängiven cyklist. Hon stod för mötets clou: kaffet.

En tanke på “Fyr till fyr – rapport II

  1. […] rapporter om ledens utveckling på södra ön kan du läsa här: Fyr till fyr – rapport I Fyr till fyr – rapport II Fyr till fyr – rapport […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: